Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.05.2011.
14:12
S. M. Tomić - Vesti A

SPC gora od Saveza komunista

"Izbacili su me bez prava na odbranu, a komunisti su me bar saslušavali 60 sati", kaže za "Vesti" Čačanin Miloje Stevanović (62) koji je odlukom Velikog crkvenog suda nedavno izopšten iz Srpske pravoslavne crkve.

Jedini ste vernik koji je u novijoj istoriji izopšten iz SPC.
- Sila boga ne moli. Osudili su me zbog dva greha. Prvi je što sam primio na svoje imanje prognane monahe Raško-prizrenske eparhije. Mislio sam da izvršavam jevanđeljsku zapovest o milosrđu. I ranije sam "grešio". Ustupio sam kuću i imanje izbeglim dečacima iz Hrvatske, pružio utočište muslimanki Senadi iz Bosne, kao i katolkinji Katerini.

Miloje Stevanović


A drugi greh?
- Učestvovao sam na bogosluženjima s vladikom Artemijem i to u osveštanoj bogomolji. Smatrao sam da je časnije da nosim Artemijev stradalnički krst, nego što naše vladike nose papske krstove i prstenje i služe sa jereticima. To je bilo neoprostivo, pa sam osuđen na smrtnu presudu u duhovnom smislu.
 

Šta će ta presuda značiti?
- Ne mogu da uđem u crkve, koje oni smatraju da su njihove, a ne roda našega. Sveštenik neće moći da mi služi opelo... To su sudovi ljudi, a ja se bojim samo jednog, a to je sud Božji. Ne smatram da me je iz svog krila izbacila majka Crkva.
 

Istovremeno je izašla vaša knjiga "Sine moj, ne pristaj".
- Udruženje građana Zakonopravilo osnovano je da bi obaveštavalo javnost o nemilim događajima u našoj Crkvi i odstupanju od kanona. Ono je poslalo 30-40 stranica moje odbrane s argumentima. Sekretar crkvenog suda Eparhije žičke je vratio tu dokumentaciju, jer neće da sarađuje sa "paracrkvenom organizacijom". Da bismo javno odgovorili sekretaru, objavili smo knjigu.
 

Pre tri decenije izbacili su vas iz Saveza komunista.
- Verovao sam da gradimo pravedno društvo, kad sam shvatio da je to prevara, održao sam govor u Sava centru 1983. Javno sam obznanio da se ne slažem sa komunističkim vođama koje vodi društvo u socijalne lomove. I tako su me izbacili.
 

Da li se SPC ponaša kao partija?
- Neki naši ljudi koji su smotali kormilo crkve ponašaju se vlastoljubivije od političara. Vladiku Artemija raščinili i zabranili mu da govori, a da ga niko nije saslušao. Mene su komunisti bar saslušavali 60 sati i zapisali moje argumente, pa iako su me prvobitno optužili da sam narodni neprijatelj, na kraju su me osudili što sam uznemiravao javnost.
 

I šta ćete sad?
- Učinio sam ono što je u mojoj moći i dobio ono što je u moći mojih sudija. Mene više nema u papirima u svetosavskoj crkvi, ali me nisu izopštili sveti Sava, sveti Nikolaj, moja deca i unuci.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2011. 17:34
Lijepo kaze covjek sledece: "Osudili su me zbog dva greha. Prvi je što sam primio na svoje imanje prognane monahe Raško-prizrenske eparhije. Mislio sam da izvršavam jevanđeljsku zapovest o milosrđu. I ranije sam "grešio". Ustupio sam kuću i imanje izbeglim dečacima iz Hrvatske, pružio utočište muslimanki Senadi iz Bosne, kao i katolkinji Katerini." Pitanje za citaoce: - KO CE IZOPSTITI OSTALE IZ SPC, UKOLIKO NA SRBSKU ZEMLJU IPAK ODLUCE DA DOVEDU PAPU BENEDIKTA??? - AKO JE OVAJ COVJEK GRESNIK, JER JE NA SVOJE IMANJE PRIMIO MONAHE SPC, KAKO CE SE ONDA ZVATI SVI ONI IZ SPC, KOJI TRAZE DA NAM PAPA PROSETA SRBSKOM ZEMLJOM???
Četvrtak 02.06.2011. 21:13
Crkva koja dise duhom Srba moze napred a ostala marva stoj.Dokle bre,zemlju su nam okupirali propali politicari i propali popovi.Dosta tiraniji i lopovluku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online