Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 09.01.2013.
15:16
Beta A

EU izglasala mehanizam za vraćanje viza

U Briselu je postignut dogovor o utvrđivanju mehanizma kojim bi EU mogla privremeno vratiti vizni režim za neku od zemalja zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija.

Da li ćemo ponovo u redove ispred ambasada da čekamo na vizu u pasošu
 

Savet ministara Evropske unije i Evropski parlament postigli su politički dogovor o utvrđivanju mehanizma za uvođenje viza, ali je glasanje o tome u Odboru za građanske slobode EP iz tehničkih razloga pomereno za drugu polovinu januara.
 

To su agenciji Beta rekli upućeni zvaničnici u ovom odboru EP, koji su istakli da je politički još u decembru sasvim usaglašena "zaštitna klauzula" režima bez viza za zapadnobalkanske zemlje, kojom bi vize bile vraćene ako se utvrdi da je iz tih zemalja došlo do naglog povećanja "lažnih azilanata" ili priliva ilegalnih imigranata u EU.
 

Predstavnica za štampu u Odboru za građanske slobode EP Isabel Nadkarni je objasnila da će, umesto sutra - kako je bilo planirano, glasanje o "zaštitnoj klauzuli" biti 21, 22. ili 31. januara. Odlaganje je proceduralno-tehničko jer je nužno, kako je dodala, da se tekst tog mehanizma pravno i jezički "dotera" i usaglasi.
 

Sama sadržina "zaštitne klauzule" je u potpunosti prihvaćena u konsultacijama Saveta ministara EU i EP, naglasila je Isabel Nadkarni.
 

EP je juče saopštio da do usvajanja "zaštitne klauzule" za bezvizni režim, dolazi na zahtev nekoliko zemalja EU koje su ustanovile naglo povećanje broja neosnovanih zahteva za dobijanje azila državljana nekih zemalja zapadnog Balkana, posle uvođenja bezviznog režima sa EU.

"Zaštitna klauzula" može stupiti na snagu pošto stručnjaci EK utvrde činjenice o prilivu emigranata koji zloupotrebljavaju režim bez viza za putovanje u "šengenski prostor" i kad Evropska komisija to predloži Savetu ministara EU.
 

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su prethodno stavili do znanja da se u zahtevima upućenim Briselu za usvajanje ubrzanog postupka za eventualno vraćanje viza, poimence ne pominje nijedna zemlja zapadnog Balkana.
 

Zemlje članice bi na osnovu svojih podataka mogle zaključiti da je na tri, šest ili više meseci nužno vratiti vize nekoj državi zapadnog Balkana, ako se utvrdi da je došlo do "vanredne situacije" i mogućeg ugrožavanja bezbednosti prostora EU.
 

Savet ministara članica EU takvu odluku donosi "kvalifikovanom većinom" glasova što znači da su potrebna 73 odsto glasova svih članica EU. Pritom glas najvećih zemalja Unije ima "specifičnu težinu" od 29 bodova, a najmanjih tri ili četiri boda.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 15:29
НИШТА НЕ БРИНИТЕ ! Николић ће да пристане да остане споменик терористима ту где јесте и нема виза. Или ће да поклони још један део територије. Не страхујте.
Sreda 09.01.2013. 15:49
СРБИЈО ОДМА ДА СИ СЕ ВРАТИЛА НА РАСИЗАМ И СВЕ ОСТАЛО ДИСКРИМИНАЦИЈА ПРЕМА ЦИГАНИМА И СВИМА ШТО НИСУ СРБИ ЈЕР ЗБОГ ОВИХ НАС ПОНОВО ОМАЛОВАЖАВАЈУ И ОЋЕ ДА СТАВЕ ВИЗЕ И КО ЗНА ШТА ЈОШ А НЕК ВАМ ОВО БУДЕ ОПОМЕНА ЗА СПОМЕНИК ОНИМ ТЕРОРОСТИМА ШТО НЕ СРУШИСТЕ НЕГО СТЕ ЧЕКАЛИ ШТА ЋЕ БРИСЕЛ ДА КАЖЕ
Sreda 09.01.2013. 16:46
Што не уведу визе и дигну зид између нас и европе(да их моје очи више не виде)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online