Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.06.2014.
17:59
Srna A

Linta: Hrvatska da rasvetli sve zločine nad Srbima

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta zatražio je da Hrvatska otpiše parnične troškove za tužbu protiv te države zbog ubistva člana porodice od 1991-1995. godine i da osnuje fond za obeštećenje svih žrtava rata.

U Hrvatskoj i dalje ne postoji stvara politička volja da se procesuiraju ratni zločini protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti
 

Linta je pozvao Ministarstvo pravde Srbije i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da traže od hrvatske strane da konačno rasvetli brojna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika.

On je u saopštenju pozdravio presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u korist Ane Jelić, čijeg je supruga srpske nacionalnosti u novembru 1991. godine u Sisku uhapsila hrvatska policija, a zatim ga ubila.

Linta je ocenio da ova presuda pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema stvarne političke volje da se procesuiraju ratni zločini protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

"Patnja brojnih članova porodica žrtava ratnih zločina srpske nacionalnosti još nije priznata i većina je, ne samo izgubila parnice za naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli protiv Hrvatske zbog navodne zastare nego su sudovi donosili presude da plaćaju troškove parničnog postupka u iznosima od 3.000 do čak 10.000 evra", ukazao je Linta.

On je istakao da je odnos prema žrtvama srpske nacionalnosti samo jedan od dokaza da je hrvatsko pravosuđe i dalje etnički motivisano i da Hrvatska nije zaslužila da zatvori pregovore o Poglavlju 23 "Pravosuđe i ljudska prava" sredinom 2011. godine i da postane član EU 1. jula 2013. godine.

Evropski sud u Strazburu presudio je nedavno da Hrvatska nije provela efikasnu istragu o ubistvu Vase Jelića iz Siska i odredio da Hrvatska mora isplatiti njegovoj udovici Ani Jelić 20.000 evra odštete i dodatnih 1.000 evra na ime sudskih troškova.

POVEZANE VESTI

Subota 14.06.2014. 18:14
Molim vas nemojte da objavljujete ovakve vesti. Pa neko ce pomisliti da je promasio portal. Evo samo par vesti pre objaviste citav niz zalopojki za (stoprocentnim) penalom nad igracom ove iste drzave a sad iz ovog teksta ispada da nas je ona istrebila dovrsivsi dugorocni posao pre svega par godina i nad nama pocinila genocid. Pa jel vi znate da sem toga sto ispadate kontradiktorni ovavkim ispadima iritirate sve sado-mazohisticke Srbe obolele od jugoslovenstva ali i srbokatolicke krvate koji su ovde taman poceli da se osecaju kao da su doma? Ajd sad neku o Prvom.sv.ratu gde su nas vidi najvise i najbeskompromisnije ubijali upravo oni u austrougarskim uniformama. Pa onda svi da navijamo za NDH
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online