Ponedeljak 17.08.2015.
14:36
Tanjug

Medari: Ustaše polomile krst na spomeniku stradalim Srbima

Fonet/EPA
Kad neće država, mi ćemo... (Foto: Ilustracija)

- Imamo dojavu o uništenom spomen-obeležju. Policijski službenici trenutno nastavljaju rad s ciljem pronalaska počinitelja ovog krivično dela. Reč je o krivičnom delu oštećenja tuđe stvari - potvrđeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Prema pisanju glasila srpske manjine u Hrvatskoj "Novosti", odgovornima za ovo krivično delo mogu se smatrati vlasnici stranica Građanska-akcija-official.com i Hop.hr, koji su jutros obavestili javnost da je spomenik "zajedničkom akcijom uklonjen prema informacijama dobijenim od Dalibora G".

Portal Hop.hr, koji se "proslavio" potkazivanjem umetnika Mirona Mirića nakon čega je s umaške osnovne škole uklonjen njegov mural zbog sporna "srpska" tri prsta, pre nekoliko dana objavio je huškački tekst o podizanju spomen-obeležja koji vrvi neistinitim informacijama.

- Budući da je spomenik podignut u dvorištu pravoslavnog popa, da se na natpisu spomenika spominje samo za "sve nastradale meštane", zaključujemo da se natpis odnosi na srbo-četnike iz ta dva sela koji su skoro svi do jednoga bili upravo učesnici u terorističkoj pobuni protiv Hrvatske, a sebe su voleli da nazivaju "naoružanim narodom"- navodi se na portalu Hop.hr.

Kada država, kako se navodi, ne reaguje na sistemsko zlo, događa se ovakva situacija.

"Ova provokacija sad se kreće u korist provokatora, jer se provokator sakrio iza krsta. Žalimo za uništenjem verskih obeležja, kojim se koristila druga strana za veličanje terorista", navodi se dalje na tom portalu, čiji je sadržaj prijavljen policiji.

Uništeno spomen-obeležje sastoji se od krsta ispod kojeg stoji natpis "U znak i sećanje na sve stradale meštane Medara i Trnave 1991.-1995. Meštani Medara i Trnave za Preobraženje 2015."

Najveći broj žrtava toga kraja ubijen je prvog dana akcije Bljesak, 1. maja 1995.     

Toga dana oko 6 sati ujutro pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari i počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u njihovim kućama.

Na okrutan način, vatrenim i hladnim oružjem ubijene su 22 osobe. O razmerama zločina govori i činjenica da je među 22 osobe bilo troje dece i 11 žena, a većina muškaraca je bila starije životne dobi.

Najmlađa žrtva imala je sedam, najstarija 88 godina, a ubijeno je čak sedmoro članova jedne porodice (Vuković). Sve žrtve bili su Srbi. Prema iskazima porodica, stanovnici Medara verovali su da će ih u slučaju ulaska Hrvatske vojske u selo zaštititi Unprofor, čija se baza nalazila u neposrednoj blizini sela.

Za zločin u Medarima do danas niko nije krivično odgovarao.
   

2024 © - Vesti online