Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 14.09.2013.
01:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Vize opet nad glavom

Evropski parlament u Strazburu u četvrtak je izglasao kontroverznu odluku o "uspostavljanju mehanizma koji omogućava privremeno uvođenje viza zemljama iz kojih dolaze azilanti", naravno, ukoliko te države imaju bezvizni režim sa EU. Među tim zemljama je i Srbija. Zapravo, odluka se isključivo i odnosi na zapadni Balkan - Srbiju, Makedoniju, BiH i Albaniju.

Poslanici Evropskog parlamenta
 

Izvestilac za pitanja viznog režima Tanja Fajon do poslednjeg trenutka je lobirala da odluka ne bude izglasana, odnosno da bude makar odložena nazivajući ovaj propis EU "nelegalnim" jer se ograničavaju prava Evropskog parlamenta. Međutim, ona je bila u manjini. 
 

Rasprava koja je prethodila glasanju bila je burna i u suštini su se poslanici EP podelili u dva tabora. Za oštre mere bili su poslanici partija desnog centra, odnosno konzervativci, dok su protiv bili socijalisti, socijaldemokrate, liberali i zeleni koji su tvrdili da zapravo iza ove odluke ne stoji nikakva ozbiljna kriza sa azilantima već da je reč o instrumentu političkog pritiska na zemlje u kojima je vizna liberalizacija doživljena kao veliki korak u evrointegracijama. Oni koji brane ovakav stav smatraju da bi u slučaju primene novog mehanizma, evroentuzijazam u "kažnjenoj" državi bio srozan, da bi se politička klima pogoršala i da se čak stvarni problemi s azilantima tako ne bi rešili.
 

Famozni mehanizam utvrđivanja "crne liste" Šengena izglasan je sa 328 glasova "za", "protiv" je bilo 257 poslanika, a uzdržalo se njih 46.

Žestok otpor u Strazburu je pružila ranije pomenuta slovenačka poslanica Tanja Fajon koja je u Komitetu za građanska prava i zadužena za vizni režim. Ona je posle poraza na glasanju izjavila:

- Već postoji većina koja bi tražila suspenziju. Bojim se da će taj mehanizam, koji je loš, biti brzo aktiviran. Teško je reći koja bi zemlja bila prva. Znam da Srbija ima vrlo dobre rezultate i da nema porasta azilanata. Članice Unije zapravo nemaju razloga da aktiviraju mehanizam, ali bi bilo moguće da neke zemlje to koriste kao političko sredstvo za domaću javnost. Zbog toga se bojim da bi tražile suspenziju. Razloga zbog lažnih azilanata nema. Brojevi u ovoj godini su puno niži nego prošle godine - rekla je ona.

Fajon insistira kako strahuje da bi u donošenju eventualne odluke bilo kojoj od država zapadnog Balkana mogli preovladati politički razlozi:

- Mene najviše plaši - da bi to bili politički razlozi - jer znamo da su to neke zemlje članice koristile u predizbornim kampanjama, da bi tražile suspenziju zbog domaće javnosti - rekla je ona.
 

Procedura

 

Da bi se sistem uvođenja viza aktivirao dovoljno je da zemlja potpisnica Šengenskog sporazuma u pismu obavesti Evropsku komisiju o pogoršanju situacije na terenu. Zatim je na ekspertima EK da procene situaciju, na osnovu čega administracija u Briselu daje predlog, a zemlje članice zatim usvajaju odluku o suspenziji bezviznog režima, koja bi u prvom trenutku trajala šest meseci, posle čega bi usledila nova procena.


Mera do 2016. godine

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da će ova mera moći da se primenjuje samo do 2016 godine. Od tada zemlje članice Evropske unije izgubiće pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

POVEZANE VESTI

Subota 14.09.2013. 04:31
I sta kazes, udavio je medveda golim rukama!?
Subota 14.09.2013. 09:47
Rusofili čemu ronjenje krokodilskih suza vi volite Rusiju ali avaj živite na satanističkom zapadu radije nego u blagougodnoj Rusiji Licemeri
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online