Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.02.2015.
14:41
Beta A

"Hrvatska može da nas blokira, nadam se da neće"

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević izjavila je danas da se nada da će se zahtev Hrvatske da Srbija na putu ka EU promeni zakon o procesuiranju ratnih zločina rešiti bez većih problema, ali i da se na putu ka EU može očekivati dosta takvih uslovljavanja.

Beta/M.M.
U evrointegracijama može biti različitih političkih uslovljavanja: Tanja Miščecić

- Nadamo se da će ova vrsta nerazumevanja i neusaglašenosti biti razrešena mnogo jednostavnije nego što nam sada izgleda - kazala je Tanja Miščević u pauzi sednice Nacionalnog konventa o EU posvećene akcionom planu za poglavlje 24.

Ona je dodala da ratni zločini nisu deo pravne tekovine EU, već se EU tu oslanja na međunarodno pravo, u kojem postoji mogućnost izbora između postojećih dobrih praksi, a Hrvatska bi, da bi izmenu ovog zakona postavila kao tehnički uslov za Srbiju, morala utemeljenje da nađe u pravu EU.

Istakla je da u evropskim integracijama može biti i političkih uslovljavanja, budući da o svakom koraku odlučuju zemlje članice konsenzusom, ali da ne veruje da će Hrvatska praviti problem Srbiji.

- Nemam sumnje da će biti puno uslova od strane država članica tokom pregovora, ne zato što je reč o Srbiji već zato što je reč o pregovaračkom procesu u kojem ima dosta prostora za uslovljavanja - rekla je Tanja Miščević.

- Hrvatska se obavezala odlukom Sabora da neće blokirati svoje susede u pregovorima sa EU - kazala je Tanja Miščević, dodavši da smatra da Hrvatska neće uslovljavati Srbiju već pomagati što, kako je navela, u tehničkom smislu već i čini.

Direktor Komitet pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević rekao je da nije jasno da li je zahtev bio "politička izjava" ili je reč o nečemu na čemu će Hrvatska insistirati.

Rekao je da postoji dobra saradnja tužilaštva Srbije sa kolegama u regionu u pogledu postupanja u vezi sa ratnim zločinima.

Premijer Hrvatske Zoran Milanovic pozvao je vlasti u Beogradu da povuku zakon koji se primenjuje od 2010. godine i prema kojem je Srbija proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske.

Antonijević je rekao da propisi Srbije u pogledu nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina nisu različiti od prakse u EU.

- Ovde govorimo o univerzalnoj nadležnosti i mislim da je u interesu svih zemalja u regionu a i u Evropi da se na bilo kom mestu sudi onima koji su počinili ratne zločine ukoliko ima osnova u pravu, a u ovom slučaju očigledno da ima osnova - naveo je Antonijević.

POVEZANE VESTI

Petak 06.02.2015. 14:56
Ta krvatska je unistila zivote miline nevinih ljudi ukljucujuci i djece i beba i svacega sto je bilo Srbsko. A sada vas blokiraju A vi se cudite ? Okupatori bezite dok imate vremena !
Petak 06.02.2015. 15:28
Molim se da ih blokiraju, onda necu morati da idem iz zemlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online