Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 01.12.2012.
08:12
Beta, Politika A

"Hag nas je obavestio da smo izgubili ratove"

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je Tribunal u Hagu svojim presudama zapravo "obavestio Srbiju da je izgubila ratove devedesetih" godina i ukazao da bi bilo bolje da je postojalo dovoljno snage i samosvesti i da je Srbija sama sudila onima koji su počinili ratne zločine.

Plaćamo cenu izgubljenim ratovima: Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine
 

U intervjuu za beogradsku Politiku Vukčević je podsetio da političari na teritoriji nekadašnje SFR Jugoslavije 1990-ih godina nisu omogućili sudske procese protiv ratnih zločinaca, te je formiranje Tribunala UN u Hagu bila očekivana reakcija međunarodne zajednice na to.

"Osnovni cilj Tribunala jeste da se zadovolji pravda za žrtve, da se dođe do pomirenja među narodima. Nisam danas siguran da je to učinjeno", kazao je Vukčević.

"Ohrabren sam Vučićevim izjavama"

Vukčević je, takođe, naveo i da je ohrabren izjavom potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se niko neće mešati u rad Tužilaštva "da gonimo zločince koji pripadaju našem narodu, ali i drugim narodima i da je to važna tekovina na koju možemo da budemo ponosni pred svima u Evropi i svetu".

"Ne možemo proizvoditi zakone i onda ih krišiti zbog nepravde na drugim mestima. Moramo hladne glave misliti na budućnost", rekao je Vukčević.

On je istakao da ne beži od odgovornosti, ali da nije moglo mnogo da se učini u okolnostima kada ratni zločinci nisu dostupni i kada međunarodna zajednica Srbiju vidi kao agrsora.

"Mislim da su nas ovim oslobađajućim presudama, prvo Gotovini i Markaču, a sada i puštanju na slobodu bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja zvanično obavestili da smo izgubili ratove devedesetih, zaboravljajući patnje naših žrtava", kazao je Vukčević.

Upitan da li je Srbija zatajila kada je reč o njenim žrtvama, uz konstataciju da su pravdu izbegli Naser Orić, Fatmir Limaj, Ejup Ganić, Ante Gotovina, a sada i Ramuš Hradinaj, Vukčević je odgovorio da procesi protiv njih postoje i vodiće se dok se ne dokaže istina o njihovoj odgovornosti.

"Žrtvama svi dugujemo odgovore, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Problem će imati oni koji su mogli da sude ratnim zločincima, a to nisu uradili. To je njihova sramota... Ipak, kad tad-tad će istina i pravda izaći na videlo", smatra Vukčević.

On smatra i da je neuspeh u Hagu, neuspeh onih koji tamo rade. Vukčević podseća i da u Srbiji postoji 151 optužnica za ratne zločine, stotina osuđenih i hiljadu godina kazne zatvora izrečene počiniocima.

Govoreći o istrazi o trgovini organima Srba tokom rata za Kosovo, Vukčević navodi da su međunarodnom timu koji radi na tome dostupni dokazi, ali i ukazuje da na dalju sudbinu tog predmeta Srbija nema uticaja.

"Da li će se konačno formirati poseban sud UN, za šta se mi zalažemo, ili će predmet biti relativizovan kroz neobjektivan proces, kakav je do sada bio, na to nažalost ne možemo da utičemo", kazao je Vukčević, dodavši da ipak očekuje objektivnu istragu i da odbija "teorije zavere" jer smatra "da je svaki tužilac ipak tužilac, a sudija samo udija, a ne predstavnik bilo kakvog političkog interesa".

Upitan da li je sada deplasirano voditi postupke o jatacima ratnih zločina ili izveštavanju medija koje je huškalo na ratne zločine Vukčević je odgovorio da je "degutantno vršiti pritisak na bilo koju instituciju" i da će, "ukoliko je zakon prekršen, biti postupaka".

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 08:35
Госпон Вукчевић покушава на фињака да оере руке од сарадње са фашистима у Хагу и да аминује унапред да су Срби ратни злочинци једни и јединствени на свету. Демагошки осуди Караџића и Младића што су се скривали од Хага, па је због њих недоступних злочинаца Србија трпела. Прича о равноправности жртава, у реду је то, али нешто заборави да каже а то је да је Србија судила појединцима због злочина, али опет само Србима док ни један суд у Србији не осуди Харадинаја и Тачија због геноцида или макар ратног злочина над Србима! Све сте Вукчевићу учинили да се додворите каси Хага и требало би да Ви и Ваши послодавци у београдским фотељама останете упамћени као стварни издајници свога народа.
Subota 01.12.2012. 10:36
I DA NE BUDETE NAIVNI,SRBIJA NIJE NI VODILA RATOVE,VODILI SU RAZNORAZNI ZEMLJACI VUKCEVICA I JUGOSLOVENI ZALJUBLJENICI TITOVIH DELA PREKO SRPSKIH LEDJA,BRANECI JUGOSLAVIJU A NE SRBIJU.
Subota 01.12.2012. 10:36
Opet crnogorac , pa dokle bre vise ! Ojadio nas je u svakom pogledu zajedno sa krvatom Vekaricem ! Nije ni ova vlast prosrpska jer zasto ministar Selakovic ne hapsi ove izdajnike ? Zreli smo za revoluciju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online