Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.03.2015.
08:44
J. L. Petković - Vesti A

Vojska Kosova samo uz pomoć Srba

Ponovnom pričom o vojsci Kosova i novim nacrtom zakona o Oružanim snagama vlasti u Prištini pokušavaju da u Beogradu i Briselu naprave prostor za politički pritisak i pregovarački manevar. Da bi se stvorio zakonski osnov za vojsku potrebno je menjati kosovski Ustav, što znači da za njega glasaju i predstavnici Srba u kosovskom parlamentu.

Tanjug
Novi zahtev Prištine: Uzalud država bez vojske

Priština pretpostavlja da će uspeti da "stisne" Srbe jer srpska strana isto tako želi ustavne promene da bi u kosovskom sistemu stvorila uslove da Zajednica srpskih opština dobije i izvršna ovlašćenja.

Moguće odmrzavanje?

Zbog smene ministra Aleksandra Jablanovića, predstavnici "Srpske liste", koja ima devet od deset predstavnika Srba u kosovskom parlamentu, "zamrznuli" su svoj status. Da li će početi sa radom zavisi od dogovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Osim dileme da li će Srbi da se izbore sa ovim pritiskom, pitanje je i kako će međunarodna Zajednica reagovati? A ona, želi da i Srbi i Albanci glasaju za promene Ustava, jer će se jedino tako stvoriti uslovi za formiranje Specijalnog suda pred kojima će se suditi za ratne zločine OVK.

Ministarstvo za bezbednosne snage Kosova (BSK) izradilo je Nacrt zakona o Oružanim snagama Kosova i naredne nedelje će ga proslediti kosovskoj vladi. Prema tekstu u koji su "Vesti" imale uvid, navodi se da oružane snage Kosova predstavljaju nacionalne vojne snage Republike Kosovo.

Kaže se i da je obaveza OSK da brane suverenitet, teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo, kao i doprinose izgradnji i očuvanju regionalnog mira i regionalnog i globalnog stabiliteta, te da su obaveze OSK da učestvuju u operacijama podrške za reagovanje nad krizama i u podržanju mira, pomažu stanovništvu i civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda i drugim vanrednim situacijama, vrše uništavanje eksplozivnih sredstava.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da bi ovakav potez Prištine trebalo da zabrine Ujedinjene nacije, jer je prema Rezoluciji 1244 jedino prisustvo Kfora kao oružanih formacija, a da bi formiranje OSK značilo značilo destabilizaciju i produbljavanje međuetničke netrpeljivosti.

- To pokazuje da nisu iskreni i posvećeni normalizaciji odnosa i stvaranju uslova za prevazilaženje oštrih i dubokih podela. Ovo samo ide ka daljem produbljivanjem jaza između Srba i Albanaca - kaže Drecun, upozoravajući i na "dvostruke standarde" pojedinih članica NATO koje "daju svoje vojnike u sastav Kfora, a istovremeno i vrše obuku pripadnika te buduće formacije Albanaca na KiM".

Priština ovim potezom očigledno želi da igra na kartu nacionalizma, kada već građanima ne može da ponudi bolju ekonomsku situaciju. Na to upućuje i činjenica da su u kosovskoj Centralno izbornoj komisiji nedavno registrovane Balistička stranka i Građanski pokret Ognjište, stranke sa izrazito nacionalističkim predznakom. Iako je njihova registracija ranije odbijena, sada to nije bio slučaj, i srpski glas nije mogao da uradi ništa.

Oko 8.000 aktivnih i rezervnih vojnika

U nacrtu Zakona o oružanim snagama, u članu koji se odnosi na organizovanje stoji da su to "profesionalne snage" koje "odražavaju etničku raznovrsnost stanovništva Republike Kosovo i regrutuju se od strane državljana Republike Kosovo". Prema nacrtu, plan je da se oružane snage sastoje od jedne aktivne komponente od najviše (5.000) pripadnika i od jedne rezervne komponente od najviše (3.000) pripadnika.

- Osnovni problem Srba u političkom životu je da ne postoji mehanizam da zaustave političke procese koji nisu u interesu odbrane prava srpske zajednice. Jedan glas protiv u CIK-u je nedovoljan da bi se bilo šta sprečilo, a tako je i u većini ostalih institucija, pa čak i u Parlamentu. Osim u odboru za zajednice, srpski poslanici nemaju nikakvih mehanizama da se izbore za svoja prava. Jedino kada je reč o ustavnim promenama, za njih su potrebne dve trećine glasova manjinskih poslanika, što u praksi znači da Specijalni sud, vojska, Zajednica srpskih opština... mogu jedino da se usvoje glasovima Srba.

Da ne bude nikakve zablude, tzv. država Kosovo može da dobije svoju vojsku jedino ako za nju glasaju Srbi. Da li ćemo podleći političkoj trgovini i pritiscima ili će se politički predstavnici izdići iznad izazova donošenjem zrelih političkih odluka koje su u našem interesu, vrlo brzo će se pokazati - kaže Nenad Rikalo, srpski član CIK-a.

Štetno i uznemiravajuće

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović ocenio je da je stvaranje Vojske Kosova štetna stvar i uznemirujuća vest koja se ponavlja ciklično.
- Imam utisak da neko stalno podgreva tu temu, kada to odgovara vladi u Prištini, želeći da podigne svoj kvazipatriotiski profil i nacionalnu svest na Kosovu - kaže Stefanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online