Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.06.2017.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" otkrivaju dobro čuvanu tajnu Udbe (4): Lumpovanje s Titom u Njujorku

Velimir Pribićević je bio jedan od retkih, ako ne i jedini srpski vojnik koji je učestvovao u oslobađanju Berlina 1945. godine, a zatim i pripadnik misteriozne tajne grupe Udbe koja je, neposredno po završetku Drugog svetskog rata, otimala "narodne neprijatelje", za državu krijumčarila krompir za dijamante i ko zna šta još. Na kraju, bio je prijatelj norveškog kralja Olafa, ali i jedan od najomiljenijih Titovih vozača.

EPA/Fehim Demir
Tito je voleo da se druži s Veljom

Neposredno po završetku rata, primarni zadatak tadašnje Udbe bio je lov na narodne neprijatelje po zemlji i inostranstvu. Kako su državni funkcioneri uveliko partizanske uniforme zamenili štofanim odelima, tako je i tajna služba dobila neke nove zadatke. Velimir Pribićević će uskoro promeniti Službu i preći u diplomatiju.

Prema dostupnim podacima on je zvanično 1960. godine prešao iz Generaleksporta u tadašnje Savezno ministarstvo inostranih poslova.
Njegova kćerka, Milica Pribićević-Marks, objašnjava da je njen otac zapravo bio žrtva zakulisnih radnji partizana koji su uniforme zamenili svilenim odelima.

Nesuđeni diplomata postao domar

- Posle tajnih zadataka koje je po svetu obavljao u ime države, bilo je logično da i on napreduje, da dobije neki politički položaj. Otišao je kod saboraca i pitao ih šta se događa, a oni su mu odgovorili: "To je zato što nemaš diplomu." Baš se iznervirao i svašta im je rekao: "Dok sam ja jurio po svetu, vi ste završavali škole, razne večernje kurseve." Samo su slegli ramenima.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srpske Krajine i predratni jugoslovenski diplomata, Slobodan Jarčević, jedan je od retkih živih Pribićevićevih prijatelja, potvrđuje da je ovaj trebalo da bude diplomata, ali da ga je Partija stavila na led.

- Sve je počelo u godinama Informbiroa. Krenule su priče da je "ruski orijentisan", a glavni argument bio je da je "rusofilstvo" stekao služeći u Crvenoj armiji tokom rata. Ali, Velja je ipak imao sreće da ne prođe kao mnogi drugi. Nije uhapšen i oteran na Goli otok. Nekadašnji saborci, sada istaknuti politički rukovodioci Jugoslavije, skrajnuli su ga, pa je umesto da postane diplomata postao vozač i domar u našim ambasadama - priseća se Jarčević.

Milica Pribićević-Marks dodaje da su, čim je njen otac prešao u SMIP, spakovali kofere i otišli u Ameriku, u predstavništvo tadašnje FNR Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama.

- Imala sam pet godina kada smo 1960. došli u Njujork, u apartman koji sadašnja vlast Srbije pokušava da proda za 50 miliona dolara. Ambasador je bio Dobrivoje Vidić, kasniji član Predsedništva SFRJ. Zvanično zanimanje mog oca je bilo domar, a majka je radila sa zvanjem domaćice. Sećam se da su, posebno kada bi Tito dolazio u Njujork, organizovani svečani prijemi i da sam kao Pepeljuga virila iza vrata, sanjajući otvorenih očiju da ću kada porastem i ja biti na takvim mestima - priča naša sagovornica. Otkriva da je tadašnji ambasador voleo da se kocka, te su se karte igrale do jutarnjih sati.

- Na kraju se to pročulo do Beograda i cela misija je posle dve godine hitno vraćena u zemlju.

Ambasadore učio manirima

Milica Pribićević-Marks kaže da Velimir nije bio samo domar u ambasadama.
- Mnogi ambasadori i konzuli su dolazili na službu ne znajući, ne samo kako se drži pribor za jelo, nego i kako se razgovara sa diplomata. Ne želim da kažem njegovo ime, ali jedan ambasador je, na primer, goste dočekivao u bade mantilu. Moj otac ih je učio diplomatskom bontonu i stranim jezicima.

SUTRA - "Vesti" otkrivaju dobro čuvanu tajnu Udbe (5): Bomba u Marselju

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online