Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
12:46
Đ. Barović - Vesti A

Godišnjica stradanja Capraških Srba

Sutra se navršava 27 godina od jednog od najstravičnijih zločina u Hrvatskoj koji do danas nije rasvetljen, niti su odgovorni za to osuđeni.

A. Čukić
Direktor Veritasa Savo Štrbac

U ranim jutarnjim časovima 22. avgusta 1991. pripadnici Zengi i MUP Hrvatske preobučeni u transporterima sa oznakama JNA upali su u sedam srpskih sela u okolini Siska i nasumice pucajući na stanovništvo ubili 15, a ranili više desetina Srba.

Direktor Veritasa Savo Štrbac objašnjava da su hrvatske snage "protutnjale" selima Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani, a da su zaustevljeni tek u selu Bržani gde su se meštani organizovali i sprečili masakr.

- Najmlađa među ubijenima je 23-godišnja Željka Boinović, po zanimanju tekstilna radnica, koja je upucana kroz prozor u sobi u Trnjanima u kući njenog dede Miloša Vraneševića. Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni. Iza njih je ostalo 32 dece, 18 sinova i 14 kćeri. Posle ovoga događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine - navodi Štrbac.

Direktor Veritasa podseća da do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima, a Županijsko državno tužilaštvu u Sisku je septembra 2006. odbacilo krivičnu prijavu porodica ubijenih protiv četvorice Zengovaca.

- U obrazloženju zbog čega je ova krivična prijava odbijena navodi se da su svi ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba. Takođe, hrvatski sudovi su odbili i sve tužbe za naknadu štete porodica ubijenih ili zbog zastare ili zbog nedostatka dokaza, pa su te porodice na kraju morale da plate i nimalo male sudske troškove. Neki od tih postupaka dospeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strasburu, ali ih je sud odbacio - navodi Štrbac.

Prema Veritasovim podacima, u Sisku i okolnim mestima, u leto i jesen 1991. godine, likvidirano je najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, od kojih je 11 žena. Od ukupnog broja likvidiranih tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima  ostalih i dalje se traga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online