Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.06.2017.
00:56
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (6): Živeli smo kao u kavezu

Te 1992. godine bili smo još srećna i zadovoljna porodica - seća se pedesettrogodišnji Milivoje Čarapić, rodom iz sela Bučja kod Goražda, koji se posle svega što se desilo devedesetih godina prošlog veka, što je preživio u ratnim stradanjima, skrasio i od 2008. godine sa porodicom živi u Pljevljima.

B. Simonović
Sveti primer čojstva i junaštva: Amir Reko

- Na solidnom imanju tu u dolini Drine, živjeli otac mi Uroš, već penzionisani zidar iz poznate građevinske firme Drina iz Goražda i majka Marica, rodom od Lekovića iz Brezovice kod Čajniča, sestra Mira i ja.

Stariji brat Miodrag bio već oženjen i on se još osamdeset treće odselio u Inđiju i rat ga nije zatekao u Bosni, a Mira još nije bila udata. Radio sam kao stolar u drvnoj industriji Stakorina na Lukama kod Čajniča, iako sam završio srednju ekonomsku školu, smjer bankarski tehničar, ali, kako nijesam mogao naći posao u struci, ja se prekvalifikujem u stolara.

Već sam bio odslužio i vojsku. Otišao odmah pošto sam završio srednju školu, nijesam imao ni devetnaest godina. Vratio se u avgustu 1986. i ubrzo počeo raditi, a početkom 1992. godine, 11. januara se i oženio, i život krenuo kako se samo poželjeti može. Nažalost, sreća i radost su potrajali još nepuna četiri mjeseca: 4. maja 1992. godine je puklo i u Goraždu i postalo je jasno da je rat neizbježan, građanski, najstrašniji i najkrvaviji, do istrebljenja - da je u Bosni ponovo zaigrano krvavo kolo, provrele stare mržnje i zavađe, nacionalno i vjerski obojene.

Bilo je to, u stvari, jasno i znatno ranije, sve je zaudaralo na rat i krv i prije tog 4. maja, jer su se ubrzano naoružavali i Srbi i Muslimani, a sigurno i Hrvati tamo gdje su živjeli. Sve je to, postalo je jasno kad je bilo kasno, bila neka bezumna politika i sa jedne i sa druge i sa treće strane na koju narod, običan čovjek, nije mogao uticati ili se tome oduprijeti. Jednostavno ti donese oružje i napriča neku priču pred kojom si ti nemoćan - uzmeš pušku i čekaš šta će te snaći.

B. Simonović
Pogled iz Bučja na Novo Goražde i dolinu Drine

A sigurno je i ovo: ni ja niti iko od nas Srba iz Bučja, i ne samo iz Bučja, to nesretno oružje nijesmo uzeli da bismo ratovali i napadali bilo koga već samo da bi se branili ako nas, kako je propaganda najavljivala, neko napadne. Tako je, nema nikakve sumnje, bilo i na suprotnoj strani, kod Muslimana, a vjerujem da prevelike razlike nije bilo ni među Hrvatima, običnom svijetu.

Iako smo, koliko do juče sa Muslimanima bili dobre komšije, družili se i pomagali, zajednička nam bila i radost i žalost, takoreći preko noći se sve izopačilo, svako zapao iza svoga praga i odjednom smo počeli da se gledamo preko nišana i kao neprijatelji.

B. Simonović
Milivoje Čarapić

A kad krene lavina, kad ispliva mržnja, tada se pogube i povuku i oni koji se ne slažu sa takvom politikom, koji ne mogu da shvate kako je to moguće da mu preko noći postanu neprijatelji oni sa kojima je do juče živio u slozi i komšijskoj ljubavi samo zato što im je drugačija kapa na glavi ili što ne idu u istu bogomolju. A u toj halabuci i ludilu teško se bilo usprotiviti jer si zbog toga i od svojih mogao lako zijaniti glavu, noć da te pojede samo ako si riječ progovorio i na bio koji način se usprotivio toj suludoj politici...

Trećepozivci najbolji borci

Bučje je u to vrijeme imalo četrdesetak domaćinstava, dvadesetak srpskih i toliko otprilike muslimanskih. Većinu Srba su činili Čarapići, deset kuća, a zatim po jedna kuća Lakovića i Vasovića i po dvije Begovića i Pljevaljčića.

U trenutku izbijanja rata u Bučju je bilo tačno 45 srpskih duša. Od toga, možda dvadesetak sposobnih za oružje, mada je i među njima bilo i onih trećepozivaca, koji su se od velike nevolje i straha latili oružja da pomognu nama mlađima. A iskreno govoreći, vazda su to bili i najbolji borci, jer takav odatle gđe zapadne ne mrda dok ne pogine.

Naša situacija je, inače, bila tim teža jer je to naše selo, objektivno, bilo važan strateški položaj, trn u oku muslimanskih snaga koje su branile Goražde, a da nevolja po nas bude još veća, svud okolo su bila čisto muslimanska sela - Žuželo, pa Gaj, Vran Potok, Radijevići, Milanovići, Straža, a dolje uz Drinu još i Hubjeri i Kazagići. Tako smo mi bili kao u kavezu - nit si kud mogao izaći, niti ti je ko mogao doći, živjeli smo od onoga što se našlo i zateklo u kući, a ko je mogao predvidjeti kakvo će zlo doći pa de se na vrijeme snabdije.

Goražde se, kao što je poznato, najduže održalo u nekom prividnom miru i pokušajima da se sukobi izbjegnu. Svugdje okolo prije puklo - i u Višegradu i u Foči i u Rogatici, i u Rudom bilo incidenata i sukoba. Zato se u Goražde sjatio veliki broj muslimanskih izbjeglica, onih koji su se sklanjali iz mjesta i okolnih opština u kojima je došlo do sukoba i rat već bijesnio.
Ipak, i u Goraždu je puklo 4. maja 1992.

Čarapići

- Mi Čarapići sa Bučja smo svi bliski rođaci i dijele nas najviše tri ili četiri pasa - kaže Milivoje Čarapić. - Po predanju, potičemo iz Kuča, sa Ubala, a u vrijeme tih velikih seoba i migracija, od tri brata Čarapića jedan se zadržao u selu Dubac kod Rudog, drugi se stanio u okolinu Kalinovika (njegovi potomci su kasnije iz nekih razloga promijenili prezime, ali i danas znaju i pamte da potiču od Čarapića, napomena B. S), a treći Jovan se naselio na Bučju. Predanje veli da je Jovan već bio oženjen i da je na Bučje doveo devet sinova.
Naselili su se na mjestu zvanom Zidina. Bili su izgleda vredni i radni pa su iskrčili šumu i proširili imanje, jedna livada se, recimo, i danas zove Krčevina, a njegovi sinovi su se poslije vjerovatno izdijelili i zasnovali porodice na zasebnim imanjima. A da ne spominjem ranije ratove, samo u ovom potonjem izginulo dvanaest Čarapića, Jovanovih potomaka.

SUTRA - Rat i mir kapetana Amira Reka (7): Predati se ili poginuti?


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online