Nedelja 27.10.2013.
08:23
N. Jokić - Vesti

"Vesti" istražuju GMO (3): Dinkića vrbovali da progura GMO

Amerikanci mu verovali: Mlađan Dinkić
 

U depeši ambasade upućenoj u Vašington u julu 2009. kaže se da je američki predstavnik izrazio svoju zabrinutost povodom novog zakona kako tadašnjem ministru poljoprivrede Saši Draginu tako i Mlađanu Dinkiću, ministru ekonomije. U diplomatskoj depeši se navodi da je Dragin rekao da je parlament bio pod pritiskom domaćih proizvođača soje da donese zakon o zabrani GMO, ali je uveravao da će plan za promenu zakona biti predstavljen već u julu 2010. godine.

Trovali, sad nude hranu

SAD proizvodi skoro polovinu svih prinosa genetski modifikovanih biljaka za ishranu na svetu. Unutar SAD polovina poljoprivrede upotrebljava sterilno, genetski modifikovano seme što znači pesticid koji uz njega obavezno ide. Najpoznatiji proizvođač GM hrane je Monsanto, firma koja se obogatila proizvodeći bojne otrove i napalm.

"Dinkić je rekao da će uticati na Ministarstvo poljoprivrede da što pre uloži amandmane na postojeći zakon i da tako amandmanski izmenjen zakon bude usvojen na redovnom zasedanju Skupštine u septembru", piše u depeši.


U jednoj ranijoj depeši datiranoj 29. maja 2009. američka ambasada konstatuje da je novodoneseni zakon o zabrani GMO u suprotnosti sa regulativom Svetske trgovinske organizacije. Konstatuje se da će donošenje ovog zakona "negativno uticati na pregovore Srbije sa STO" ukoliko zakon ne bude opozvan.


"Naučno neopravdan zakon zabranjuje genetski modifikovanu soju", navodi se u diplomatskoj depeši uz podsećanje da je Srbija do 2006. godine uvozila do 120.00 tona soje godišnje, a da je posle toga uvoz pao na polovinu i to zbog zaštite domaće proizvodnje. "Zabrana izglasana u poslednjem trenutku iznenadila je članove Vlade uključujući i Dinkića".

"Vesti" istražuju GMO:

1. Uz hranu na tanjiru i otrov

2. Monsanto napušta EU

Navodi se, na osnovu drugih izvora, da su savetnici savetovali ministra Dragina protiv zabrane GMO, "ali on nije shvatio posledice".


U depeši od 26. jula 2009. izveštava se da je ministar Saša Dragin objasnio da je popustio pred pritiskom parlamenta i domaćih proizvođača soje. "Dragin je rekao da se plašio da izgubi posao. Ipak verujemo u Dinkićevo uljučivanje u ovo pitanje. Nastavićemo da podstičemo sve strane da što brže nađu rešenje", piše na kraju depeše američke ambasade iz Beograda.


K  R  A  J

2024 © - Vesti online