Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.07.2017.
00:21
J. L. Petković - Vesti A

Poslednja kap parvde (1): Prve optužnice krajem godine?

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu objavio je da je spreman za rad. Porodicama ubijenih i nestalih Srba tokom rata na Kosovu to je, kažu, poslednja nada za pravdu.

commons.wikimedia.org/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps
U stroju na sud: Vrh OVK pod lupom

Izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija na vrh komandne piramide OVK stavlja Hašima Tačija, Srbija za zločine traži Ramuša Haradinaja, ali se i dalje ne zna koga će Tužilaštvo u Hagu staviti na optuženičku klupu.

- Ne postoji nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva - potvrdila je predsednica suda Ekaterina Trendafilova.

Prema informacijama našeg lista, prve optužnice mogu se očekivati tek krajem godine.

Ohrabrujuća je ocena Vladimira Vukčevića, nekadašnjeg tužioca za ratne zločine Srbije, koji je sarađivao sa aktuelnim Specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimenom.

- Mogu da ga pohvalim kao izvanrednog profesionalca i poštenog čoveka. Očekujem od njega da napiše korektne optužnice i da ih korektno zastupa. Od suda očekujem da će, ipak, na određeni način, doći do pravde za žrtve, odnosno za njihove porodice. Ne treba biti preveliki optimista, ali očekujem da će se to desiti, da će suđenja biti fer - kaže za "Vesti" Vukčević.

Izveštaj Dika Martija objavljen je 2010. nakon dvogodišnje istrage koju je inicirala knjiga Karle del Ponte, bivše tužiteljke Haškog suda za zločine u Jugoslaviji.

Glavni tužilac Specijalnog tima EU za istragu zločina trgovine ljudskim organima Klint Vilijamson je 2014. saopštio da su nalazi njegove istrage u potpunosti poklapaju sa Martijevim izveštajem.

- Postoje ubedljive indicije da se ovakva praksa dešavala u veoma ograničenom obimu i da je broj ubijenih lica u svrhu uzimanja i trgovanja njihovim organima veoma mali. Postoje zabrinjavajući dokazi da je desetak zatvorenika ubijeno kako bi njihovi organi bili prodati - rekao je američki tužilac.

Vilijamson je prikupio i neosporne dokaze protiv pojedinih vođa OVK i najavio veliku optužnicu sa moguće 19 optuženih.

Na pitanje da li očekuje da će se pred Specijalnim sudom naći optužnice proizišle iz istrage koje srpsko tužilaštvo usred okolnosti nije moglo da zaključi, Vukčević ističe da ne bi mogao da da takvu procenu.

- Apsolutno je realno očekivati takve optužnice. Vidite, oko te formulacije komandna odgovornost je mnogo misterije. To je zapravo modalitet saučesništva. Naš zakon je oduvek poznavao komandnu odgovornost, samo nije bila tako nazvana - ističe Vukčević.

Sve se zna o Žutoj kući

Karla del Ponte napisala je da je od novinara saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su potom slani u Italiju. Istraga srpskog tužilaštva za ratne zločine pokazuje da su hirurški zahvati izvođeni tamo gde su se lečili pripadnici OVK, u kasarni "Bajram Curi", domu zdravlja u fabrici Koka-kole u Tirani, neuropsihijatrijskoj bolnici u Burelju i privatnoj kući u blizini mesta Tropoja, takozvanoj Žutoj kući.
- Marti nije to otkrio, već se kasnije uključio, a ja sam mu predao naše materijale. Zatim je Vilijamson uradio ključnu stvar. Kod nas je saslušano više od 400 ljudi. Nakon toga je odlučeno da se napravi sud - kaže Vukčević.

 

SUTRA: Poslednja kap pravde (2): Odgovaraće komandanti OVK

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online