Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 19.01.2014.
01:15
D. Dekić - Vesti A

Strujom pljačkaju i dijasporu

Novogodišnja "strujna čestitka" dobro je ovih dana prodrmala srpske građane i sunarodnike širom dijaspore, na čije adrese su stigli računi javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije za utrošenu električnu energiju u decembru koji su veći od novembarskih za trećinu, polovinu, ali i šokantnih četiri-pet puta.

Puno nejasnoća: Decembarski račun
 

Narod je nagrnuo na šaltere zarad objašnjenja, a talas reklamacija ide od Subotice do Vranja i redovi prerastaju u kolone besnih potrošača. Posebno su kivni i vređa ih objašnjenje EPS-a da je decembarska potrošnja veća zbog nižih temperatura od novembarskih i veće dnevne potrošnje za slavu Sveti Nikola i Novu godinu.
 

Dva miliona neoverenih brojila

Aleksandar Obradović

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović je rekao da su građani dužni da plate ove višestruko veće račune, ali u Nacionalnoj organizaciji potrošača uzvraćaju da EPS ne radi po zakonu, jer brojila blizu dva miliona građana nisu overena. Takva domaćinstva ne treba da plate nijedan račun, jer EPS s takvih brojila ne sme da čita utrošenu energiju.


- Građani treba da odu u Direkciju za mere i dragocene metale i dobiju potvrdu da im je brojilo za struju neovereno, s kojom će tužiti EPS - ukazuju u ovoj organizaciji.

"Jasno kao dan", kaže jedan od nezadovoljnih potrošača koji se znojio u podugom redu pored jednog od naplatnih mesta u Beogradu tvrdeći da je decembar bio jednako topao kao i novembar. Čak topliji od prošlogodišnjeg kad su temperature često bile ispod nule, ali računi nisu bili papreni. Njegova sugrađanka je došla da se žali zbog astronomskog računa koji joj je stigao, iako ne slavi Svetog Nikolu, a novogodišnje praznike nije provela u kući. Nekima od nezadovoljnika je stan bio prazan, a objašnjavaju da treba da plate kao da je čitava četa bila u njemu.
 

Obećava 100 evra: Zorana Mihajlović
 

Iako su došli da se žale, odmahuju rukom i kažu da unapred znaju da od toga nema ništa i da opet treba da na šalteru "dokazuju nedokazivo" i na kraju "dignu ruke" i plate da ih EPS ne bi ostavio u mraku. Potvrda toga je i obećanje ministarke energetike Zorane Mihajlović da će EPS-ova računica biti preispitana i jučerašnji odgovor iz tog preduzeća da neće korigovati ove, kako kažu građani, "izmišljene račune".
 

Zorana kao Mlađa

Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić svojevremeno je obećavao 1.000 evra za akcije državnih preduzeća, građani su dobili 50 puta manje. Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavljuje da će od EPS-a svaki građanin dobiti akcije u vrednosti od oko 100 evra. Kako su Srbi duhovit narod, već kruži priča da će ljudi s paprenim decembarskim računima unapred platiti te "besplatne" akcije.

U EPS-u bez prezentiranih dokaza tvrde da su kontrolom utvrdili da su obračuni tačni, kao i da je u poslednjem mesecu prethodne godine ukupna potrošnja bila veća skoro za četvrtinu, a u Beogradu za trećinu.


Veće račune ponovo pravdaju zonskim načinom obračuna, objašnjavajući kako građani mogu da skliznu lako iz najjeftinije zelene u plavu, pa i značajno skuplju crvenu zonu. Uz taj trik, EPS je pribegao još jednom, da obračunski period uveća do 33 dana, pa je veća ukupno obračunata energija, ali i kako ukazuje Mladen Alfirović, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, veće su i poreske i druge stavke na računu.


To što rade EPS i druga javna preduzeća kao monopolisti usluga, vređajući inteligenciju građana, može se, prema njegovim rečima, najblaže rečeno nazvati potpunim javašlukom po grbači naroda.


- Monopol nije zakonom zabranjen, ali njegova zloupotreba jeste, pa krše zakon, znajući da je to teško dokazivo. Mi smo u cilju zaštite potrošača u više navrata zahtevali da se prestane sa samovoljom i bahatošću i navodili da potrošač više ne smeju da licitiraju kako oni mere utrošenu struju. Račun mora svakom da bude jasan i razumljiv i da se strogo poštuje obračunavanje za mesec, odnosno 30 ili 31 dan, ali se oni pravdaju objašnjenjima koja ne treba da zanimaju potrošače, kao na primer da im je pao tender za javne nabavke - objašnjava Alfirović za "Vesti".

Plaćamo i štampanje računa

Čitalac "Vesti" nam se obratio pitanjem kako je moguće da je za stan u Srbiji u kojem niko ne živi stigao račun od oko 800 dinara, a da je utrošena energija svega 250 dinara. Mladen Alfirović objašnjava da račun sadrži nerazumne stavke poput troška javnog snabdevanja, a koji služe za finansiranje države.
- Potrošač plaća i štampanje računa EPS-a koji dobija, iako o tome nije potpisao ugovor - objašnjava naš sagovornik.


Igre bez granica

Ognjen Petroski iz Udruženja potrošača u Smederevu gde se građani takođe žale, otkriva i da je EPS uveo po stambenim blokovima nove ormariće udaljene od zgrada 50 do 100 metara, što je još jedan razlog većih računa, jer se jedna količina struje "gubi" na toj razdaljini.


- Radi tačnog očitavanja mora da se usaglasi EPS tehnologija, jer stara brojila na kojima se očitava potrošnja ne mogu da se uklope sa novim digitalnim satovima - objasnio je Petroski za naš list.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.01.2014. 03:07
Na zalost sva predizborna obecanja SnS-a, su se pokazala kao najsramnija laz, ali su zato doveli manijake na mesto ministara koji nam obecavaju radno vreme od 12h, nove otkaze i penzije od 20000 din. Takvu vlast nije niko glasao, vec onu koja je pricala sasvim drugu pricu pre izbora! Treba sacekati sa novim izborima jos malo, da stignu i nova poreska resenja o porezu na imovinu, pa ce i najgluplji shvatiti da nisu hteli vlast koja ih vraca u robovlasnicki poredak, bedu i siromastvo!
Nedelja 19.01.2014. 05:13
Ja slavim svetog Jovana, znci nadrljacu ovaj mesec kao i svake godine, a stedim ko pirke.
Nedelja 19.01.2014. 07:38
Da se napljačkaju dok još ima šta?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online