Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.08.2015.
14:36
Tanjug A

Medari: Ustaše polomile krst na spomeniku stradalim Srbima

U noći sa subote na nedelju (16. augusta) nepoznate osobe oštetile su spomen-obeležje u Medarima, a reč je o krstu koji je nedavno podignut u znak sećanja na 65 stanovnika, mahom srpskih civila toga kraja, koji su ubijeni u poslednjem ratu.

Fonet/EPA
Kad neće država, mi ćemo... (Foto: Ilustracija)

- Imamo dojavu o uništenom spomen-obeležju. Policijski službenici trenutno nastavljaju rad s ciljem pronalaska počinitelja ovog krivično dela. Reč je o krivičnom delu oštećenja tuđe stvari - potvrđeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Prema pisanju glasila srpske manjine u Hrvatskoj "Novosti", odgovornima za ovo krivično delo mogu se smatrati vlasnici stranica Građanska-akcija-official.com i Hop.hr, koji su jutros obavestili javnost da je spomenik "zajedničkom akcijom uklonjen prema informacijama dobijenim od Dalibora G".

Portal Hop.hr, koji se "proslavio" potkazivanjem umetnika Mirona Mirića nakon čega je s umaške osnovne škole uklonjen njegov mural zbog sporna "srpska" tri prsta, pre nekoliko dana objavio je huškački tekst o podizanju spomen-obeležja koji vrvi neistinitim informacijama.

- Budući da je spomenik podignut u dvorištu pravoslavnog popa, da se na natpisu spomenika spominje samo za "sve nastradale meštane", zaključujemo da se natpis odnosi na srbo-četnike iz ta dva sela koji su skoro svi do jednoga bili upravo učesnici u terorističkoj pobuni protiv Hrvatske, a sebe su voleli da nazivaju "naoružanim narodom"- navodi se na portalu Hop.hr.

Kada država, kako se navodi, ne reaguje na sistemsko zlo, događa se ovakva situacija.

"Ova provokacija sad se kreće u korist provokatora, jer se provokator sakrio iza krsta. Žalimo za uništenjem verskih obeležja, kojim se koristila druga strana za veličanje terorista", navodi se dalje na tom portalu, čiji je sadržaj prijavljen policiji.

Uništeno spomen-obeležje sastoji se od krsta ispod kojeg stoji natpis "U znak i sećanje na sve stradale meštane Medara i Trnave 1991.-1995. Meštani Medara i Trnave za Preobraženje 2015."

Najveći broj žrtava toga kraja ubijen je prvog dana akcije Bljesak, 1. maja 1995.     

Toga dana oko 6 sati ujutro pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari i počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u njihovim kućama.

Na okrutan način, vatrenim i hladnim oružjem ubijene su 22 osobe. O razmerama zločina govori i činjenica da je među 22 osobe bilo troje dece i 11 žena, a većina muškaraca je bila starije životne dobi.

Najmlađa žrtva imala je sedam, najstarija 88 godina, a ubijeno je čak sedmoro članova jedne porodice (Vuković). Sve žrtve bili su Srbi. Prema iskazima porodica, stanovnici Medara verovali su da će ih u slučaju ulaska Hrvatske vojske u selo zaštititi Unprofor, čija se baza nalazila u neposrednoj blizini sela.

Za zločin u Medarima do danas niko nije krivično odgovarao.
   

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.08.2015. 18:12
Da je bio Jevrejski, bilo bi svetske polemike sa konsekvencama ali...
Utorak 18.08.2015. 01:31
Све то не би било могуће да им нисам дао државу и то из свег срца. Јебббг Фрањо се воли свим срцем!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online