Utorak 27.11.2012.
01:04
D. D. - Z. M. - Vesti

Rusijo, pomozi!

Gde je pravda za srpske žrtve: Saborna crkva u Beogradu
 

Irinej je rekao da poruka svetog skupa treba da bude i opredeljenje Srbije da sa svima sarađuje.


- Posebno sa našom slovenskom braćom od kojih očekujemo pomoć i podršku, zaštitu i nadu - kazao je patrijarh u prepunom crkvenom hramu, gde su pored izbeglica i prognanika stajali i premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, ministri pravde Nikola Selaković, poljoprivrede Goran Knežević i građevine Velja Ilić.


Irinej je na pomenu rekao i da je haški sud politički i da je lišen moralnih i pravnih normi.


- Ovom presudom Haški sud je potvrdio ono što se znalo i govorilo, da to nije sud utemeljen na pravu i pravnim normama, već interesima moćnika, koji sudi po našoj narodnoj poslovici "kadija te tuži, kadija ti sudi" - kazao je patrijarh i dodao da Haški sud prikriva zločine nad Srbima.
 

Bojkot Ideje

SNP Naši započeo je kampanju za bojkot hrvatskih firmi i robnih marki za koje smatraju da se preko njih finansirala odbrana Gotovine i Markača.
"Prva firma na koju će biti skrenuta pažnja javnosti je trgovinski lanac Idea - Udea. Pozivamo građane da prelepe izloge ove firme plakatom koji objavljujemo na našem sajtu, kako bismo stavili do znanja da je Idea nepoželjna u Srbiji, SNP Naši" u saopštenju.

- Naša snaga je u slozi i jedinstvu. Vratimo se duhovnim vrednostima na kojima nas je vodila naša duhovnost i istorija. Vera je Srbe usmerila ka Istoku. Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša podrška i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas su nam potrebni najviše - kazao je patrijarh.


On je ponovio da se mora znati ko su nam prijatelji.


- Želimo da budemo u Evropi, ali ne po cenu da se odričemo naše svete zemlje, naših kuća i grobalja. Ako nas neće takve, mi ćemo nastaviti da živimo našim teškim životom, kakvim smo živeli i pre 500 godina - kazao je patrijarh Irinej.


Ispred Saborne crkve bilo je okupljeno više hiljada građana koji su posle parastosa krenuli u protestnu šetnju na čelu sa premijerom i predsednikom parlamenta i ostalim funkcionerima. Šetnja održana pod motom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve", završena je ispred Skupštine Srbije gde su predstavnici izbegličkih udruženja predali zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta i predlog za donošenje Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.
 

Zabrinut za odnose Beograda i Zagreba

Posle presude dvojici generala Hrvatska pristupa EU, a da nije rešeno pitanje krivice za ratne zločine, ocenio je lider Srpskog nacionalnog veća i poslanik u Saboru, Milorad Pupovac.
 

Milorad Pupovac

- Hrvatska javnost je oduševljena, javnost Srbije šokirana, a mi smo negde u sredini. Duboko sam zabrinut po srpsko-hrvatske odnose, po položaj srpske zajednice u Hrvatskoj - naglasio je Pupovac u intervjuu bečkom "Standardu". On je ocenio da se u ovom trenutku čini da "smo se vratili u 1990. godine".


Pupovac je dodao da presuda Haškog tribunala nije "najgore što se dogodilo srpskoj zajednici", pošto su Srbi proterivani, stigmatizovani i izgubili posao, tako da oni ne postavljaju pitanje da li su zadovoljni ili ne, već da li mogu živeti bez straha.


Na pitanje koje posledice po budućnost može imati presuda, on je kazao da je 20 godina proveo verujući u drugačiju Hrvatsku, u kojoj mogu zajedno živeti različiti ljudi i u kojoj pravda pobeđuje.

2024 © - Vesti online