Petak 14.03.2014.
13:04
Đ. Barović - Vesti

"Ljiljan" peva o zločinima Orića

Vladimir Vukčević

- Raspolažemo dokazima da su u Podrinju počinjeni monstruozni zločini, među kojima su događaji u Zalazju i Donjim Potočarima jula 1992. godine. Ti zločini Oriću i ostaloj četvorici osumnjičenih stavljaju se na teret, a nisu bili predmet optužnice Haškog tribunala - kaže Vukčević i dodaje da su ih o tome i zvanično informisali zvaničnici ovog suda.


U Tužilaštvu je "Vestima" potvrđeno da je ključni svedok protiv Orića njegov bivši saborac koji se nalazi pod visokim merama zaštite. Da je očigledno u pitanju čovek koji ima šta da ispriča svedoči i podatak da je zbog zasluga u ratu odlikovan visokim priznanjem takozvane Armije BiH Orden Zlatnog ljiljana.
On se vodi se pod pseudonimom Sinbad, a neposredni je svedok događaja i do detalja je otkrio svoja saznanja o zločinu u Potočarima i označio Orića kao naredbodavca i izvršioca brutalnog ubistva devetorice srpskih civila 12. jula 1992. godine.


Njegovo ime se čuva u strogoj tajnosti zbog opasnosti od Orićeve osvete i zato je pod strogim režimom zaštite, a trenutno se nalazi u "istočnoj zemlji koja je prijateljska Srbiji".

Poslovao u Srbiji

U Tužilaštvu ponavljaju da imaju saznanja da je Orić ostvarivao poslovne i privatne kontakte sa osobama koje su bile u mreži pomagača Ratka Mladića.
Prema tim informacijama, nekadašnji komandant Srebrenice je često je boravio u Srbiji sve dok mu nisu dojavili da je protiv njega pokrenuta istraga i kako da izbegne hapšenje.

Vukčević kaže da im je u Haškom tribunalu potvrđeno da ovaj zaštićeni svedok nije ispitivan niti je svedočio u haškom procesu protiv Nasera Orića.


- Obratili smo se Tribunalu i rečeno nam je da izjave Sinbada nisu bile dostupne Tužilaštvu Tribunala u vreme postupanja u predmetu protiv Nasera Orića. Dakle, događaj u Zalazju se nije razmatrao u ovom postupku. Mi smo zatražili ovo mišljenje jer smo otvorili predmet protiv Orića o ratnom zločinu koji nije bio deo haške optužnice, na osnovu principa "ne bis in idem" (ne može dva puta da se sudi za isto delo) - objašnjava tužilac Vukčević.

2024 © - Vesti online