Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.03.2014.
13:04
Đ. Barović - Vesti A

"Ljiljan" peva o zločinima Orića

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević potvrdio je za "Vesti" da ovo tužilaštvo ima dokaze protiv Orića. On je takođe odbacio spekulacije kako je ovaj postupak nemoguće sprovesti zbog prethodno oslobađajuće presude Oriću u Haškom tribunalu.

Vladimir Vukčević

- Raspolažemo dokazima da su u Podrinju počinjeni monstruozni zločini, među kojima su događaji u Zalazju i Donjim Potočarima jula 1992. godine. Ti zločini Oriću i ostaloj četvorici osumnjičenih stavljaju se na teret, a nisu bili predmet optužnice Haškog tribunala - kaže Vukčević i dodaje da su ih o tome i zvanično informisali zvaničnici ovog suda.


U Tužilaštvu je "Vestima" potvrđeno da je ključni svedok protiv Orića njegov bivši saborac koji se nalazi pod visokim merama zaštite. Da je očigledno u pitanju čovek koji ima šta da ispriča svedoči i podatak da je zbog zasluga u ratu odlikovan visokim priznanjem takozvane Armije BiH Orden Zlatnog ljiljana.
On se vodi se pod pseudonimom Sinbad, a neposredni je svedok događaja i do detalja je otkrio svoja saznanja o zločinu u Potočarima i označio Orića kao naredbodavca i izvršioca brutalnog ubistva devetorice srpskih civila 12. jula 1992. godine.


Njegovo ime se čuva u strogoj tajnosti zbog opasnosti od Orićeve osvete i zato je pod strogim režimom zaštite, a trenutno se nalazi u "istočnoj zemlji koja je prijateljska Srbiji".

Poslovao u Srbiji

U Tužilaštvu ponavljaju da imaju saznanja da je Orić ostvarivao poslovne i privatne kontakte sa osobama koje su bile u mreži pomagača Ratka Mladića.
Prema tim informacijama, nekadašnji komandant Srebrenice je često je boravio u Srbiji sve dok mu nisu dojavili da je protiv njega pokrenuta istraga i kako da izbegne hapšenje.

Vukčević kaže da im je u Haškom tribunalu potvrđeno da ovaj zaštićeni svedok nije ispitivan niti je svedočio u haškom procesu protiv Nasera Orića.


- Obratili smo se Tribunalu i rečeno nam je da izjave Sinbada nisu bile dostupne Tužilaštvu Tribunala u vreme postupanja u predmetu protiv Nasera Orića. Dakle, događaj u Zalazju se nije razmatrao u ovom postupku. Mi smo zatražili ovo mišljenje jer smo otvorili predmet protiv Orića o ratnom zločinu koji nije bio deo haške optužnice, na osnovu principa "ne bis in idem" (ne može dva puta da se sudi za isto delo) - objašnjava tužilac Vukčević.

POVEZANE VESTI

Petak 14.03.2014. 13:48
Ko tebe postavi na tu funkciju tome je svraka primjer inteligencije kao i tebi. Otkad si na toj funkciji godinama nikad nijedan zlocinac prema Srbima nije bio osudjen pa nece ni ovaj krvorlok Oric. Osim toga naivan si da vjerujes haskom sudu da nisu imali dokaza po tim predmetima...imali su imali itekako ali nisu htjeli da ih prihvate u proces jer bi morao biti osudjen.
Petak 14.03.2014. 18:57
Vukcevicu hebem ti sve zivo i mrtvo!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online