Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.04.2015.
17:17
Tanjug A

"SAD kontroliše Balkan dok Srbija Rusiji služi samo za bitku sa Zapadom"

"Sjedinjene države preuzele su "komandnu palicu" u regionu, ocenjuje politički analitičar Dušan Janjić povodom poruka koje poslednjih meseci stižu Srbiji iz svetskih političkih i finansijskih centara.

www.mc.rs
EU je zapostavila Balkan: Dušan Janjić

Razlog tome je, smatra Janjić, ekonomska kriza i ekspanzija Rusije preko Ukrajine u energetski sektor Evrope, te činjenica da se EU okrenula sama sebi i nije brinula o Balkanu. 

Janjić je za Tanjugu rekao i da je uveren da će SAD tek postati "igrač" u regionu, te da će stati iza projekta EU i NATO, i sigurno biti aktivnije u diplomatskoj i medijskoj sferi, kao i u podršci civilnom društvu.

Prema njegovim rečima, Evropska unija nije svojom politikom bila sposobna da odgovori na izazove velike ekonomske i socijalne krize, ponašala se kao "udruženje malih i srednjih akcionara" i nije brinula o Balkanu.

- EU je svoju šansu da bude atraktivna, da privuče Balkan, i da podstiče i kontroliše Srbiju, Kosovo i druge na putu ka EU propustila i okrenula se sama sebi - rekao je Janjić, dodajući da EU pitanje integracija, ali i Briselskog sporazuma "drži na hladnoj plotni", te da se zato niko u Briselu nije preterano uzbudio ni zbog prošlogodišnje pauze u dijalogu Beograda i Prištine. 

"Kad Rusija prizna Kosovo, staviće se tačka na tu priču"

Janjić smatra da Amerika i EU žele da jednog dana Srbija uđe u Evropu i NATO da bi "završili svoj posao", dok Rusiji Srbija ne treba kao mesto investicija, već kao odličan poligon za odmeravanje odnosa sa zapadom i trgovinu.

Jer, Rusija drži ključ za Kosovo i kad prizna nezavisnost ta priča će se završiti, smatra Janjić, i dodaje da će to Rusija uraditi kad bude htela da učini uslugu Americi.

- Dokle god Rusija neće da učini tu uslugu, jer nije dovoljno 'isplaćena', naravno da će u Srbiji biti ovih što ne daju Kosovo, odnosno jedan dan ne daju, a jedan dan daju - rekao je Janjić.

On je kazao da, kad je u pitanju Balkan, još ne postoji jedan glas EU i Amerike, kao što je to slučaj kad je reč o Rusiji i Ukrajini, o čemu se isto izjašnjavaju i Vašington i Berlin.

- Još nema tog jednog glasa o Balkanu, jer je region na periferiji interesa, ali taj glas će se brzo uspostaviti. Neće se u izvornom smislu pojaviti samo Amerika, ona će stati iza projekta EU, iza NATO, i sigurno da će biti nešto aktivnija u smislu diplomatske i medijske podrške, koju je potpuno zapustila, kao i podrške civilnom društvu - rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, veliki deo civilnog društva, nevladinih organizacija i političkih partija u Srbiji, kako kaže, finansiraju se isključivo iz Moskve, a deo krajnje  desnice iz Češke i Francuske, i "taj disbalans, da se novac nalazi kod onih koji ne žele u EU, a pri tom je reč o zemljama koje su članice EU, osim Rusije, neće se više tolerisati".

"Vučić mora da se reši SPS-a ako želi podršku Zapada"

 -Amerika će tek postati igrač i to će se videti - rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, Srbija je sada dovedena u situaciju koja je za nju, izgleda, najteža - da sami vodimo svoju politiku.

Janjić je kazao da sam premijer Srbije ima političku i moralnu podršku, ali ne i dovoljnu finansijsku podršku evropskih zemalja i međunarodnih finansijskih institucija, i to zato što ne veruju "političkoj eliti" koja je uz njega, te će zato, prema njegovom mišljenju, ključni momenat biti rekonstrukcija vlade i pitanje ko će u njoj ostati.

Posle toga ćemo, kaže, videti da li dolazi jaka, organizovana finansijska podrška reformama ili Srbija klizi ka sankcijama Evropske unije i SAD.

Janjić, naime, smatra da se Srbiji neće verovati ako SPS ostane koalicioni partner:

- Ako Ivica Dačić ostane u vladi, verujte, niko neće podržavati ovu zemlju više. On je ozbiljan igrač sa ozbiljnim uticajem i to je ključ. Sve teze kako se predsednik i premijer svađaju, kako će SNS da se raspadne, sve je to manje važno i manje utemeljeno u realnim političkim procesima, nego moć koja se krije iza SPS - rekao je Janjić.  

To će, kako je rekao, biti merilo da li je Vučić od vlade napravio Bajern, kako je najavljivao, te da li se može računati na ozbiljnu, konkeretnu podršku MMF i Svetske banke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online