Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 04.08.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Oluja ne staje već 19 godina

Hrvatska vojna akcija "Oluja" započeta je na današnji dan pre 19 godina napadom na RSK, i to na zone koje su bile pod zaštitom UN. Uprkos toj činjenici, Savet bezbednosti UN, osim rezolucije kojom se "snažno osuđuje hrvatska vojna ofanziva velikih razmera", nije izglasao bilo kakve kaznene mere protiv agresora.

Zločin bez kazne: Izgon Krajišnika u avgustu 1995.
 

Ni potonji malobrojni sudski procesi za zločine nad civilnim stanovništvom, ubistva blizu 2.000 Srba i proterivanje 220.000 Krajišnika nisu doneli zadovoljenje pravde.
Prema podacima Veritasa, za ratne zločine nad Srbima u "Oluji", hrvatsko pravosuđe je osudilo samo jednu osobu (slučaj Prukljan)!

Zabraniti proslavu

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je na međunarodnu zajednicu da zatraži od Zagreba da prestane da slavi "Oluju" koja se u Hrvatskoj obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

"U analima pravosudnog beščašća ostaće zapamćena nedavno izrečena oslobađajuća presuda optuženima za zločin u Gruborima kao i dugogodišnja istraga bez pomaka protiv N. N. za masakr hendikeparanih u Dvoru na Uni", podseća direktor Veritasa Savo Štrbac.


"Oluja" je, inače, jedini događaj u kojima su Srbi iz Hrvatske žrtve, a kojim se bavio i Haški tribunal, ali je posle osuđujuće prvostepene presude hrvatskim generalima za "udruženi zločinački poduhvat", usledio šok. Žalbeno veće Tribunala je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, prvobitno osuđene na 24, odnosno 18 godina zatvora, oslobodilo po svim tačkama optužbe, što je propraćeno velikim slavljem u hrvatskim gradovima!

Više napadača nego stanovnika

Protiv krajiških Srba bila je upućena armija od oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog veća odbrane. RSK je tada imala 230.000 stanovnika, a 30.000 vojnika, što govori o nesrazmeri snaga i donekle objašnjava zašto je već dan nakon početka akcije na Kniskoj tvrđavi osvanula šahovnica.

"Oluja" je dospela i pred Evropski sud za ljudska prava, gde su počeli sudski postupci po 21 tužbi protiv Hrvatske. Podnosioci smatraju da Hrvatska nije sprovela efikasnu istragu smrti njihovih rođaka, srpskih civila koji su ubijeni za vreme ili neposredno nakon "Oluje".


Akcijom "Oluja" bavi se i Federalni sud u Čikagu u parničnom postupku koji su pokrenuli Krajišnici protiv konsultantske firme MPRI. Oni po osnovu saučesništva u genocidu, traže naknadu štete za duševne boli za izgubljenim zavičajem, u iznosu od 10,4 milijarde dolara.

Predmet sada miruje u iščekivanju da Međunarodni sud pravde donese presudu o genocidu nad Srbima u Krajini, a koju je kao protivtužbu, takođe za genocid, pokrenula država Srbija protiv Hrvatske.


Ne samo što se ne kažnjavaju vinovnici zločina nad Srbima u Hrvatskoj, već se i oni malobrojni povratnici nalaze u sve lošijoj poziciji, na šta je upozorio i predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. On kaže da je uzrok tome "kampanja koja se vodi iz političkih i crkvenih krugova".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.08.2014. 20:25
19 godina je proslo a Srbija bas nisata ama bas nista nije uradila da se ljudi vrate na svoja ognjista. Neke desnicarske organizacije i partije po Srbiji jure pedere i ljude na rolerima po terazijama i glume velike srbe.Ni jedan od njih se nije udostojio bar da tim starima koji su jos ostali da spreme drva za zimu. Ali su Hrvati uradili za 19 godina ,mnogo toga ....jos kad sahranjuju te stare kad umru onda mora u pismu pisati. Neka ti je laka ova nasa hrvatska zemlja.
Ponedeljak 04.08.2014. 18:44
To su isti oni koji su docekali Srpsku vojsku 1918 te a kasnije i Hitlerovu sa cvecem kao oslobodioce. Kralju Aleksandre u sta nas uvali...
Ponedeljak 04.08.2014. 19:22
https://www.youtube.com/watch?v=GK2L7Tmi4oE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online