Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.08.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasejanju mesto u Skupštini Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik aktuelizovao je nedavno staru tezu da bi Srbi iz regiona i dijaspore trebalo da imaju svoje poslanike u Skupštini Srbije. Predsednik i član skupštinskog Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Janko Veselinović i Aleksandar Čotrić, podržavaju inicijativu i napominju da, kada je reč o parlamentu Srbije, pravo da biraju i budu birani mogu da imaju jedino državljani Republike Srbije, bez obzira na to koje su nacionalnosti.

Uticaj na maticu: Milorad Dodik
 

- Dijaspora i Srbi u regionu treba da imaju uticaj na kretanja u Srbiji. Pošto je omogućeno pasivno biračko pravo državljanima Srbije koji žive u okruženju, evropskoj i prekomorskoj dijaspori, da mogu da glasaju na parlamentarnim izborima, trebalo bi učiniti korak dalje, odnosno promeniti Izborni zakon i svim nosiocima pasoša Srbije, koji žive u inostranstvu, bez razlike da li su srpskog ili nekog drugog porekla, omogućiti da izaberu svoje predstavnike za Skupštinu Republike Srbije. A u proceduru izmena Izbornog zakona pored političara treba uključiti stručnu i dijasporsku javnost, proanalizirati iskustva drugih zemalja - saglasni su Veselinović i Čotrić.
 

Ozbiljan posao: Radivoje Petrikić

Radivoje Petrikić, član Skupštine dijaspore iz Austrije, odavno ukazuje da tome treba ozbiljno prići.


- Da bi dijaspora i Srbi iz regiona dobili svoje poslanike u Skupštini Republike Srbije, osnovni i prvi zadatak je da se utvrdi tačan broj državljana Srbije u inostranstvu. Zatim, treba da se postigne konsenzus političkih faktora i izvrši izmena zakona u Srbiji. Neophodno je takođe precizno definisati način i organizaciju izbora poslanika iz dijaspore, utvrditi izborne jedinice, kriterijume za izbor i obavezno omogućiti elektronsko glasanje - ukazao je Petrikić u nekoliko navrata.


Dodik napominje da "u Hrvatskom saboru postoji kvota poslanika za hrvatske zajednice van Hrvatske".


- Znam Hrvaticu koja živi u Banjaluci, a izabrana je u Hrvatski sabor. Ne vidim razlog zašto Srbija ne bi krenula u promenu izbornog zakonodavstva i omogućila kvote. Koliko god nas da izađe na glasanje, za RS bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, Zapadnu Evropu... - smatra predsednik Republike Srpske.

Promenljiv broj poslanika

Ako bi došlo do promene izbornog zakona u Srbiji, Čotrić ukazuje da broj poslanika iz dijaspore i regiona ne bi morao biti fiksan, već da bi mogao da bude promenljiv, u zavisnosti od izašlog broja birača u pojedinim zemljama.
- To bi mogo da bude dobar podsticaj za naše sunarodnike izvan Srbije. Prvo da ih što više uzme pasoš Srbije, a zatim i da u što većem broju izađu na birališta, jer bi birali i svog poslanika - smatra Čotrić.

Čotrić je pak mišljenja da kvota ne bi trebalo da pređe pet poslanika za Srbe u regionu i dijaspori.


- To je otprilike prosečna kvota, ako pogledamo praksu u nekim evropskim zemljama. Ne verujem da bi kod nas mogla da bude veća, tim pre što nam sledi promena Ustava i smanjenje ukupnog broja poslanika u Skupštini Srbije - kaže Čotrić.


U pojedinim evropskim zemljama, da podsetimo, njihova dijaspora ima predstavnike u parlamentu. Tako na primer u rumunskoj skupštini imaju pet mandata, u makedonskom Sobranju i Hrvatskom saboru po tri. Francuzi i Italijani dijaspori garantuju po 12 poslaničkih mandata.

Zanemarena Skupština dijaspore i Srba u regionu

Promeniti izborni zakon: Janko Veselinović
 

Pored promene izbornog zakona, Janko Veselinović napominje da izvršna vlast u Srbiji mora više da uvažava Skupštinu dijaspore i Srba u regionu, koja postoji četiri godine.

- Nedavno smo imali goste iz Saveta Evrope i oni su našu Skupštinu dijaspore i Srba u regionu ocenili kao interesantno i dobro rešenje. Ali, to dobro rešenje treba da bude i održivo. Pokazalo se da izvršna vlast ne posvećuje dovoljno pažnje Skupštini dijaspore i Srba u regionu. Nisu joj obezbeđeni osnovni uslovi za rad, vlast u Srbiji je ne uvažava koliko bi trebalo i koliko to Srbi u regionu i dijaspora zaslužuju, a među njima imamo ogroman potencijal u svakom pogledu. Skupština dijaspore i Srba u regionu treba da uđe u sistem legitimiteta da bi se njen glas čuo u Narodnoj skupštini u Srbiji - kaže Veselinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online