Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.03.2015.
06:49
D. N. Petrović - Vesti A

Sumnjiv ceo Zubin Potok

Policijski kapetan Miodrag Lekić, koji je bio glavni operativac Regionalnog KPS-a za sever Kosova i njegov brat policajac Milan Lekić, suspendovani su odlukom vrha Kosovske policijske službe u Prištini, do daljnjeg, pod sumnjom da su umešani u ubistvo Envera Zumberija, policajca albanske specijalne jedinice ROSU koji je nastradao u julu 2011. Zupču kod Zubinog Potoka kada su Albanci silom pokušali da osvoje prelaze Brnjak i Jarinje.

militaryphotos.net
Svi Srbi taoci: Pripadnici ROSU

Kako ističe Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma, Miodragu Lekiću bilo je namešteno hapšenje (iznenada mu poslali poziv da se javi na informativni razgovor..) još krajem februara, a od odlaska u zatvor spasli su ga gradonačelnici četiri srpske opštine koji su najpre zatražili objašnjenje od Euleksa, a potom i zapretili da će, ako Lekić bude bez razloga uhapšen, podneti ostavke i prekinuti svaku saradnju sa Euleksom i Vladom Kosova.

- U vezi sa Zumberijem do sada je privođeno 50 žitelja Zubinog Potoka, neki ugledni privrednici moraju da se sklanjaju i kriju samo zato što su se, ni krivi, ni dužni, našli na nekakvim lažnim poternicama i spiskovima za hapšenje. Dovoljno je da Albancima neko pokaže prstom na nekog Srbina i kaže "on ima veze sa ubistvom Zumberija" i već sutradan sledi hapšenje ili pretres kuće, sumnjivi su svi žitelji Zubinog Potoka i svi su na neki način taoci, ovo je prevršilo svaku meru - priča Jablanović.

On podseća da je Miodrag Lekić u septembru postavljan za visokog funkcionera KPS-a za sever Kosova i da je prošao rigorozne obaveštajne i bezbednosne provere.

- Bio je potpuno čist i postavili su ga za prvog operativca Regionalnog KPS-a, sad odjednom postaje sumnjiv, čak ga optužuju za ubistvo, u pitanju je obična lakrdija i pritisak na sve Srbe na severu Kosova - smatra Jablanović.

Predsednik opštine Leposavić kaže da su sva četvorica gradonačelnika tražila sastanak sa čelnicima Euleksa i da ih je na tom sastanku jedna Francuskinja, zamenica šefa Misije Gabrijela Meučija, uveravala, čak se i klela, da Euleks nema nikakve veze sa planiranim privođenjem, niti sa suspenzijom Miodraga Lekića i njegovog brata Milana i da je to sve stvar KPS-a. O suspenziji Lekića i namerama da se on uhapsi nije bio obavešten i komandir Regionalnog KPS-a za sever Kosova Željko Bojić.

Optužuju koga stignu

Još 2011. KPS i Euleks raspisali su poternicu za privrednikom iz Zubinog Potoka Ratomirom Božovićem tvrdeći da je on sa grupom mladića organizovao ubistvo Zumberija samo zato što su on i ti mladići tog dana prošli putem Zubin Potok - Zupče. Policajci su upadali i u kuću Radovana Radića iz Zubinog Potoka, pretresali i kuću Slobodana Vučinića. Ubistvo Zumberija pripisivano je i Slobodanu Sovrliću, a pod lupom KPS-a bio je i aktuelni predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović.

- Miodragom i Milanom sada se bavi unutrašnja kontrola KPS-a, ne znam kako će se završiti ovaj cirkus. Mi gradonačelnici opština na severu Kosova smo odlučili da, ako protiv Lekića bez valjanih dokaza bilo šta bude preduzeto i ne budu vraćeni na posao, podnesemo ostavke i prekinemo svaku saradnju sa Prištinom. Ne možemo više da mirno stojimo i čekamo ko je sledeći, razmotrićemo i da li Srbi uopšte više treba da budu u Prištini i u kosovskim institucijama, situacija se ozbiljno komplikuje, kako na severu tako i južno od Ibra - naglašava za "Vesti" Jablanović.

Zloupotreba Enverove smrti

Neki mediji na Kosovu tvrdili su da se Enver Zumberi zamerio Hašimu Tačiju i da su ga prilikom akcije jedinice ROSU kod Zubinog Potoka ubili Albanci, a ne Srbi.
Njegova smrt se zloupotrebljava u unutrašnjo-albanskim obračunima, ali i za obračun sa Srbima i pritisak na preostale Srbe iz Zubinog Potoka i sa severa Kosova da se sele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online