Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.10.2013.
12:14
N. Jokić - Vesti A

Srbija ucenjena da dozvoli uvoz GMO

Srbija treba što pre da izmeni zakone o genetski modifikovanim organizmima (GMO) kako bi mogla da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kaže se u godišnjem izveštaju Evropske komisije koji je u okviru paketa o proširenju juče predstavljen u Briselu.

 

To znači da će Srbija moći da zadrži zakon o zabrani uzgajanja i eventualno donese zakon kojim bi se dozvolila prodaja, uz obavezno naznačavanje prisustva GMO u proizvodima za ljudsku ishranu.


"Zakone o GMO treba što pre uskladiti s regulativom EU", stoji u godišnjem izveštaju o napretku Srbije, uz napomenu da je to neophodan uslov za stupanje u STO.


U Srbiji je na snazi zabrana uzgajanja i prodaja GMO, što uključuje genetski modifikovanu soju, kukuruz i niz drugih prehrambrenih artikala. Slična zabrana je do pre nekoliko godina važila i u EU, ali je uklonjena nakon dugog spora s velikim izvoznicima GMO - SAD i Kanadom - koji su pred specijalnim panelom STO optužili EU da krši pravila o slobodnoj trgovini. Panel je 2008. presudio da se nijedan proizvod ne sme zabraniti ukoliko nije nepobitno dokazano da je opasan ili škodljiv.


S obzirom na to da u naučnim krugovima još traje rasprava o dugoročnim efektima GMO po ljudsko zdravlje i okolinu, EU je dozvolila uvoz ovih proizvoda, ali pod uslovom da prođu kroz stroge kontrole i da budu jasno obeleženi.


Korin Lepaž, bivša ministarka ekologije Francuske, a sada izvestilac o GMO u Evropskom parlamentu kaže u svojoj nedavno objavljenoj knjizi da su svi naučnici - članovi "panela stručnjaka" koji savetuju Evropsku komisiju - zapravo finansijskim interesima vezani sa industrijom GMO i zloglasnu industrijsku grupu Monsanto.


Najstrožije zakonodavstvo kojim se potpuno zabranjuje gajenje modifikovanih biljaka ima Bugarska, u Švajcarskoj je proglašen moratorijum, a u Rusiji je zabrana na snazi, ali se sve češće dovodi u pitanje. Od evropskih država modifikovanim kukuruzom zasađene su površine od 100.000 hektara u Španiji, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj. U Češkoj se na istoj površini gaje - kukuruz i krompir, a u Švedskoj i Nemačkoj - samo krompir.


Ograničenja za GMO ne važe u SAD gde uopšte ne postoji razlika između normalne i genetski modifikovane biljke. STO ima 157 članica, od kojih većina na različite načine regulišu proizvodnju i prodaju GMO, ali ni u jednoj ne važi potpuna zabrana.
 

Najveći proizvođači

 

Gajenje genetski modifikovanih prehrambenih biljaka dozvoljeno je u 29 država sveta. Ukupna površina, zasejana pretežno sojom, kukuruzom, pamukom i uljanom repicom iznosi oko 160 miliona hektara od čega se tri četvrtine nalazi na teritorijama SAD (43 odsto), Brazila (19 odsto) i Argentine (15 odsto). 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 12:23
Juče je VLAST popušila Hrvatima "zbog ucene" sada se sprema GMO ZLO i opet "ucene" ? Kod ČASNIH LJUDI kada dođe do ucena prekidaju se svi odnosi sa UCENJIVAČEM . U ovoj priči na sceni su IZDAJNICI IZ VLASTI koji pored izdaje KOSOVA ŽELE DA ZATRUJU I SRBIJU ZA SVA VREMENA .
Četvrtak 17.10.2013. 12:40
Nije ucena, vec Monsantov lobi u Srbiji s kojim dovode u vezu Secerka... Inace je GMO soja vec odavno u Srbiji, tako da je preko mesa i preradjevina vec usla u lanac ishrane... Bicemo debeli i glupi kao Ameri... He,he...
Četvrtak 17.10.2013. 12:42
Како нас је*у за наше паре !!! АУУУ Па ово је страшно да ти неко други одређује шта ћеш да једеш,шта ћеш да пијеш ,шта ћеш да гледаш на ТВ-у,.....Па докле бре више,па коме ми толико сметамо ?!??????!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online