Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 26.03.2015.
17:34
B92 A

"Ukrajinska kriza bi mogla da podeli srpsko društvo"

"Sukob u Ukrajini može da se završi velikom podelom u vašem društvu, što će ojačati pozicije radikalnijih partija" kaže bivši ambasador SAD Vilijam Montgomeri.

youtube.com
Opozicija u Srbiji samu sebe uništava: Vilijam Montgomeri

Kako je Montgomeri rekao u Kažiprstu, konflikt Zapada i Rusije ima potencijal da se pogorša i proširi na tlu bivšeg SSSR, što će pojačati pritiske na Srbiju.

- Veoma sam zabrinut za Srbiju. EU preti da neće otvarati poglavlja u pregovorima, a sa druge strane Rusija pritiska Srbiju da radi stvari koje će pokazati da zastupa rusku stranu - kaže Montgomeri.

Ipak, on je istakao da ga od pritisaka EU i Rusije najviše brine uticaj sukoba na srpsko društvo.

 - U srpskom društvu imate mnogo onih koji žele u Evropsku uniju i oko toga manje-više konsenzus, ne samo ove vlade već i Demokratske stranke i ostalih koji su ranije bili na vlasti. Međutim, imate u javnosti i jaku podršku Rusiji. Ono što vidim, jeste da konflikt može da se završi podelom u vašem društvu - rekao je Montgomeri.

Kako je rekao, istraživanja pokazuju da su građani Srbije većinski opredeljeni za EU, ali da je istovremeno i Rusija veoma popularna.

- Nije dobro da vaša zemlja mora da bira. Izgleda da se kreće ka tome da ćete morati da izaberete, što samo može da pojača sile sa obe strane, a to će biti loše za vašu zemlju - rekao je Montgomeri.

Bivši ambasador je rekao i da je jedan od "užitaka penzije" to što sada može da kaže šta hoće.

 

- Kao aktivan ambasador imate više izazova, da pažljivo govorite javno, izazov je odnos sa vašom vladom, a zatim i odnos sa vladom zemlje u kojoj ste. Da sam sada ovde ambasador ništa ne bih govorio javno, a rekao bih samo da je moja najveća bitka sa sopstvenom vladom. Moja najveća bitka bila bi da je ubedim da pošalje poruku EU da više podrži Srbiju i otvori poglavlja - rekao je Montgomeri.

Montgomeri je govoreći o političkoj situaciji u Srbiji rekao da je možda i zdravo što konačno postoji jaka vladajuća većina.

 -Godinama se u Srbiji teško radilo zbog raznih koalicija, podeljenih ministarstava, korupcije. Mislim da je sada zdravo što imate jaku većinu koja može da donosi zakone. Tako nešto vidim prvi put od Đinđića i to je dobro - rekao je Montgomeri.

Bivši američki ambasador smatra i da opozicija samu sebe uništava.

 -Istina je da opozicija sama sebe ruši, bez ikakve potrebe da vladajuća partija tome pripomogne. Umesto jedne Demokratske stranke vi ih imate pet, šest, prestao sam da brojim. Ali, to rešavanje tih problema je sada posao za te stranke - rekao je Montgomeri.

Montgomeri, koji je ranije savetovao SNS, rekao je da to više ne radi, ali je dodao i da "srpska vlada ima više ljudi koji pokušavaju da je savetuju nego što treba".

- Mislim da svaki stranac koji dođe ovde ima neki savet. To je dovoljno, moj im svakako nije potreban. Ja sam diplomata, volim politiku, to je moj život, tako da održavam kontakte sa razlnim ljudima, uključujući i vašeg premijera, ali ne tako često - rekao je on,

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.03.2015. 18:05
Вилијам све што си изговорио није тачно.Српски народ не жели у ЕУ и НАТО .Срби бране братску Русију ,бранимо истину и правду.Вилијам колико плаћаш садашњу Владу Србије .
Četvrtak 26.03.2015. 19:56
дај Боже да се то догоди што пре ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online