Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.02.2015.
12:00 >> 13:14h
Beta, Telegraf.rs A

Milanović poziva Srbiju da povuče zakon o ratnim zločinima

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas vlasti u Beogradu da povuku zakon prema kojem je Srbija proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske, jer "iskače iz pravih okvira Evropske unije".

Beta
Milanović: Mi to ne radimo drugima

- Da se ovo ne bi pretvorilo u nekakav politički ping-pong ili kontinuirane pristiske, zdravorazumski je odmah reći da se s takvim zakonom ne može ući u EU i da to Hrvatska neće dopustiti. Mi to ne
radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade, poručio je Milanović na sednici Vlade.

Hrvatska će pokušati da blokira Srbiju u EU, postavljajući ove uslove:

* Beograd da osudi oficire JNA umešane u navodne zločine u Hrvatskoj

* Srbija mora da izmeni zakone u vezi sa izručenjima i ratnim zločinima

* Mora da se ogradi od Šešelja i da mu sudi zbog govora mržnje

* Hrvati u Srbiji da dobiju prava kao i Srbi u Hrvatskoj

* Mora da se reši spor oko međudržavne granice na Dunavu

Reč je o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koje su u Srbiji stupile na snagu 1. januara 2010. godine.

Milanović je rekao da će Srbija morati da povuče taj zakon, jer EU funkcioniše po određenim pravilima u području pravosudne saradnje i evropskog naloga za hapšenje. "Zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira. To je, naprosto, pravilo ponašanja", rekao je Milanović.

On je naglasio da je Hrvatska članica EU, ali da "to ne zloupotrebljava".

- Nije dopušteno, nije prihvatljivo, ni u skladu s evropskim nalogom za hapšenje, da se propisuje takva vrsta jurisdikcije u okvirima EU, poručio je hrvatski premijer.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da Hrvatska "preduzima sve mere da bi dovela Srbiju u situaciju da mora da povuče taj zakon".

- Oni su tim zakonom prekšili međunarodne obaveze i ušli u prostor Hrvatske i na određeni način se mešaju u naše unutrašnje stvari. Radi se o procesuiranju zločina počinjenih u našoj državi, nad
našim državljanima, često od strane naših državljana, objasnio je Miljenić i dodao da se ti procesui moraju voditi u Hrvatskoj.

On se osvrnuo i na slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju 1991.

Miljenić je rekao da Hrvatska čini sve da bi zaštitila njegova prava i da bi on bio prebačen na služenje kazne u Hrvatsku, ali da se to ne može bez dogovora sa Srbijom. Ministar je dodao da na njegov poslednji zahtev da se Marićev postupak prepusti hrvatskom pravosuđu i da se on prebaci u Hrvatsku, Srbija nije ni odgovorila.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 12:10
zorane srbine ne može to baš tako...hteli bi ti vaša pokatoličena nacija da 1941-1945 zakopate duboko u jamu,kao mnoge što ste pokopali..
Četvrtak 05.02.2015. 12:36
Ma povucicemo mi gospodine Milanovicu samo kada vratite proterane Srbe sa svojih vekovnih ognjista...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online