Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
03:00
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (13): Ne pucajte, Srbi smo!

Ta "sloboda-nesloboda" u Goraždu za Milivoja Čarapića i dvadesetak njegovih rođaka i komšija iz sela Bučja, potrajala je sve do 15. aprila 1994. godine.

B. Simonović
Građani Goražda za vreme rata živeli u stalnom strahu

Živeli su u stalnom strahu kad će nekome od razjarenih muslimanskih bojovnika pasti na pamet da ih pobije, ali i u velikom riziku od srpske artiljerije koja je gađala opsednuti grad, a nisu nikako mogli da se izbave iz tog pakla.

Panični strah

Tog 15. aprila 1992. srpska artiljerija žešće djelovala nego obično - seća se Milivoje.

Sto maraka za cigarete

Ta 1993. godina ostaće posebno upamćena u Goraždu po gladi strašnoj koja je vladala. Imali su oni odnekud pare, ali im nijesu pomagale i da nije bilo te humanitarne pomoći, meni se čini da bi taj narod skapao do potonjeg uva. A kakva je to muka bila najbolje govori podatak da je paklica duvana bila dostigla cijenu od sto maraka, da stari i strastveni pušači nijesu ni pitali za cijenu.

- Našla im i pogodila rovove - jedan poginuo, a pet - šest ih je ranjeno, i to teže. Kad je oko podne trebalo odnijeti ručak na položaj, konjovodac i jedan naoružani pratilac neće, ne smiju jer se čuje kako tamo i dalje gruva. Ja i Radan Pljevaljčić moramo, niko nas ne pita smijemo li ili ne smijemo. Sa nama ipak krenuše i konjovodac i onaj pratilac, podviknu im neko od starješina.
Kad smo stigli do nekog Jabučkog sedla, mene je obuzeo neki nemir i gotovo panični strah - to ni danas ne umijem da objasnim - da li sam ja to nešto predosjetio. Kad smo stigli do prvog rova i otovarili manjerku sa nekom čorbom, konjovodac se vrati, a mi trojica nastavismo kroz rovove da dijelimo hranu.

Vojske ima u prva dva rova, a treći, četvrti i peti prazni i napušteni. Taj peti rov je bio na ivici jedne rijetke bukove šume. Radan i ja smo stali pored rova a onaj pratilac ode dalje da izvidi ima li u blizini vojske. Odjednom negdje od Radijevića dopriješe dvije potmule detonacije. Shvatili smo odmah da su minobacači skočili u rov. Grunulo je tu odmah pored rova, diže zemlju i baci je na nas, ali mi ostasmo zdravi i čitavi.

Radan predloži da se izvlačimo i krenu iz rova da vidi da li u blizini ima muslimanske vojske, a ja provirih da utvrdim gdje su srpski položaji. Samo što je iskočio iz rova zafijukaše zrna i Radan jeknu, zanese se i pade. Pogledam dolje i vidim ih zalegli iza nekih bukava i pucaju. Šta ću, kako ću, ja iz onog džaka istresem hljeb, nataknem ga na neku granu, podignem uvis i počnem da vičem:

- Ne pucajte, Srbi smo!

Oni, čujem, naređuju da izađem, da dignem ruke uvis i da dođem dolje. Siđoh nekako, tresu mi se nogavice. Naređuju da legnem potrbuške. Ne čekam da ponove komandu. Čujem jedan viče:

- Ma, balija, ljudi, vidite li da je balija.

- Nijesam, čovječe, Srbin sam - bunim se ja.

- Ma kakav Srbin, majku ti balijsku, sad ćeš da vidiš ko je Srbin - grmnu jedna ljudina sa strane, zajaha me i sjede mi na pleći. Jednom rukom me uhvati za čelo, povuče mi glavu unatrag, a u drugoj mu svilutnu nož.

Umalo kobna greška

Vidim da se gine i munjevito mi kroz glavu sinu: vidi ćorave mi sudbine, dvije godine me Muslimani držaše u zatvoru, mučiše i prebijaše, ali me ne ubiše, a sad hoće da me ubiju Srbi, i to da me zakolju:

- Polako, aman ti činim, ne griješi dušu, Srbin sam - zavapih još jednom i u magnovenju se sjetih i nekako raskopčah šlic na pantalonama da pokažem da nijesam osunećen. Na dva - tri metra od nas stoji njegov komandir - Dragan Josipović se zvao, poslije sam doznao, a to bio neki interventni vod iz Ilijaša i Vogošće:

- Ma, pusti ga, izgleda baš da je Srbin - reče komandir i onome klonu nož u ruci.

Spas u poslednji čas

Kad se malo pribrah i kad shvatih da je prošla opasnost, velim tome što me htio zaklati:
- Slušaj, jarane, meni ostade i brat gore, pogodili ste ga...
- Trči, donesi ga...
Ja gore, došla mi neka snaga, brdo bih, čini mi se krenuo. Radan nesretni ječi, pogodilo ga u butinu, razdrlo mu i iskidalo aortu, a onda i mokraćnu bešiku. Ne da da ga nosim, hoće da ga vučem polako. Zbavih ga nekako do tog srpskog položaja. Prevismo mu ranu. Oni preko motorole javljaju u bazu: imamo dvojicu balija - mi smo za njih još balije! - jedan je načet, a jedan čitav...
Radan ćuti i trpi bolove i samo traži vode.
Za jedno pola sata eto odozdo dvojice, jedan stariji, jedan mlad. Čim priđoše bliže, onaj stariji zavapi:
- Pa Pljeva, bog te tvoj, jesi li to ti? - poznao Rada, radili zajedno.
Onaj drugi se obraća meni:
- Mijo, kukala ti majka, otkud ti ovdje?
Vidim poznajem čovjeka, ali oko da mi izvadiš ne mogu da se sjetim ko je. Tek kad mi kaza ime - Bojan Mutlak - sjetih se momka kojeg sam poznavao prije rata, rodom tu iz okoline Goražda, ima čak i neka prijateljska veza među nama.

SUTRA - Rat i mir kapetana Amira Reka (14): Spasao nas Bog i Reko

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online