Nedelja 27.01.2013.
18:09
Beta

"Da se zločini nikada ne ponove"

Nebojša Stefanović polaže venac na Starom sajmištu
 

"Ovaj dan mora biti poziv na pamćenje, jer su mnogi brutalni zločini ostali bez kazne, pokajanja i obeležja. Želim da verujem da će sećanje na smrt i patnje žrtava obavezati nove generacije da se suprotostavljaju svakom obliku predrasuda, rasizma, šovinizma, antisemitizma i mržnje", kazao je Stefanović na centralnoj državnoj komemorativnoj ceremoniji na "Starom sajmištu" u Beogradu.

Prema njegovim rečima, monstruozni plan uništenja jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda obavezuje nas da stalno edukujemo mlade i ističemo različitosti kao nešto što spaja ljude u nadi da se takvi zločini više nikada neće ponoviti.

"Od zaborava moram da sačuvamo i zločine nad Srbima, koncentracione logore, deportacije, masovna pogubljenja, progone, prisilna pokrštavanja i durge ratne zločine", kazao je on i dodao da Srbija može duboko da suoseća sa porodicama Jevreja.

Stefanović je podsetio da se danas sećamo žrtava logora i svih žrtava tih strašnih mesta koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu - žrtava Aušvica, Treblinke, Jasenovca, žrtava u Novom Sadu, Jajincima, Starom Sajmištu.

"Žrtve holokausta i logori smrti su strašna istina o najdubljem padu čovečanstava, simboli zločina nad milionima ljudi u jednom od najmračnijh perioda u ogromnoj istoriji čovečanstva", kazao je on i dodao da Srbija želi bolji svet, bolju budućnost, pormirenje u kome više nikada neće biti žrtava, kakve su bile žrtve holokausta.

Predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić je, podsećajući na veliki broj Jevreja, ali i Roma, Rusa, Poljaka, Srba koji su dali živote u Drugom svetskom ratu, ukazao da danas sa puno prava možemo istaći činjenicu da u Srbiji nema antisemtizima i da nije ugrožena bilo koja vrsta ljudskih, verskih, rasnih i nacionalnih prava i sloboda.

"Kao društvo i narod imamo obavezu da pamtimo žrtve da im se poklanjamo ali i da gradimo društvo u kome će anfiašizam i antifašističke vrednosti imati posebmo mesto, društvo u kome ćemo se boriti protiv svake vrste ugrožavanja ljudskih prava i sloboda", kazao je on.

Ponovio je da će Beograd u saradnji sa Republikom nastaviti aktivnosti na izgradnji Memorijalnog kompleksa Staro sajmište.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici ministarstava, preziveli u holokaustu, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Roma, grada Beograda, diplomatskog kora.

2024 © - Vesti online