Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 26.10.2013.
06:06
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" istražuju GMO (2): Monsanto napušta EU

Da bi ušla u EU Srbija će morati zakonom da dozvoli legalizaciju genetski modfikovane hrane jer su na to obavezne sve članice Svetske trgovinske organizacije čiji je princip tržište bez granica. Članice EU mogu međutim da zabrane uzgajanje GM hrane. Takođe imaju pravo da proglase privremenu zabranu ukoliko državne vlasti konstatuju da određena vrsta ili vrste GMO predstavljaju zdravstvenu opasnost za zemlju. Sve članice GMO mogu i zakonom da obavežu prodavce i proizvođače odnosno uvoznike da na prehrambenim proizvodima naznače da li sadrže GMO.

Uzaludni protesti: Demonstranti protiv GMO u Finskoj
 

Neke zemlje ulaze u spor sa Evropskom komisijom. Italija i Luksemburg su iz zdravstvenih razloga zabranile Monsantov kukuruz MON810, ali im je Komisija odgovorila da njihovi argumenti nisu naučni.
 

"Vesti" istražuju GMO:

1. Uz hranu na tanjiru i otrov

Lobi prehrambene industrije najviše posla ima prilikom vrbovanja u Evropskom parlamentu jer borbena partija Zelenih u rovoskom ratu protiv GMO lobija, uspeva da pridobije većinu za zahtev da se uvede obavezna etiketa i za stočnu hranu. Za sada, GMO ulazi na mala vrata u naše tanjire preko mesa i mlečnih proizvoda.


Pitanje je ko odlučuje o dozvolama za GMO u EU? Evropska agencija za bezbednost hrane (EASF) savetuje Evropsku komisiju koja zatim predlog stavlja na dnevni red sastanka ministara EU. Izvestilac za GMO u EP Korin Lepaž tvrdi da su svi stručnjaci iz EASF finansijski povezani sa industrijom hrane i rade za njene interese.
 

Bugari najstroži

Gajenje genetski modifikovanih prehrambenih biljaka dozvoljeno je u 29 država sveta. Ukupna površina, zasejana pretežno sojom, kukuruzom, pamukom i uljanom repicom iznosi oko 160 miliona hektara od čega se tri četvrtine nalazi na teritorijama SAD (43 odsto), Brazila (19 odsto) i Argentine (15 odsto). Najstrože zakonodavstvo u EU ima Bugarska. U Švajcarskoj je proglašen moratorijum, a u Rusiji je zabrana na snazi, ali se sve češće dovodi u pitanje.

- Panelom stručnjaka prošle godine je predsedavao Hari Kuiper. On je u isto vreme bio koordinator projekta Intransfud koji je finansirala biotehnološka industrija. Kuiper direktno radi na ostavrenju Monsantovog krajnjeg cilja, a to je da se kao u SAD izjednače prirodni i GMO prehrambeni proizvodi - piše Lepažova u svojoj knjizi "GMO - to je naša stvar". U SAD za sada postoji samo kukuruz. Da li je genetski modifikovan ili nije onaj koji ga jede nikada neće znati jer ne postoji obaveza proizvođača da bilo šta deklarišu niti prodavaca da bilo šta naznače na etiketi.


Prema nekim tezama, EU je raj za GMO, ali to nije tačno. Naprotiv, u EU postoji jaka opozicija javnog mnjenja protiv GMO.


- Jedino rešenje je stalna borba - poručuje Korin Lepaž. Samo jedna vrsta genetički modifikovanog kukuruza i jedna vrsta genetički modifikovanog krompira dobili su do sada dozvolu da budu uzgajani u EU. Austrija, Francuska, Grčka, Mađarska, Nemačka i Luksemburg upotrebili su takozvane bezbednosne klauzule iz direktive EU donete 2001. godine koje su im dale mogućnost da zabrane uzgajanje određenih vrsta GMO na svojoj teritoriji. Zagovaranje GMO za ljudsku ishranu je politički veoma nepopularno u državama EU, pa je američki gigant Monsanto prošle godine povukao zahteve za dozvolu uzgajanja novih vrsta u EU za ljudsku ishranu.

Sledeći nastavak - "Vesti" istražuju GMO (3): Dinkića vrbovali da progura GMO

POVEZANE VESTI

Subota 26.10.2013. 09:00
Srbija će "morati" da proizvodi GMO "ZBOG EU" a u samoj EU pola njih ima zabranu uvoza i proizvodnje GMO . U čemu je problem ? GMO ZLIKOVCI PRONAŠLI SU U SRBIJI BITANGE KOJE SU SPREMNE DA ZBOG PARA KOJE ĆE DOBITI POTRUJU I UNIŠTE SRBIJU . JEDNOSTAVNO JE TAKO .
Subota 26.10.2013. 08:59
ZASTO se uopste proizvodi GMO-hrana na svetu??? Sa kojim ciljem? Masovno ubijanje ljudi ili mozda da ekplosivno poraste trgovina medikamenata? U cijem je interesu da se prodaje hrana otrovna i ZASTO politicari svetski podrzavaju takav Genozid? TO su pitanja koja medie trebaju narodu da odgovore Povrce i voce veoma dobro i bez manipulacije raste!
Subota 26.10.2013. 09:29
Kako da se vucibatini obratim sa "gospodine"? Kako da gusku nazovem damom? Kako da seoskog džukca nazovem "poštenom narodnom inteligencijom"?"...Na stratištu, u Jajincima, streljano je osamdeset hiljada Srba, Roma Jevreja i antifašista". Tako je glasila vest na RTS-u na dan obeležavanje godišnjice zatvaranja ovog stratišta. A Srbija nikako da se odvaži da kaže strašnu istinu: više od osamdeset odsto streljanih bili su pripadnici Ravnogorskog pokreta! Kad se Srbija odvaži, tada će i da prizna tu istinu.A to će se desiti kad pocrkavaju svi skotovi koji su na lažima dobili doktorske diplome, profesure na univerzitetima i status srpske intelektualne elite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online