Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 08.02.2013.
08:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Petar II Karađorđević opet u otadžbini (11): Pod standartom na Dedinju

Posmrtne ostatke Petra Drugog (1923-1970) na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su, uz državne počasti, članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić i zvaničnici Vojske Srbije. Nakon puta iz SAD, telo kralja Petra Drugog je predato na čuvanje Žandarmeriji i preneto u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde će biti do sahrane, koja bi trebalo da se održi na Oplencu na proleće.

Opelo u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog
 


"Naš plan je da on bude sahranjen sredinom maja na Oplencu. Radimo na tome da se u Srbiju vrate i kraljice Marija i Aleksandar, a cilj je da se vrati i princ Andrej", rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, sin poslednjeg srpskog kralja.


"Ovo je veoma emotivan dan za moju porodicu i mene i ovo je dan kada se ostvario san. Moj otac, kralj Petar, je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu", rekao je Karađorđević.

Najviše državne počasti

"Povratak u otadžbinu je bila najveća želja mog oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često, svaki put kada bismo nas dvojica bili zajedno. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnika. Vratio se da bi nama pomogao da razumemo sopstvenu istoriju, kao i da naučimo da je poštujemo. Ovim činom vraćamo sebi identitet, jer kako govori i izreka - ko sebe ne poštuje ni drugi ga neće poštovati", rekao je princ Aleksandar Karađorđević.


Kovčeg kralja postavljen je u kapeli svetog Andreja prvozvanog u okviru dedinjskog dvorskog kompleksa, a bio je prekriven kraljevskom standartom sa simbolima Kraljevine Jugoslavije.


Srpski patrijarh Irinej služio je liturgiju u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog. Na liturgiji je bilo nekoliko stotina građana, kojima su se obratili premijer Ivica Dačić i savetnik predsednika Oliver Antić. Premijer Dačić je kratko prokomentarisao nakon liturgije da je: "Ovo posao od izuzetnog državnog i nacionalnog značaja", i da se na ovaj način ispisuju stranice srpske istorije, odnosno da Srbija tako kompletira svoju istoriju.


Dačić je rekao da je povratak posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića u Srbiju doprinos preko potrebnom jedinstvu i ujedinjavanju srpskog naroda. Ukoliko u zemlju budu vraćeni posmrtni ostaci i ostalih znamenitih Srba, biće upotpunjena srpska istorija, rekao je premijer Dačić i istakao rešenost Vlade Srbije i predsednika države da omoguće povratak tela ostalih preminulih članova porodice Karađorđević i drugih istorijski značajnih ličnosti.

POTOMCI RIVALA SADA ZAJEDNO: Princ Aleksandar Karađorđević s premijerom Dačićem i patrijarhom Irinejom
 


"Zemlja koja zaboravlja svoju istoriju osuđena je da je ponovo proživi. Srbija treba da bude jaka i postojana, a ne može da bude takva ako ne poštuje samu sebe", rekao je Dačić.

Bez kralja ne valja?

 

Posle vraćanja posmrtnih ostataka Petra Drugog Karađorđevića u Beograd, ponovo je pokrenuta rasprava o tome da li bi Srbija trebalo da postane monarhija. Neki smatraju da je obraćanje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića na Vidovdanskom saboru 1992. godine razbilo je iluzije o povratku srpske monarhije. Dok jedni ističu da je monarhija jedina alternativa obnovi posrnulih temelja države Srbije i uz Srpsku pravoslavnu crkvu jedini faktor za uspostavljanje jedinstva naroda, drugi smatraju da je kruna politički prevaziđena, a nije mali broj ni onih koji načelno jesu za kraljevinu, ali na mestu monarha ne žele da vide prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Prema poslednjim istraživanjima, tek oko 20 odsto građana Srbije podržava uspostavljanje kraljevine. Dragoljub Acović, član Krunskog saveta, uveren je da je ideja monarhije uvek bila živa pa je to i sada.


- Povratak monarhije zavisi, pre svega, od političkih snaga i toga da li će imati snage da se izbore za nešto što je državi potrebno i korisno, a i njima bi, na određeni način, pružilo izlaz iz teške situacije - rekao je Acović.

Prema njegovim rečima, savremena srpska istorija ne bi ni mogla da bude napisana bez doprinosa koji su joj dali članovi loze vožda Karađorđa. Srpski patrijarh Irinej izjavio je da Srbiji "nedostaju car ili kralj" i paralamentarna monarhija u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda.
"Srbiji nedostaju car ili kralj, odnosno neki oblik parlamentarne monarhije u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda", rekao je patrijarh
novinarima, posle liturgije.


On je istakao da je Srbija sve postigla s kraljem i da bi parlamentarna monarhija za Srbiju bila korisna. Patrijarh je naveo da je prenos posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića veliki događaj u koji pre 10 godina niko nije verovao.


"Pre 10 godina niko nije verovao da će se kralj Petar, kome su oduzeta sva prava, svečano vratiti u svoju zemlju. Ovo je rezultat ispravljenog stanja i gledanja, jer država Srbija zvanično dočekuje kralja", rekao je Irinej.


Član Krunskog saveta Dušan Babac izjavio je ranije da doček i nije trebalo da bude događaj prvog ranga, već će takav događaj biti krajem maja, kada se bude organizovala državna sahrana na Oplencu.


"Današnji prenos pre svega ima simboličan značaj, i to u smislu pomirenja sa nama samima", izjavio je Babac.


"Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka počivaće u miru u kapeli pri kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu. Povratak kralja Petra Drugog u Srbiju veoma dirljiv događaj, od velikog istorijskog značaja i veoma smo ponosni što se kralj Petar Drugi konačno vraća kući", rekao je ranije princ Aleksandar Karađorđević.


Ekshumacija i prenos posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića obavljeni su u potpunosti u skladu sa zakonima i pravilnicima države Ilinois u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je kralj Petar Drugi sahranjen 1970. godine, saopšteno je iz Belog dvora.


- Ovim se potvrđuje da su sve procedure potrebne po zakonima države Ilinois u celosti ispoštovane. Prema tim zakonima, prestolonaslednik Aleksandar, kao jedini naslednik prvog naslednog reda kralja Petra Drugog, imao je valjano i puno ovlašćenje da pokrene i sprovede postupak ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka Kralja Petra Drugog, a shodno savetima advokata Tomasa J. Karačića, iz Čikaga - navodi se u saopštenju.


Kako se dodaje u saopštenju, prema važećim zakonima u SAD, ovlašćenja princeze Eve Marije Karađorđević, kao izvršioca testamenta kralja Petra Drugog, prestala su u celosti u vreme kada je ostavina zaključena od državnog suda 1980. godine. Eva Marija Karađorđević je tom odlukom u potpunosti oslobođena bilo koje dalje odgovornosti ili dužnosti, dodaje se u saopštenju. U saopštenju se kaže i da je Eparhija srednjozapadnoamerička SPC, pod čijom se upravom nalazi i groblje u Libertivilu u Ilinoisu gde je bio sahranjen kralj Petar Drugi obaveštena o svim navedenim aktivnostima, sa kojima se i složila. Sa tim postupkom su, kako se dodaje, bili upoznati i ambasador SAD u Srbiji, kao i ambasador Srbije u SAD.


- Namera je bila da se pri povratku ostataka kralja Petra Drugog oda počast pokojnom kralju, pri dolasku u Srbiju i u Kraljevsku kapelu na Dedinju, pre nego što će biti prenet na konačno odredište u Kraljevski mauzolej na Oplencu - navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje u saopštenju, doći će i do dugo odlagane državne sahrane kralja Petra Drugog, uz najviše državne počasti, kasnije ove godine, a pošto je kralj Petar Drugi bio šef jedne od država saveznica iz Drugog svetskog rata, sve te države će imati priliku da pošalju svoje predstavnike na zvaničnu sahranu.

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2013. 10:23
Краљ Петар 2. је последњи православни Карађорђевић. Његов син и унуци су сви католици, а принц Александар 2. се заклео писмено да ће бити слуга енглеској краљици. На слици се види велеиздајник Дачић , папистички патријарх и принц који каже да је по националности Југословен.
Petak 08.02.2013. 11:20
Jugoslovenska Dinastija Karadjordjevica 1.Jedina dinastija koja nije vladala Srbijom a naziva se srpskom 2. Kraljevina Jugoslavija 3. Najveca balkanska zrtva anglo-saksonaca i francuskih masona 4.Tesko pobrojati koliko njih su rodjeni, vladali, borili se i umrli u inostranstvu. Skoro svi bezali i ostavljali Srpski narod u najtezim trenucima. 5.Za samo 40 godina pod Karadjordjevicima nestaje sa svetske mape Srpski narod, Srpska drzava i 3/4 Srba 6. Njihova zaostavstina i dan danas nas polako ubija.
Petak 08.02.2013. 11:57
Koga Dačić tapše po ramenu taj će nam glave doći.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online