Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
90
Petak 10.04.2015.
13:10
Tanjug A

Ustaše nikad neće priznati genocid nad Srbima

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta podseća da se danas navršavaju 74 godine od proglašenja zločinačke i kvislinške Nezavisne države Hrvatske, uz ocenu da hrvatsko društvo nikada nije uspelo da se suoči sa svojom prošlošću i nikada nije priznalo da je nad Srbima izvršen monstruozan genocid.

Srna
Linta: Promocija ustaštva se mora zaustaviti

Linta smatra da je jedan od razloga za takvo stanje u Hrvatskoj to što značajan deo hrvatske političke, crkvene, naučne, kulturne i sportske elite promoviše ustaštvo ili ćuti na sve masovnije veličanje ustaštva.

Kako kaže, brojne činjenice pokazuju da su veličanje ustaškog pokreta i govor mržnje raširene pojave u današnjoj Hrvatskoj.

Prema anketi zagrebačkog Jutarnjeg lista, oko 40 posto Hrvata misli pozitivno o ustašama i opravdava njihove masovne zločine prema Srbima, Jevrejima i Romima, navodi Linta u saopštenju.

Negovanje ustaškog nasleđa u Hrvatskoj, kako je naveo, može se videti često na sportskim utakmicama, koncertima narodne i zabavne muzike, a o tome svedoče i zidovi hrvatskih gradova i mesta na kojima je napisano u hiljadama slučajeva stilizovano slovo "U".

Veliki problem, dodao je on, predstavlja i to što mnogi hrvatski mediji ne osuđuju manifestacije ustaštva i nemaju administratore koji bi cenzurisali antisrpske i ustaške komentare a ni policija u dosta slučajeva nije reagovala na govor mržnje.

Hrvatska kroz novu postavku u logoru Jasenovac ublažava zločine NDH i smanjuje broj ubijenih na 80.000, rekao je Linta u saopštenju i naveo da su iz postavke uklonjeni noževi, maljevi i druga oružja kojima su mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

Osim toga, ne obnavljaju se brojni spomenici posvećeni žrtvama NDH koji su porušeni i oskrnavljeni u poslednjih 25 godina.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica smatra da se situacija može promeniti na bolje kada bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička volja da se donesu zakoni po uzoru na Nemačku koji bi predvideli oštre kazne za sve koji veličaju fašizam i ustaštvo.

Takođe, bilo bi potrebno da se deca u školama uče o zločinačkom karakteru Pavelićevog režima, da se pokrene masovna medijska kampanja protiv veličanja ustaštva i govora mržnje, da hrvatska politička, crkvena, naučna, kulturna i sportska elita i nacionalne institucije počnu osuđivati manifestacije ustaštva i da se počnu sprovoditi važeći zakoni prema kojima je kažnjivo isticanje ustaških simbola i pevanje ustaških pesama, smatra Linta.

POVEZANE VESTI

Petak 10.04.2015. 17:40
Suočvanje s proslošću naročito kad ona sa sobom nosi zlločin je glupo i očekivati od nekog ko u takvoj prošlosti živi i danas.
Petak 10.04.2015. 16:19
ми срби смо саме себе наивеће устташе. кој неће да тужи хрвати за јасеновац? СРБИ. кој оптужује четтници да су били фашшисти? СРБИ. кој је издо срби у крајине и продо их на усташшу туђмана? СРБИН слободан милошевић. кој су хрвати? бивши СРБИ.
Petak 10.04.2015. 16:19
ми срби би тужели хрвати за геноцид да у србиу не владају издаице сви изашли из школу на слободана. дачић вулин и вучић његов министар на информацие лажов и издаица кој и слободан.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online