Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 25.11.2013.
18:52
arhiva A

"Nije samo Artemije imao dvorac"

Podizanje optužnice zbog zloupotreba pri obnovi manastira na Kosovu prilika je da se odgovori na mnoga pitanja o crkvi, kaže analitičar Mirko Đorđević za b92.net.

Vladika Artemije
 

Istraga o slučaju, pokrenutom pre skoro četiri godine, po krivičnoj prijavi SPC, završena je u julu, a Više tužilaštvo je podiglo optužnicu. Njom su obuhvaćeni bivši episkop raško-prizrenski Artemije, raščinjeni sveštenik Simeon Vilovski i direktor Eparhijskog centra "Rade Neimar” Predrag Subotički i predstavnik nadzornog organa Jelena Šubarević iz Niša.

Pročitajte još: Podignuta optužnica protiv Artemija

Optužnica se zasniva na nalazu veštaka koji su utvrdili da radovi obavljeni na rekonstrukciji 17 verskih objekata SPC vrede oko milion evra, a da su plaćeni dvaput više. TV B92 je prva pokrenula priču o mogućim zloupotrebama vladike Artemija, koji je u međuvremenu raščinjen.

"Crkva dobija subvencije od države, pri čemu se izričito tvrdi u crkvi da država nema prava da kontroliše dotok i odliv sredstava. To je jednom moralo da se otvori i mislim da će ova optužnica da odgovori na ta pitanja", kaže Mirko Đorđević, verski analitičar.

Optuženi se terete da su zloupotrebili položaj odgovornog lica u vezi s raspolaganjem novcem za obnovu manastira na Kosovu u periodu od 2004. do 2009. godine.

Raščinjeni vladika, sada monah Artemije, nije prihvatio odluke Sinoda, a čak je osnovao i svoju crkvu u šumadijskom selu Ljuljak, gde služi liturgije.

Pročitajte sve što smo pisali o vladici Artemiju OVDE

"Menja se nešto i dodao bih da je vreme da se promeni, jer nije on jedini vladika bio koji ima dvorac, poslugu, vozni park...menja se jer je izgleda stvar dobila katastrofalne razmere. Vladike žive u dvorcima, karitativna delatnost je na nultom stepenu", kaže Đorđević.

Svi optuženi su u istrazi odbacili optužbe, jedino je Vilovski nedostupan domaćem pravosuđu od 2010. godine, kad je uhapšen u Grčkoj. Ta zemlja je odbila da ga izruči Srbiji.

Protiv Vilovskog i Subotičkog već je podignuta optužnica, koja ih tereti za zloupotrebe novca za obnovu verskih objekata na Kosovu od 2004. do 2009. godine i neosnovanu naplatu ukupno oko 350.000 evra iz eparhijske blagajne, za šta je suđenje u toku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.11.2013. 19:14
Пустио сатана своје слуге да лају на слугу Божијег!
Ponedeljak 25.11.2013. 19:22
Јој,де нађосте Мирка,старог усташу да преносите.Нека именује тај дворац,послугу и возни парк епископа Артемија...Ни један владика не одговара за милионе,дечаке,децу... јер су тиме уцењени и ћуте а оптужен је једини који је устао у одбрану православља од екуменизма и глобализма,као и нашег светог Косова и Метохије
Ponedeljak 25.11.2013. 19:24
Dokle vise da jedan Mirko Djordjevic vedri i oblaci tumaceci veru i nasu svetosavsku crkvu? Tog izroda i stranog agenta trebalo bi ignorisati. Ne samo zbog njegovih po pravilu zlonamernih komentara, vec i zbog stotinu puta pokazanog neznanja i povrsnosti u medijima koji ga uporno forsiraju. Nije ni cudo, jer svi znamo da su srpski mediji samo po jeziku srpski. To su NATO mediji u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online