Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 20.03.2015.
06:52
J. L. Petković - Vesti A

Zeleno svetlo za kosovsku vojsku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da su veoma važne garancije generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je, kao i njegov prethodnik Andreas Rasmusen, obećao da nikakve oružane snage neće biti prisutne na severu Kosova.

Tanjug
Srbija u zagrljaju NATO: Ivica Dačić, Jens Stoltenberg i Bratislav Gašić u Briselu

- To nije ništa novo. Još početkom dijaloga u Briselu su dobijene garancije za to jer se smatra da bi dolazak tih snaga ugrozio bezbednost Srba i doveo do destabilizacije - ističe predsednik odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

Vlasti u Prištini žele da oforme Vojsku Kosova, što je potvrđeno i na jučerašnjoj ceremoniji kada je Rahman Rama preuzeo komandu nad Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) za koje je predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila da idu "u pravcu formiranja vojske" i da žele da se učlane u NATO.

Njeno mišljenje deli i premijer Isa Mustafa koji je rekao da će njegova vlada učiniti sve da bi KBS prerasle u Oružane snage Kosova.

Međutim, za tako nešto Prištini su potrebni glasovi Srba u kosovskoj skupštini. Zato je Dačićeva izjava u Briselu podstakla sumnje - da li se o takvoj opciji razgovara na najvišem nivou?

- Nikakvu tzv. Vojsku Kosova nećemo podržati. Aposlutno se ne može podržati ništa osim statusno neutralnih snaga koji su tu po Rezoluciji 1244. I stavite tačku na to. Nema pregovora, nema ničega oko toga - kategoričan je Drecun.

Politički analitičar Dušan Janjić ističe da su Beograd i Priština o toj temi već razgovarali u Briselu, ali ne isključuje mogućnost da je Dačić pokušao da dobije nešto više.

- U početku neće biti kosovskih snaga na severu, ali kao što je i slučaj bio sa policijom, biće ih kada se formira neka vrsta regionalnog komandanta. Dakle, KBS neće imati svoje baze na severu, ali postoji jedna mala baza kod Leška - podseća Janjić.

Zbogom neutralnosti?

Srbija je stupanjem na snagu Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) ušla u novu fazu odnosa sa NATO-om, rekli su srpski ministri Ivica Dačić i Bratislav Gašić nakon susreta sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.
- Naša neutralnost se ne dovodi u pitanje ovim planom - rekao je Dačić i dodao da niko ne može da promeni ono što se desilo pre 16 godina kada je NATO bombardovao Srbiju, ali da to ne bi trebalo da bude prepreka za gradnju partnerskih odnosa u budućnosti.




 

POVEZANE VESTI

Petak 20.03.2015. 08:01
dačiću ti ili si prirodna budala,ili se praviš budala..kada je ikada nato ispoštovao zadatu reč i garanciju..primer je samo sporazum sa Rusijom o neširenju nato na istok.
Petak 20.03.2015. 08:19
Dobro si rekao ! Ovaj se pravi budala jer sve radi kako mu Vucic diktira jer ce tako svaliti svu krivicu na ovu mangulicu i oprati se njegovim naivno-laznim pricama pred narodom.Reci ce da je to uradio Dacic njemu iza ledja sto ce naivni narod i poverovati.Jer sta ocekivati od ove vlasti juce Bler danas Nato.Jedino mogu reci neka nam je dragi Bog na pomoci!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Petak 20.03.2015. 09:32
Ovo je vrijeđanje inteligencije.. mi kao prećutno prihvatamo da se osnuje ( ustvari samo naimenuje, pošto ona već de facto postoji ) vojska Kosova, čiji pripadnici neće dolaziti na sjever Kosova ( to što će biti po enklavama na jugu je totalno nebitno). Poslije 10 godina da očekujemo desant te vojske i na sjever..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online