Četvrtak 17.10.2013.
12:14
N. Jokić - Vesti

Srbija ucenjena da dozvoli uvoz GMO

 

To znači da će Srbija moći da zadrži zakon o zabrani uzgajanja i eventualno donese zakon kojim bi se dozvolila prodaja, uz obavezno naznačavanje prisustva GMO u proizvodima za ljudsku ishranu.


"Zakone o GMO treba što pre uskladiti s regulativom EU", stoji u godišnjem izveštaju o napretku Srbije, uz napomenu da je to neophodan uslov za stupanje u STO.


U Srbiji je na snazi zabrana uzgajanja i prodaja GMO, što uključuje genetski modifikovanu soju, kukuruz i niz drugih prehrambrenih artikala. Slična zabrana je do pre nekoliko godina važila i u EU, ali je uklonjena nakon dugog spora s velikim izvoznicima GMO - SAD i Kanadom - koji su pred specijalnim panelom STO optužili EU da krši pravila o slobodnoj trgovini. Panel je 2008. presudio da se nijedan proizvod ne sme zabraniti ukoliko nije nepobitno dokazano da je opasan ili škodljiv.


S obzirom na to da u naučnim krugovima još traje rasprava o dugoročnim efektima GMO po ljudsko zdravlje i okolinu, EU je dozvolila uvoz ovih proizvoda, ali pod uslovom da prođu kroz stroge kontrole i da budu jasno obeleženi.


Korin Lepaž, bivša ministarka ekologije Francuske, a sada izvestilac o GMO u Evropskom parlamentu kaže u svojoj nedavno objavljenoj knjizi da su svi naučnici - članovi "panela stručnjaka" koji savetuju Evropsku komisiju - zapravo finansijskim interesima vezani sa industrijom GMO i zloglasnu industrijsku grupu Monsanto.


Najstrožije zakonodavstvo kojim se potpuno zabranjuje gajenje modifikovanih biljaka ima Bugarska, u Švajcarskoj je proglašen moratorijum, a u Rusiji je zabrana na snazi, ali se sve češće dovodi u pitanje. Od evropskih država modifikovanim kukuruzom zasađene su površine od 100.000 hektara u Španiji, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj. U Češkoj se na istoj površini gaje - kukuruz i krompir, a u Švedskoj i Nemačkoj - samo krompir.


Ograničenja za GMO ne važe u SAD gde uopšte ne postoji razlika između normalne i genetski modifikovane biljke. STO ima 157 članica, od kojih većina na različite načine regulišu proizvodnju i prodaju GMO, ali ni u jednoj ne važi potpuna zabrana.
 

Najveći proizvođači

 

Gajenje genetski modifikovanih prehrambenih biljaka dozvoljeno je u 29 država sveta. Ukupna površina, zasejana pretežno sojom, kukuruzom, pamukom i uljanom repicom iznosi oko 160 miliona hektara od čega se tri četvrtine nalazi na teritorijama SAD (43 odsto), Brazila (19 odsto) i Argentine (15 odsto). 

2021 © - Vesti online