Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 09.05.2016.
16:44
Tanjug A

"Ne blokira Hrvatska Srbiju, već joj pomaže da sazri"

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač tvrdi da zvanični Zagreb ne blokira Srbiju na putu prema evropskim integracijama, već joj pomaže. Naime, prema njegovim rečima, Zagreb zapravo pomaže Srbiji da se transformiše i postane "zrela" za članstvo u EU.

www.mc.rs
Hrvati sve rade za naše dobro: Miro Kovač

Hrvatska je jedina članica EU koja je uskratila pozitivno mišljenje Beogradu za otvaranje poglavlja 23. Poslednji put se to dogodilo 4. maja u Briselu.

Sada hrvatski ministar kaže da je ponašanje Hrvatske "dugoročno korisno" za partnerske odnose Hrvatske i Srbije, te da očekuje skora rešenja.

On je na tribini u Državnoj školi javne administracije u Varšavi posvećenoj Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU, na pitanje iz publike o tome da li Hrvatska blokira Srbiju na putu prema EU, podsetio da je Srbija formalno počela pregovore u ulasku u januaru 2014, a prva dva pregovaračka poglavlja je otvorila tek u decembru 2015, prenela je agencija Hina.

- Da li znate zašto? Bila je reč o Kosovu. Zapravo su Nemačka i Velika Britanija insistirale da Srbija otvori dijalog i uspostavi odnose s Kosovom. Jeste li ikada čuli da je iko u Srbiji ili u EU govorio o blokadi Srbije? Niste - istakao je Kovač.

- Dakle, Hrvatska pomaže Srbiji da ispuni kriterijume koji su ključni za najvažnije poglavlje u pregovorima, a to je poglavlje koje se tiče pravosuđa, temeljnih prava i sloboda. Hrvatska ima vrlo prijateljski pristup - naglasio je hrvatski ministar.

Kovač je rekao da holandsko predsedništvo EU ima ambiciju da se poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori u junu.

- To je još moguće, ali želimo da se neke stvari uključe u pregovaračka merila. Daću vam primer. Devedesetih godina imali smo ratove u bivšoj Jugoslaviji, imali smo rat u Sloveniji, rat u Hrvatskoj, rat u BiH i rat na Kosovu. Na sreću, svi su ti ratovi sada iza nas. Ti ratovi koji nisu vođeni u Srbiji", rekao je Kovač.

On je istakao da Srbija ima zakon koji omogućava srpskim sudovima da progone ratne zločine na teritoriji čitave bivše Jugoslavije.

- To znači da su sudovi u Srbiji na neki način i mentori i policajci i sudije za čitavu bivšu Jugoslaviju. Zamislite da su posle Drugog svetskog rata sudovi u Nemačkoj bili nadležni za ratne zločine u čitavoj Evropi. Da li bi to imalo smisla - upitao je Kovač i ponovio da Srbija "mora da promeni taj zakon.

Hrvatska, tvrdi Kovač, želi dugoročno partnerstvo sa Srbijom, ali ono nije kompatibilno sa takvim zakonom.

- U osnovi, Hrvatska pomaže Srbiji da se transformiše i da postane zrela za članstvo u Evropskoj uniji. Mogu da vam obećam da ćemo uskoro biti blizu rešenja. Pregovarački proces je težak i traje puno vremena, morate da se promenite kao što je i Hrvatska morala da se promeni tokom pregovora od 2005. do 2011. godine, a to je dugoročno korisno - rekao je.

Dodao je da se "nada da će i sledeća srpska vlada, koja će biti sastavljena posle nedavnih izbora, biti proevropska i da će Srbija ostati na evropskom putu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2016. 18:07
Srbi imaju drzavu 13 vjekova i sazreli su pre svih debi-lcino jedna, a vi hrvati imate drzavu nekoliko godina koju vam je Amerika i Njemacka napravila.
Ponedeljak 09.05.2016. 18:04
E! ehehehehehe čoveče!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ponedeljak 09.05.2016. 20:19
Hahahahah koji Moron od coveka i njegove izjave hahahahahah!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online