Sreda 18.02.2015.
13:57
Srna

"Albanci beže, a Srbe teraju u samoproglašeno Kosovo?"

Fonet/AP
Srbi u samoproglašenom Kosovu već godinama žive u getima, izoliaciji, zaboravljeni i ostavljeni od svih

- Srbi sedmu godišnjicu samoprogašenja Kosova za nezavisnu državu dočekuju u izolaciji koju ni stratezi kosovske nezavisnosti nisu mogli da osmisle - kaže Dragan Ristić, iz Lipljana, raseljeni pripadnik, kako kaže, "nestajuće srpske nacije na Kosmetu".
 

- Ni Ahtisari ni američka ambasadorka Tina Kajdanou, ni Bernar Kušner prvi šeF UNMIK-a, ni Bil Klinton kome je u znak zahvalnosti za bombardovanje Srbije u centru Prištini podignut spomenik, nisu mogli da predvide  da će Srbi tako lako prihvatiti iscrtavanje granica samoproglašenog Kosova - navodi on.

Gašenje srpskih institucija

Uprkos  navodima zapadnih medija da Kosovo nema budućnost,  Srbi su po višegodišeim zahtevima raznih vlasti iz Beograda gurnuti u odborničke i  poslaničke klupe države" koju Srbija "ne priznaje".

Siromašni, prokazani i  sa ograničenom slobodom kretanja upućeni su da popunjavaju mesta u institucijama samoproglašenog Kosova i  da zajedno sa ideolozima nezavisnosti Kosova grade njegove institucije u okviru administrativnih prelaza?!

- Tokom proteklih sedam godina, razne vlasti u Beogradu gasile su jednu po jednu srpsku instituciju, čime je smanjivano prisustvo države Srbije na prostorima južne srpske pokrajine - navodi Dragutin Perić, iz Preoca kod Gračanice.

U njegovom mestu je prošle godine posle Briselskog sporazuma pokrenut talas iseljavanja i prodaje srpske imovine u bescenje.

Ugašena su odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, predate su katastarske knjige i knjige rođenih, venčanih i umrlih. Priznate su diplome fakulteta tzv. "države Kosovo".

- Priznata su čak i personalna dokumeta samoproglašenog Kosova na administativnim prelazima, a  Srbija, naša matična država, sama je iscrtala temlje i dozvolila zidanje graničnih prelaza - kaže Perić.

Sporazum o pravosuđu - zaokruživanje nezavisnosti

Uoči sedme godišnjice nezavisnosti, Beograd je stavio  potpis na Sporazum o pravosuđu, koji su predhodno potpisali Federika Mogerini u ime EU i Isa Mustafa,  premijer samoproglašenog Kosova.

Tim sporazumom je, ocenjuje Slavko Stevanović, predsednik (od Srbije nepriznate) Skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, zaokružena kosovska nezavisnost.

- Uz znanje i saglasje Srba i Beograda, Kosovo ima  Ustav, Skupštinu, Vladu i sada i pravosuđe. Uskoro će dobiti i vojsku, a sve su to  stubovi državnosti - ocenjuje Stevanović.

I dok Srbi kao narod nestaju na Kosovu, što je posledica pogroma i pritisaka albanske zajednice i politike, kao i ćutanja Zapada i popuštanja srpske politike, albanski migranti odjenom postaju svetska vest i još jednom "ugrožen narod".

Ugroženi Albanci i zaboravljeni Srbi

Samoproglašeno Kosovo je danas ono što je bilo i kada je izglasalo nezavisnost - korumpirano i do srži kriminalizovano društvo, prepuno nacionalnog esktremizma i otvoreno rasistički  nastrojeno prema pravoslavnim Srbima.

Ipak, ekonomska propast i kriminal  tek sada su počeli da zabrinjavaju Albance i njihove prijatelje  u međunarodnoj zajednici, za razliku od marginalozovanih Srba koje  više ni Albanci, ni zapadni mediji, a sve više ni srpski zvaničnici, uošte ne primećuju.

Najopimističnija grupacija u Evropi - kosovski Albanci (kako su to pisali mediji nekada) postali su deprimirani, pa svaki drugi Albanac sanja o odlasku iz samoproglašene države.

I tako, dok Albanci najavljuju odlazak, albanske vlasti, Zapad i srpske vlasti u Beogradu - teraju Srbe da se sve više  okreću Prištini i da postanu lojalni građani samoproglašene države, koja, po mišljenju samih Albanaca, propada?! 

Albanci sa Kosmeta sanjaju Zapad, a Srbi sopstvenu državu Srbiju, iz koje su isterani bombama, pritiscima i ucenama. Prvi su vest dana u svetu, a drugi ni u Srbiji.

2024 © - Vesti online