Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.03.2015.
08:50
D. Dekić - Vesti A

Ruše kuće da spreče povratak

Albanske lokalne vlasti pod plaštom komunalnog uređenja nastavljaju da ruše srpske kuće. Posle uklanjanja pet objekata u Đakovici, prošle jeseni, nedavno su i u Vučitrnu, bez ikakvog obaveštenja, porušene dve kuće Srba iz tog grada, dok je treća prilično oštećena.

youtube.com/RTV KIM
Nastavlja se etničko čišćenje Srba na Kosmetu: Ranđel Nojkić

Sa optužbama oštećenih srpskih porodica da je iza ovakvih poteza jasna namera o etničkom čišćenju Srba, slaže se Ranđel Nojkić, bivši srpski poslanik u kosovskom parlamentu. On pojašnjava da Albanci na Kosovu zloupotrebljavaju zakon star više od decenije, koji su srpski predstavnici na Kosovu pokušavali da ospore.

I crkve im smetaju

U Đakovici je u Srpskoj ulici je prošle jeseni porušeno pet kuća u vlasništvu porodice Stefić, u Vučitrnu su do temelja sravnjene kuće Dragiše Murganića i porodice Staletović, dok je gotovo prepolovljen dom porodice Košanović, zbog pravljenja trotoara. Vučitrnska vlast namerava da proširivanjem ulica u gradu ukloni i jedan deo ogradnog zida dvorišta pravoslavne crkve Svetog Ilije.

- Rušenje pod firmom komunalnog čišćenja predstavlja poruku Srbima da se ne vraćaju na svoja ognjišta i uteruje strah preostalim sunarodnicima na Kosovu - ocenio je Nojkić u izjavi za "Vesti".

On ističe da albanske vlasti zloupotrebljavaju zakon iz 2004. godine.

- Zahtevali smo da se zakon primenjuje kad se omogući Srbima da se vrate i obnove kuće. Ovako se ruši bez upozorenja, a ne da im se da dođu na Kosovo i u strahu su od pritvaranja. Sve to je očit dokaz albanskog čišćenja na perfidan način - ističe jedan od političkih predstavnika Srba.

Nojkić smatra da Srbi moraju da se bore i zaštite prava u institucijama, kao i da vrše pritisak na međunarodnu zajednicu da se ovaj problem reši.

- Srbi u institucijama previše gledaju šta će Beograd da im kaže, umesto da traže međunarodnu pomoć u zaštiti svojih prava - zaključio je Nojkić.

Kancelarija Vlade Srbije za KiM smatra da je reč o šikaniranju, etničkoj zloupotrebi institucija i zaklanjanju iza građevinskih propisa.

- Očekujemo najodlučniju reakciju međunarodne zajednice na delovanje lokalne samouprave, koje je očito upereno protiv interesa građana srpske nacionalnosti u Vučitrnu. Smatramo da srpski predstavnici u pokrajinskim institucijama treba to pitanje neodložno da podignu na najviši nivo - kazao je direktor Kancelarije Marko Đurić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online