Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 30.09.2012.
01:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Dijaspora kao siroče

Koliko je aktuelnoj vlasti Srbije stalo do dijaspore govori i činjenica da ni posle dva meseca od formiranja Vlade Srbije, Kancelarija za Srbe širom sveta još nije počela da radi niti je postavljen njen direktor.

Ne znam šta vlada čeka: Aleksandar Čotrić

Ništa bolja nije situacija ni kad je u pitanju konstituisanje Odbora za dijasporu i Srbe u regionu pri Skupštini Srbije, a maćehinski se država odnosi i prema Predlogu zakona o Matici iseljenika koji dugo sakuplja prašinu u nekoj od skupštinskih fioka.


Prva i do sada jedina sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu održana je 25. jula. Tada je za predsednika izabran Aleksandar Čotrić, funkcioner opozicionog Srpskog pokreta obnove.


- Konstituisanje, međutim, još nije završeno. Čeka se da vladajuća parlamentarna većina predloži zamenika predsednika Odbora, ali to nikako da učine. Zašto odugovlače sa predlogom kandidata za mog zamenika, ali i sa imenovanjem direktora Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, treba pitati vladajuću koaliciju. Mi u Odboru mislimo da je krajnje vreme da se to završi - izjavio je za "Vesti" Čotrić.


Kada je reč o direktoru pomenute kancelarije Čotrić tvrdi da parlamentarni Odbor, na čijem je čelu, a ni on lično u svojstvu predsednika nemaju favorita.


- Nikoga ne favorizujemo. Nismo stali iza bilo kakvog predloga za prvu ličnost Kancelarije. Započeto konstituisanje Odbora nije završeno, a i da jeste mišljenja sam da Odbor ne treba da ima svog favorita i da ne treba unapred deliti blanko podrške. Sa naše strane, ko god da bude postavljen za direktora Kancelarije saradnja će biti korektna, profesionalna i bićemo maksimalno otvoreni za dopunjavanje u zajedničkom poslu - istakao je Čotrić.

Svečan doček: Bivši ministar Srećković i premijer Dačić uoči druge Skupštine dijaspore
 


Čim se završi konstituisanje Odbor će, napominje sagovornik "Vesti", nadgledati i implementaciju Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, sarađivaće sa Skupštinom dijaspore i Savetom za Srbe u regionu, a poguraće i doradu predloga zakona o Matici iseljenika Srbije.


- Budući da više ne postoji ministarstvo za dijasporu potrebne su izmene u pomenutom zakonu, koji treba unaprediti i u svim onim segmentima gde su do sada uočeni nedostaci. Nastojaćemo da Radna grupa Odbora za dijasporu završi rad na pripremi Zakona o matici iseljenika, na kojem je posao započet u prethodnom skupštinskom sazivu, ali mu je potrebna dorada. Međutim, sve o čemu govorim moći će da zaživi kad vladajuća koalicija odredi meni zamenika u skupštinskom Odboru i izabere čelnike Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu - zaključuje Čotrić.


Predsednik Skupštine Matice iseljenika i šef Radne grupe za izradu predloga zakona o Matici dr Janko Veselinović kaže za "Vesti" da su završili pomenuti akt.

Matica pred gašenjem: Dr Janko Veselinović

- Očekivali smo da Predlog uđe u skupštinsku proceduru, ali onda su se dogodili izbori, posle kojih je ukinuto Ministarstvo vera i dijaspore, a Kancelarija za dijasporu nije još zaživela. Predlog čami u prašini neke skupštinske fioke, dok Matica iseljenika i dalje tavori bez finansijske potpore. Ova nevladina organizacija finansirana je iz državnog budžeta do 2008. kad je to ukinuto i od tada muku muči da izmiri troškove za telefon, struju, vodu i bruto zarade zaposlenih, pa se praktično svela na dva uposlenika na čelu sa predsednicom Matice, Jelenom Kiš , koji čekaju bolja vremena - kaže Veselinović.
 

Planovi i lepe želje

- Naš odbor drži otvorena vrata Narodne skupštine za predstavnike dijaspore i sunarodnike iz regiona. Odgovaraćemo na svaki dopis i svaku inicijativu koja potekne od naših ljudi iz inostranstva. Prednost ipak imaju krovne organizacije dijaspore i članovi Skupštine dijaspore, kao i istaknuti, dugogodišnji aktivisti srpskih udruženja, klubova, zajednica i asocijacija. A prioriteti u radu Odbora su očuvanje nacionalnog, jezičkog, kulturnog i verskog identiteta, zatim integracija u društva zemalja u kojima žive, održavanje veza sa matičnom državom Srbijom i ostvarivanje privrednih kontakata na iteresnim osnovama i na obostranu korist - objašnjava Aleksandar Čotrić.

   

Odbor po stranačkim bojama

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije ima 17 članova i isto toliko zamenika. Njihova stranačka pripadnost proporcionalno je u skladu sa odnosom snaga u Skupštini Srbije. Članovi Odbora su prof. dr Marko Atlagić (SNS), dr Janko Veselinović (DS), dr Dijana Vukomanović (SPS), Aleksandra Đurović (SNS), Sanja Jefić-Branković (LDP), Milan Lapčević (DSS), Miodrag Linta (SNS), Milosav Miličković (SNS), Petar Petković (DSS), Nevena Stojanović (JS), Miodrag Stojković (DS), Milorad Stošić (PUPS), Ivica Tončev (SPS), i Sanja Čeković (DS)...

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.09.2012. 01:21
Ministarstvo za dijasporu ukinuti,a poboljsati rad i saradnju preko Ambasada,koje treba zameniti iskusnim diplomatama,sa znanjem jezika drzave u kojoj je ambasador. Pojednostaviti birokratske poslove, i na mnoga mesta po Ambasadama postavljati ljude iz dijaspore koji najbolje znaju koje probleme ima dijaspora i kako ih resavati...,koji poznaju zakone i sistem drzava u kojima zive. Manite se corava posla jer Ministarstvo samo kosta ,a rezutati su 0,i tu se postavljaju osobe po kljucu,ja tebi,ti meni,i samo zbog para,bez strucnosti,i poltroncine.,najcesce lopuze,lovci u mutnom..
Nedelja 30.09.2012. 10:05
tacno tako !!! samo pionire zabole cose za nas mi smo bili i ostai ZLATNE KOKE ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online