Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 18.02.2015.
13:57
Srna A

"Albanci beže, a Srbe teraju u samoproglašeno Kosovo?"

Srpska zajednica deset puta je više ugrožena na Kosmetu od albanskih migranata, koji su danas u centru pažnje i brige Zapada, ali i Srbije. Sve veći broj albanskih migranata sa Kosova na Zapadu se prikazuje kao tragičan egzodus jedne nacionalne zajednice, a u međuvremenu Srbi godinama žive u getima, bez fizičke i socijalne sigurnosti, zaboravljeni i ostavljeni.

Fonet/AP
Srbi u samoproglašenom Kosovu već godinama žive u getima, izoliaciji, zaboravljeni i ostavljeni od svih

- Srbi sedmu godišnjicu samoprogašenja Kosova za nezavisnu državu dočekuju u izolaciji koju ni stratezi kosovske nezavisnosti nisu mogli da osmisle - kaže Dragan Ristić, iz Lipljana, raseljeni pripadnik, kako kaže, "nestajuće srpske nacije na Kosmetu".
 

- Ni Ahtisari ni američka ambasadorka Tina Kajdanou, ni Bernar Kušner prvi šeF UNMIK-a, ni Bil Klinton kome je u znak zahvalnosti za bombardovanje Srbije u centru Prištini podignut spomenik, nisu mogli da predvide  da će Srbi tako lako prihvatiti iscrtavanje granica samoproglašenog Kosova - navodi on.

Gašenje srpskih institucija

Uprkos  navodima zapadnih medija da Kosovo nema budućnost,  Srbi su po višegodišeim zahtevima raznih vlasti iz Beograda gurnuti u odborničke i  poslaničke klupe države" koju Srbija "ne priznaje".

Siromašni, prokazani i  sa ograničenom slobodom kretanja upućeni su da popunjavaju mesta u institucijama samoproglašenog Kosova i  da zajedno sa ideolozima nezavisnosti Kosova grade njegove institucije u okviru administrativnih prelaza?!

- Tokom proteklih sedam godina, razne vlasti u Beogradu gasile su jednu po jednu srpsku instituciju, čime je smanjivano prisustvo države Srbije na prostorima južne srpske pokrajine - navodi Dragutin Perić, iz Preoca kod Gračanice.

U njegovom mestu je prošle godine posle Briselskog sporazuma pokrenut talas iseljavanja i prodaje srpske imovine u bescenje.

Ugašena su odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, predate su katastarske knjige i knjige rođenih, venčanih i umrlih. Priznate su diplome fakulteta tzv. "države Kosovo".

- Priznata su čak i personalna dokumeta samoproglašenog Kosova na administativnim prelazima, a  Srbija, naša matična država, sama je iscrtala temlje i dozvolila zidanje graničnih prelaza - kaže Perić.

Sporazum o pravosuđu - zaokruživanje nezavisnosti

Uoči sedme godišnjice nezavisnosti, Beograd je stavio  potpis na Sporazum o pravosuđu, koji su predhodno potpisali Federika Mogerini u ime EU i Isa Mustafa,  premijer samoproglašenog Kosova.

Tim sporazumom je, ocenjuje Slavko Stevanović, predsednik (od Srbije nepriznate) Skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, zaokružena kosovska nezavisnost.

- Uz znanje i saglasje Srba i Beograda, Kosovo ima  Ustav, Skupštinu, Vladu i sada i pravosuđe. Uskoro će dobiti i vojsku, a sve su to  stubovi državnosti - ocenjuje Stevanović.

I dok Srbi kao narod nestaju na Kosovu, što je posledica pogroma i pritisaka albanske zajednice i politike, kao i ćutanja Zapada i popuštanja srpske politike, albanski migranti odjenom postaju svetska vest i još jednom "ugrožen narod".

Ugroženi Albanci i zaboravljeni Srbi

Samoproglašeno Kosovo je danas ono što je bilo i kada je izglasalo nezavisnost - korumpirano i do srži kriminalizovano društvo, prepuno nacionalnog esktremizma i otvoreno rasistički  nastrojeno prema pravoslavnim Srbima.

Ipak, ekonomska propast i kriminal  tek sada su počeli da zabrinjavaju Albance i njihove prijatelje  u međunarodnoj zajednici, za razliku od marginalozovanih Srba koje  više ni Albanci, ni zapadni mediji, a sve više ni srpski zvaničnici, uošte ne primećuju.

Najopimističnija grupacija u Evropi - kosovski Albanci (kako su to pisali mediji nekada) postali su deprimirani, pa svaki drugi Albanac sanja o odlasku iz samoproglašene države.

I tako, dok Albanci najavljuju odlazak, albanske vlasti, Zapad i srpske vlasti u Beogradu - teraju Srbe da se sve više  okreću Prištini i da postanu lojalni građani samoproglašene države, koja, po mišljenju samih Albanaca, propada?! 

Albanci sa Kosmeta sanjaju Zapad, a Srbi sopstvenu državu Srbiju, iz koje su isterani bombama, pritiscima i ucenama. Prvi su vest dana u svetu, a drugi ni u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.02.2015. 14:00
NovoRussijo Pomozi...........!!!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 18.02.2015. 15:01
lepo im je predsednica rekla , nije to ono sto su HTJELI ---oteto prokleto--bjezanija !!?
Sreda 18.02.2015. 16:23
Albanci ne beže:oni organizovano i s ciljem idu u Evropu-da joj se zahvale za Kosovo saradnjom s džiihadistima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online