Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
00:10
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (19): Ne želim da se svetim

U neko doba, dok su okupljeni čekali da počne emitovanje filma, u salu uđoše i petorica-šestorica nabildovanih mrkih momaka i sjedoše tamo u zadnji red - govori Amir Reko o neprijatnosti koju je nedavno doživeo na promociji dokumentarca "Makedonac" i Pokreta Most 21 u Foči.

B. Simonović
Da se ne zaboravi: Amir Reko postavio spomen-ploču u svojoj spaljenoj kući

Naručeni batinaši

Meni je to odmah bilo sumnjivo - brzo sam shvatio ko su, ko ih je poslao i kakva im je namjera. U nedavnom razgovoru, koji sam malo prije tog skupa u Foči imao na televiziji sa novinarom Senadom Hadžifejzićem, on me, pored ostalog, pitao da li znam ko je ubio moju majku i moje rođake, da li je neko od tih još živ.

Rekao sam da znam ko je počinio taj svirepi zločin u Gudelju, da pouzdano znam da su to počinili pripadnici vojne policije Republoike Srpske, da je jedan od zločinaca iz te družine Fočal Nenad Tomov Blagojević još živ, eno ga u Kanadi - znam tačno i gdje živi - predvodi tamo jednu četničku organizaciju, a da su svi ostali, po mojim saznanjima, kasnije izginuli. Kazao sam takođe da ne želim da se svetim, da sam dao dokumentaciju i sve prepustio pravosudnim organima, ali to sve ide nekako sporo i traljavo.

Kako je taj intervu sigurno viđen i u Foči, nesumnjivo je da je ta informacija doprla do rođaka i pajtaša tog zlikovca, da je to čuo i njegov brat, koji je, kako čujem, sada moćan i uticajan u u ovom gradu, pa nije teško zaključiti ko je tog dana i s kakvim ciljem poslao te momke da naprave incident.

Jedan od te zlovoljne nabildovane družine, trenutak prije nego što je počelo emitovanje filma, priđe meni i pita da li možemo nasamo da porazgovaramo. Pristanem, naravno:

- Znate li Vi da je danas Veliki četvrtak i da Vi danas ovdje ne možete da vrijeđate osjećanja Srba? - pita on.

- Znam da je četvrtak, ali ne znam da je veliki - odgovorim mu i kažem da mi nije cilj da bilo koga vrijeđam. Uostalom, tu je i sveštenik, dekan Bogoslovskog fakulteta, gospodin Đogo, koji sigurno zna koji je i kakav svetac danas, odnosno da li ja na ovaj način nekoga vrijeđam.

Umiješao se onda i Đogo, dođe do prepirke među njima, umiješaše se i ostali Srbi koji su došli da pogledaju taj film, dođe i do svađe i ja vidim da je đavo odnio šalu, prekinem sve to i kažem da ćemo doći drugi put.

Meni je to ipak medijski koristilo, dobro je da ima otpora, da se jasno zna, čuje i vidi gdje je ko, a ovo u Foči je nesumnjivo bila organizovana provokacija. Oni znaju da se ja nikoga ne plašim, da hoću i da mi basta javno da kažem i prozovem zlikovca pred čitavim svijetom, a prvenstveno zbog toga da bih potvrdio i dokazao moje uvjerenje da su pojedinci napravili zločine, a ne cio narod - da je za mene zločinac Srbin, po imenu taj i taj, a ne cio srpski narod.

Fočaci su dobri ljudi

Sve to, naravno, mene nije ni najmanje pokolebalo. Ja i dalje vjerujem da i u Foči žive, u velikoj većini, dobri i časni ljudi, koji više neće da trpe ničije, pa ni svoje zlotvore. To je ono što mene hrabri i daje mi snagu da istrajem, zbog čega me traže i podržavaju mladi ljudi sa svih strana, oni koji više ne pristaju na mržnju, ne nasjedaju na zloslutne priče iza kojih stoje nečiji lični, šićardžijski interesi. Zato će Amir Reko, odnosno Makedonac, kako me zovu po tom dokumentarnom filmu, sigurno ponovo doći i u Foču.

Velika bitka za čoveka

Idemo u Međugorje, na tamošnji teološki fakultet gdje će biti i tamošnji hrvatski uglednici. I tamo ćemo prikazati taj film i udariti temelje Mosta. Poslije toga idemo u Višegrad, pa redom, nastojaćemo da obiđemo sva veća mjesta i gradove u Bosni i Hercegovini.

To je, dakle, sad jedna moja, jedna naša velika bitka za čovjeka, za istinske ljude koji su se pogubili u ovom haosu - bitka u koju bih da uključim sve one koji slično misle i osjećaju, koji slično žele. Ja se nadam da ćemo sa tom pričom, sa tom idejom, do početka iduće godine obići i Mostom povezati sve važnije gradove i centre u Bosni i Hercegovini. Onda ćemo pobornike te ideje sabrati na jednom mjestu - da li u Banjaluci, da li u Sarajevu, svejedno - i vidjeti gdje smo.

Tu ćemo procijeniti da li je pokret Most 21 toliko zreo i ojačao da se možda može upustiti i u političku borbu u Bosni i Hercegovini. Ako procijenimo da smo toliko ojačali da možemo ozbiljnije ugroziti sadašnju vlast - a nama je u krajnjem cilj skidanje ove ovakve nakaradne, zločinačke vlasti koja počiva i održava se na nacionalitetima, u suštini na izazivanju sukoba, širenju straha i mržnje jednih prema drugima na nacionalnoj osnovi - mi ćemo zaplivati i u političke vode. Ako, pak, procijenimo da za to još nemamo dovoljno snage, ostaćemo što smo i bili, pokret, trava koja još treba da raste i buja dok ne staše i ojača.

Druženje sa ravnogorcem

Nakon tih neprijatnosti u Foči, otišao sam u Višegrad i - teško će mi to iko povjerovati - preko mojih prijatelja i veza iz JNA, tamo sam se sastao i razgovarao lično sa vođom Ravnogorskog pokreta Mirom Jeremićem. Dvojica mojih prijatelja, Jeremić i ja sjedimo u kafani i razgovaramo! Potpuno normalno, kao ljudi, šalimo se, viceve pričamo! Kad me saslušao i čuo šta radim i kakve su mi namjere, taj čovjek mi je dao garancije i rekao da mirno i bez ikakve brige i zazora mogu da dođem u Višegrad i javno narodu kažem šta želim. Dogodilo se, dakle, ono što niko koliko do juče nije mogao zamisliti ni u ludilu: meni je vođa Ravnogorskog pokreta otvorio vrata i ja sada sa Mostom dolazim u Višegrad! Ja znam da će u Federaciji nastati haos kad ja to napravim u Višegradu jer oni ne vjeruju ili neće da vjeruju da ja to mogu, da je to uopšte moguće - samouveren je Amir Reko.

Sutra - Rat i mir kapetana Amira Reka (20): Dom zakrvljenih staraca

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online