Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 27.01.2013.
18:09
Beta A

"Da se zločini nikada ne ponove"

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ukazao je da Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, koji se obeležva danas, mora biti poziv na pamćenje, jer su mnogi brutalni zločini ostali bez kazne, pokajanja i obeležja.

Nebojša Stefanović polaže venac na Starom sajmištu
 

"Ovaj dan mora biti poziv na pamćenje, jer su mnogi brutalni zločini ostali bez kazne, pokajanja i obeležja. Želim da verujem da će sećanje na smrt i patnje žrtava obavezati nove generacije da se suprotostavljaju svakom obliku predrasuda, rasizma, šovinizma, antisemitizma i mržnje", kazao je Stefanović na centralnoj državnoj komemorativnoj ceremoniji na "Starom sajmištu" u Beogradu.

Prema njegovim rečima, monstruozni plan uništenja jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda obavezuje nas da stalno edukujemo mlade i ističemo različitosti kao nešto što spaja ljude u nadi da se takvi zločini više nikada neće ponoviti.

"Od zaborava moram da sačuvamo i zločine nad Srbima, koncentracione logore, deportacije, masovna pogubljenja, progone, prisilna pokrštavanja i durge ratne zločine", kazao je on i dodao da Srbija može duboko da suoseća sa porodicama Jevreja.

Stefanović je podsetio da se danas sećamo žrtava logora i svih žrtava tih strašnih mesta koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu - žrtava Aušvica, Treblinke, Jasenovca, žrtava u Novom Sadu, Jajincima, Starom Sajmištu.

"Žrtve holokausta i logori smrti su strašna istina o najdubljem padu čovečanstava, simboli zločina nad milionima ljudi u jednom od najmračnijh perioda u ogromnoj istoriji čovečanstva", kazao je on i dodao da Srbija želi bolji svet, bolju budućnost, pormirenje u kome više nikada neće biti žrtava, kakve su bile žrtve holokausta.

Predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić je, podsećajući na veliki broj Jevreja, ali i Roma, Rusa, Poljaka, Srba koji su dali živote u Drugom svetskom ratu, ukazao da danas sa puno prava možemo istaći činjenicu da u Srbiji nema antisemtizima i da nije ugrožena bilo koja vrsta ljudskih, verskih, rasnih i nacionalnih prava i sloboda.

"Kao društvo i narod imamo obavezu da pamtimo žrtve da im se poklanjamo ali i da gradimo društvo u kome će anfiašizam i antifašističke vrednosti imati posebmo mesto, društvo u kome ćemo se boriti protiv svake vrste ugrožavanja ljudskih prava i sloboda", kazao je on.

Ponovio je da će Beograd u saradnji sa Republikom nastaviti aktivnosti na izgradnji Memorijalnog kompleksa Staro sajmište.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici ministarstava, preziveli u holokaustu, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Roma, grada Beograda, diplomatskog kora.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.01.2013. 19:19
Nedopustiv je jevrejski monopol nad zrtvama.....! Srbi se i ne spominju, a pocinioc je dobro poznat i privilegija Njemacke za skori ulazak u EU !
Nedelja 27.01.2013. 19:15
Zrtve holokausta podrazumijevaju jevrejske zrtve[kojih je bilo i na ovim prostorima].Zasto se ne stavljaju u prvi plan najmnogobrojnije zrtve fasizma na ovim prostorima a to su srpske zrtve i zasto se one spominju samo usput.Na ovim prostorima je jedino vrsen genocid nad Srbima,kao vecinskim narodom,na ovom prostoru.
Nedelja 27.01.2013. 20:04
Mislim da bi nama srpske zrtve trebale biti PRIORITET ,i nikako mi nije jasno zasto je to zabranjena tema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online