Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 27.10.2013.
08:23
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" istražuju GMO (3): Dinkića vrbovali da progura GMO

Kao što su potvrdile depeše objavljene na Vikiliksu, američka diplomatija ima zadatak da promoviše interese svoje industrije genetski modifikovane hrane pa stoga ne čudi zanimanje američke ambasade u Beogradu za zabranu GMO izglasanu u Skupštini u maju 2009. godine. Kako se iz depeša vidi Amerikanci su vršili veliki pritisak na Vladu Srbije i najviše su verovali Dinkiću i njegovim obećanjila koja se nisu ispunila ili zato što Dinkić nije govorio istinu ili zato što svoja obećanja data Amerikancima nije mogao da ostvari.

Amerikanci mu verovali: Mlađan Dinkić
 

U depeši ambasade upućenoj u Vašington u julu 2009. kaže se da je američki predstavnik izrazio svoju zabrinutost povodom novog zakona kako tadašnjem ministru poljoprivrede Saši Draginu tako i Mlađanu Dinkiću, ministru ekonomije. U diplomatskoj depeši se navodi da je Dragin rekao da je parlament bio pod pritiskom domaćih proizvođača soje da donese zakon o zabrani GMO, ali je uveravao da će plan za promenu zakona biti predstavljen već u julu 2010. godine.

Trovali, sad nude hranu

SAD proizvodi skoro polovinu svih prinosa genetski modifikovanih biljaka za ishranu na svetu. Unutar SAD polovina poljoprivrede upotrebljava sterilno, genetski modifikovano seme što znači pesticid koji uz njega obavezno ide. Najpoznatiji proizvođač GM hrane je Monsanto, firma koja se obogatila proizvodeći bojne otrove i napalm.

"Dinkić je rekao da će uticati na Ministarstvo poljoprivrede da što pre uloži amandmane na postojeći zakon i da tako amandmanski izmenjen zakon bude usvojen na redovnom zasedanju Skupštine u septembru", piše u depeši.


U jednoj ranijoj depeši datiranoj 29. maja 2009. američka ambasada konstatuje da je novodoneseni zakon o zabrani GMO u suprotnosti sa regulativom Svetske trgovinske organizacije. Konstatuje se da će donošenje ovog zakona "negativno uticati na pregovore Srbije sa STO" ukoliko zakon ne bude opozvan.


"Naučno neopravdan zakon zabranjuje genetski modifikovanu soju", navodi se u diplomatskoj depeši uz podsećanje da je Srbija do 2006. godine uvozila do 120.00 tona soje godišnje, a da je posle toga uvoz pao na polovinu i to zbog zaštite domaće proizvodnje. "Zabrana izglasana u poslednjem trenutku iznenadila je članove Vlade uključujući i Dinkića".

"Vesti" istražuju GMO:

1. Uz hranu na tanjiru i otrov

2. Monsanto napušta EU

Navodi se, na osnovu drugih izvora, da su savetnici savetovali ministra Dragina protiv zabrane GMO, "ali on nije shvatio posledice".


U depeši od 26. jula 2009. izveštava se da je ministar Saša Dragin objasnio da je popustio pred pritiskom parlamenta i domaćih proizvođača soje. "Dragin je rekao da se plašio da izgubi posao. Ipak verujemo u Dinkićevo uljučivanje u ovo pitanje. Nastavićemo da podstičemo sve strane da što brže nađu rešenje", piše na kraju depeše američke ambasade iz Beograda.


K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.10.2013. 10:30
Комунизам је исто обмана, али комунизам има религиозне одлике. Комунисти имају своје учење, своје „свето писмо”. Имају своје ритуале. Имају своје мученике, своје пророке. Имају своје хероје. Имају и месијанска обећања” Демократија је, једноставно, обмана, у демократском друштву све решава новац .Можеш да будеш гроф, али је новац код мене. И ја ћу да одлучим да ли си гроф или не. А ако ми је потребно, ја ћу купити твоју ћерку, оженићу се њоме, па ћу и ја бити гроф. Руководилац Комисије Патријаршије РПЦ за питања породице, заштите мајчинства и детињства–протојереј Смирнов
Nedelja 27.10.2013. 14:00
Ovaj bivsi covek je najbolji hazarski lobista u okupiranom srbistanu.. Doveo je njihove banke i unistio srpske..malo li je !? Srbija je okupirana a ovakvi rade sta pozele jer se Raja ne buni Nece ostati Srba ni za pod sljivu ako se uskoro ne digne kuka i motika i ne oslobodi Srbija !!!
Nedelja 27.10.2013. 12:55
Није се лако ослободити зла које ти јачи намеће; у Француској, где живим дуги низ година, разно разна удружења се свакодневно боре против ГМО, пале, косе, њиве које су засејане са разно-разним отровима, затварани су, казне плаћају итд. и једва да су мало успели у својој борби. Међутим, држава је ипак морала донекле да попусти и да јасно напише на кутијама шта и како се у њима налази. Кад Француска има толико муке, како ће из тога Србија да се спасе? Кад, што се тиче лобија, познато је да усвакој земљи он постоји. Сада кажете Динкић а, јуче су били Предраг Кон и министар здравља Милосављевић кад се увозила вакцина. Ту нема краја...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online