Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.01.2014.
13:02
Đ. Barović - Vesti A

Ekskluzivno: Ratku Mladiću dukat iz česnice

Prvi put za 20 godina postojanja Haškog tribunala, srpski optuženici proslavili su u Ševeningenu Badnji dan i Božić po starim, narodnim običajima. To je podrazumevalo ne samo lomljenje česnice, već i unošenje badnjaka, dolazak položajnika, spremanje pečenice i prigodnu pesmu uz gitaru, već i posebne rituale koje su stražari gledali u čudu.

Radostan zbog dukata: Ratko Mladić
 

Zbog odluke zatvorske uprave da protojerej-stavrofor i starešina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije SPC, Vojo Bilbija ne može da poseti pravoslavne pritvorenike na najradosniji dan, slavlje se umesto juče, odigralo u ponedeljak, za Badnji dan.
 

"Tamo daleko"

Zahvaljujući svešteniku Bilbiji, proslava Božića je završena uz zvuke gitare, a počelo se sa starom srpskom pesmom "Tamo daleko". Juče su Srbi, svako na svom spratu, organizovali prigodne svečane ručkove, uključujući i pečenje na koje su bili pozvani ne samo optuženici drugih vera, već i stražari.

- Prvi put od kada Srbi u Haškom tribunalu imaju mogućnost da proslavljaju najveće crkvene praznike, ove godine je Božić najviše podsećao na onaj kako se slavi u većini domova. Doduše, proslava Badnjeg dana nije bila zajednička, već su Srbi bili podeljeni u dve grupe, ali zahvaljujući njihovom i entuzijazmu sveštenika Bilbije, ispoštovana je srpska tradicija - otkriva izvor "Vesti".


U prvoj grupi u kojoj su se, između ostalih, nalazili Vojislav Šešelj, Nikola Šainović, Vinko Pandurević, Vladimir Lazarević, Radislav Krstić... general Lazarević je odabran da bude položajnik. On je, uz saglasnost stražara, nakratko napustio salu za posete i tri puta zakucao na vrata.

Darovi iz manastira Kaona

I badnjaci, ali i sve drugo što ide uz njih, u Hag su dopremljeni iz manastira Kaona, zahvaljujući tamošnjem svešteniku Ljubinku, koji je sve poslao autobusom sa napomenom da je to "Blagoslov iz Srbije".
- Svaki Srbin je uzeo po parče badnjaka i jabuku koje je posle svečanosti odneo u svoju ćeliju - otkriva izvor "Vesti" i dodaje da je posle unošenja badnjaka usledila molitva i pričest koju su primili svi srpski optuženici.

"Pomaže Bog, domaćine", zaorio je vojnički. Kada je ušao, posut je žitom i odgovoreno mu je: "Bog ti dobro dao i sreće imao." Istovetna procedura se odigravala i u drugoj grupi srpskih zatvorenika u kojoj su se našli Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin, Mićo Stanišić i Radivoje Miletić.


Ulogu položajnika je dobio Župljanin. I on i general Lazarević su umesto darova dobili mogućnost da prvi odaberu delove badnjaka, slame, krstove od hrastovine, pomalo žita, kukuruza, oraha i drena kao simbola zdravlja, ali i po jednu jabuku iz srca Šumadije - Guče.


Srbi su svog sveštenika, ali i zatvorske čuvare ponudili posnom trpezom koju su sami spremili: od ribe, prebranca do paprika. Na kraju je tradicionalno lomljena i česnica.


Otac Vojo Bilbija je doneo dve, ali prva grupa je čin lomljenja česnice ostavila za sam dan Božića, pa se još ne zna ko je izvukao "paru", odnosno zlatnik Svetog Simeona. U drugoj grupi "paru" je pronašao general Ratko Mladić, koji se veoma obradovao i ponosno je primao čestitke.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.01.2014. 17:03
U Hagu su oni koji su Srbiju branili, ali su globalisticka ratna masina i srpska peta kolona tu odbranu slomili. Zato smo ovde stigli: U Hagu se Srbija ujedinjuje i slavi. U Srbiji se Srbija raspada!
Sreda 08.01.2014. 19:05
ĐENERALE, NEK' JE TVOJOJ MAJCI HVALA !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online