Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2019.
10:10
Đ. Barović - Vesti A

Na Sajmištu ubijani i Srbi

Udruženje "Jadovno 1941." iz Banja Luke pokrenulo je incijativu da se na dostojan način obeleži mesto stradanja 6.500 od 10.000 Srba ubijenih tokom Drugog svetskog rata u koncentracionom logoru Zemun, mnogo poznatijem kao Staro Sajmište. Reč je o logoru koji je bio pod kontrolom Nezavisne države Hrvatske i u kome su mahom dovoženi ili ubijani Jevreji i Romi.

Đ. Barović
 

Dušan J. Bastašić, predsednik Udruženja "Jadovno 1941", kaže za "Vesti" da će 11. maja u podne, ispred spomenika svim žrtvama ovog logora u saradnji sa Udruženjem Kozarčana u Beogradu biti održan molitveni skup posvećen za najmanje 6.500 ubijenih Srba sa Kozare i Potkozarja, koji su u ovom logoru stradali u periodu od 1942. do 1945. 

Putevi smrti

- Unutar granica NDH, u Zemunu, pod nemačkom upravom, oktobra 1941. formiran je Judenlager Semlin - Jevrejski logor Zemun, u kome su do maja 1942. logorisani, a onda u kamionima zvanim dušegupke ubijani Jevreji. Ali, od 5. maja 1942. logor menja naziv u Anhaltelager Semlin - Prihvatni logor Zemun i tada počinju da pristižu kompozicije takozvanih marvenih vagona iz Jasenovca. Nacisti, koji su po dogovoru sa vlastima NDH očekivali radnu snagu za svoje fabrike u Norveškoj i Nemačkoj, neke od kompozicija vagona punih izmučene dece i žena sa Kozare i potkozarskih sela odmah vraćaju za Jasenovac, gde ih ustaše prosleđuju skelom preko Save na likvidaciju u Donju Gradinu. Oni koji ostaju u logoru Zemun bivaju izloženi gladi, mučenju i umiranju od bolesti - kaže Bastašić. 

On objašnjava da su od oko 10.000 pobijenih Srba u ovom logoru najmanje 6.500 žrtava bile sa Kozare, iz Dubice, Međeđe i drugih potkozarskih sela.

Istina pod ključem

- Uglavnom je reč o ženama i deci - naglašava Bastasić i precizira da su mrtvi konjskim zapregama zatim prevoženi na zemunsko groblje na Gardošu i tu zakopavani u dvadesetak masovnih grobnica. Po završetku rata, sva tela su eshumirala, a zatim bez identifikacije nanovo sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja u Zemunu. Ni danas, 77 godine od početka pokolja Srba na Sajmištu, malo ljudi uopšte zna za ovo mesto, a samim tim tu nikada nisu bila organizovana ni molitvena ni komemorativna okupljanja. Pozivamo potomke žrtava i njihove sunarodnike da nam se pridruže da pokažemo da ih nismo zaboravili - kaže na kraju Bastašić.

Stradalo 19.000 ljudi

Prema istraživanju dr Milana Koljanin, u periodu 1941-1944. u logoru Zemun smrt je našlo više od 19.000 ljudi.
- Od tog broja, oko 10.500 su bili Srbi, od kojih njih oko 6.500 sa Kozare i Potkozarja, pohapšeni tokom kozaračke ofanzive, sprovedeni u Staru Gradišku i Jasenovac, a odatle transportovani u logor Zemun.
Posle rata, žrtve na Gardošu su ekshumirane a njihova tela bez identifikacije, položena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja. U zapisniku sa ekhumacije, kao najčešći uzrok smrti, navodi se udarac tvrdim predmetom u glavu žrtve - kaže Dušan Bastašić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online