Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.11.2012.
01:04
D. D. - Z. M. - Vesti A

Rusijo, pomozi!

"Srbi budite složni i jedinstveni i podršku tražite od Rusije", poručio je patrijarh srpski Irinej u beogradskoj Sabornoj crkvi na parastosu srpskim žrtvama ratova devedesetih, koji je organizovala Koalicija udruženja izbeglica.

Gde je pravda za srpske žrtve: Saborna crkva u Beogradu
 

Irinej je rekao da poruka svetog skupa treba da bude i opredeljenje Srbije da sa svima sarađuje.


- Posebno sa našom slovenskom braćom od kojih očekujemo pomoć i podršku, zaštitu i nadu - kazao je patrijarh u prepunom crkvenom hramu, gde su pored izbeglica i prognanika stajali i premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, ministri pravde Nikola Selaković, poljoprivrede Goran Knežević i građevine Velja Ilić.


Irinej je na pomenu rekao i da je haški sud politički i da je lišen moralnih i pravnih normi.


- Ovom presudom Haški sud je potvrdio ono što se znalo i govorilo, da to nije sud utemeljen na pravu i pravnim normama, već interesima moćnika, koji sudi po našoj narodnoj poslovici "kadija te tuži, kadija ti sudi" - kazao je patrijarh i dodao da Haški sud prikriva zločine nad Srbima.
 

Bojkot Ideje

SNP Naši započeo je kampanju za bojkot hrvatskih firmi i robnih marki za koje smatraju da se preko njih finansirala odbrana Gotovine i Markača.
"Prva firma na koju će biti skrenuta pažnja javnosti je trgovinski lanac Idea - Udea. Pozivamo građane da prelepe izloge ove firme plakatom koji objavljujemo na našem sajtu, kako bismo stavili do znanja da je Idea nepoželjna u Srbiji, SNP Naši" u saopštenju.

- Naša snaga je u slozi i jedinstvu. Vratimo se duhovnim vrednostima na kojima nas je vodila naša duhovnost i istorija. Vera je Srbe usmerila ka Istoku. Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša podrška i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas su nam potrebni najviše - kazao je patrijarh.


On je ponovio da se mora znati ko su nam prijatelji.


- Želimo da budemo u Evropi, ali ne po cenu da se odričemo naše svete zemlje, naših kuća i grobalja. Ako nas neće takve, mi ćemo nastaviti da živimo našim teškim životom, kakvim smo živeli i pre 500 godina - kazao je patrijarh Irinej.


Ispred Saborne crkve bilo je okupljeno više hiljada građana koji su posle parastosa krenuli u protestnu šetnju na čelu sa premijerom i predsednikom parlamenta i ostalim funkcionerima. Šetnja održana pod motom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve", završena je ispred Skupštine Srbije gde su predstavnici izbegličkih udruženja predali zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta i predlog za donošenje Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.
 

Zabrinut za odnose Beograda i Zagreba

Posle presude dvojici generala Hrvatska pristupa EU, a da nije rešeno pitanje krivice za ratne zločine, ocenio je lider Srpskog nacionalnog veća i poslanik u Saboru, Milorad Pupovac.
 

Milorad Pupovac

- Hrvatska javnost je oduševljena, javnost Srbije šokirana, a mi smo negde u sredini. Duboko sam zabrinut po srpsko-hrvatske odnose, po položaj srpske zajednice u Hrvatskoj - naglasio je Pupovac u intervjuu bečkom "Standardu". On je ocenio da se u ovom trenutku čini da "smo se vratili u 1990. godine".


Pupovac je dodao da presuda Haškog tribunala nije "najgore što se dogodilo srpskoj zajednici", pošto su Srbi proterivani, stigmatizovani i izgubili posao, tako da oni ne postavljaju pitanje da li su zadovoljni ili ne, već da li mogu živeti bez straha.


Na pitanje koje posledice po budućnost može imati presuda, on je kazao da je 20 godina proveo verujući u drugačiju Hrvatsku, u kojoj mogu zajedno živeti različiti ljudi i u kojoj pravda pobeđuje.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 07:02
Hrveti su zaita cudo. :) Ajde Sade da ti pojsanimm neke stvari, vas prvi vldar koga i Hrvattski povjesnicari prinaju bio je niko drogu do Branimir prizant 879. dok sa druge strane imas Branimira koji isto radi za srbe 860. I tome se manje vise ne razilikujemo sto je i logicno jer smo isti Sloveni koji u isto vreme nasljeavaju prostor Blakana, mada se od1989 godine Hrvatima protura prica da su oni zapravao Sloveni koji su dosli sa podrucja Poljske (sto je nedokazivo, jer su u to vreme bili nepismeni, a i odakle oni u Poljskoj, to niko ne dovodi u pitanje). Citava prica o Hrvatskoj drzavnosti se zavrsava 1097, vi bre niste bili drzava ni 200 godina!!! Za razliku od Srba koji uspostavljaju
Utorak 27.11.2012. 09:11
Da su bogdo dobra vremena pa da svak radi svoj posao. Mjesanje crkve u politiku se pojavljuje samo kada dolazi do opravdanog straha za opstanak naroda. Zato samo u takvim slucajevima visoko uvazavam njen stav jer nije bezraslozan.
Utorak 27.11.2012. 08:19
Crkva ne sme da se meša u politiku, uvek se loše završavalo , ako bi to činila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online