Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.12.2016.
14:48
Tanjug A

I Hrvati ogorčeni zbog ustaškog pozdrava: "Sramota U Jasenovcu"

Spomen ploča hrvatskim braniteljima u Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški poklič "Za dom spremni", i dalje je glavna tema među političarima, medijima i javnosti, koji su uglavnom nezadovoljni reakcijom vlasti.

Twitter/Jadovno1941
Sramna tabla sa pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu

Tema o spomen ploči koju su pre samo mesec dana u Jasenovcu, fabrici smrti za hiljade Jevreja, Srba i Roma tokom Drugog svetskog rata, postavili pripadnici Udruženja HOS, prisutna je danas i u Saboru.

Zastupnici opozicionog SDP Arsen Bauk i Bojan Glavašević su, naime, tokom svog učešća u raspravi po dnevnom redu, nastojali da zadrže pažnju kamera na njihovoj klupi na kojoj je stajao natpis: "Sramota U Jasenovcu". To je bio njihov protest protiv postavljanja pomenute spomen ploče.

Loša reakcija državnog vrha

Ranije su saborski zastupnik HNS, Goran Beus Rajhemberg je gostujući na regionalnoj N1 TV rekao da je reakcija državnog vrha, premijera i predsednice loša.

- Ja sam kao i mnogi mislio da su to standardi koje smo dosegnuli i da nećemo ispod njih, da postoji minimum konsenzusa šta je dobro, a šta zlo. Sad se pokazuje da to nije tako. To nije dobro i šalje se loša poruka. Zbog takvog sobnabulnog govora u javnosti kojeg isijavaju politika i političari, zbog tolerisanja esktremista dolazi to provale govora mržnje na protalima, društvenim mrežama - upozorio je Rajhemberg.

Ocenjujući a je prostor, kako je rekao, zagađen, Rajhemberg kaže da "ako smo se mi doveli do toga da nam 2016. opredeljujući faktor mora biti odnos prema ustaškom pozdravu i da nam tema poput toga kako nam se zovu trgovi budu centralne teme razvoja - otišli smo u jako krivu ulicu".

Zakon jasan

Komentarišući izjavu premijera Andreja Plenkovića da je neophodano doneti zakon o zabrani simbola svih totalitarnih režima, Rajhemberg ukazuje da Hrvatska ima zakon koji jasno govori o tim stvarima.

- Imamo i mišljenje Ustavnog suda. Sad se svi prave kao da ne postoje pravni okviri - smatra on i dodaje da tu "nema filozofiranja", te da je posredi funkcionisanje pravne države, odnosno da je na potezu Vrhovni sud.

Prethodno je i ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo izjavio da su sadašnje zakonske odredbe sasvim dovoljne i da, ako postoji politička volja da se ti zakoni sprovode, nije potrebno donositi nove da bi se uklonila spomen ploča hrvatskim braniteljima u Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Premijer mora da donosi odluke

I on je, reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je to pitanje veoma delikatno, rekao da "delikatno ili ne, kada ste premijer morate donositi odluke".

- Svaki čovek mora da donosi odluke da razlikuje dobro i zlo. Premijer još više. Ako ta ploča ostane u Jasenovcu, to je najružnije što smo mogli napraviti. Ona pojačava odijum onoga što je tamo napravljeno. Samo nečinjenje je zlo. Premijer mora zauzeti odlučan stav i uraditi ono što je nekadašnji premijer Ivo Sanader uradio. Nije posle njega bilo previranja i demonstracija. On je u tom smislu ipak bio državnik -  rekao je Nobilo za regionalnu N1TV.

Ukazao je da postoje propisi koji regulišu davanje dozvola za postavljanje ploča na javnom mestu i zasigurno, kaže, u tim propisima postoji nešto što bi se moglo protumačiti.

- Ne možete izlaziti s nečim što je protivustavno. Na kraju, moguće je i krivično delo jer zbog svih okolnosti u Jasenovcu gde je bio fašistički logor, jednostavno takva ploča s takvim pozdravom ne sme tamo biti - rekao je Nobilo.

Moguć pravni spor

On kaže da se može pokrenuti upravni spor protiv takve odluke i da to može svako ko smatra da mu je povređeno neko pravo.

- Jevrejske opštine, romske zajednice, antifašističke, srpske zajednice... Zasigurno mogu lako dokazati svoj pravni interes i na upravnom sudu ukinuti odluku koja je temelj stavljanja ploče - precizan je Nobilo..

Upitan treba li pisati, kao što je premijer Plenković najavio, novi zakon o simbolima totalitarnih režima ili se mogu i primnjivati i sadašnje odredbe, Nobilo kaže

- Postoji odluka o podizanju spomenika Juri Francetiću. Pravaš iz Karlovca je kažnjen i išao je do Ustavnog suda koji je jasno zauzeo stav prema ustaškim simbolima, pozdravu "Za dom spremni" i naglasio da je to protivno Ustavu. Imamo i odluku tadašnjeg premijera Ive Sanadera koji je odlučno uklonio taj spomenik i zagađenje u javnom političkom prostoru.

Svaka odluka, ukazao je Nobilo, koja bi izjednačavala ustaštvo i antifašizam i hrvatske partzizane bila bi apsolutno protivustavna i bila bi oboriva.

- Moj savet je: Nemojte to raditi - poručio je Nobilo.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2016. 19:45
Dokaz da se Hrvatska nije promenila i da u Htrvatskoj jos uvek divlj Fashizam koji podrzava tamosnja vlast . Ismejavanje umorenih i mucenih ljudi i dece koji dan danas nisu nasli pravdu za sve to. Hrvatska je najhrabrija kako su rekli ali ne po junastvu vec po tome sto se nicega ne stidi. Hrvatska je tlo zemlje gde zivi fashizam i bakterije koje su ostale posle drugog svetskog rata koje najedaju moderno drustvo danasnjice. da sam ja politicar u Srbiji kao sto nisam pod hitno bih prekinuo sve diplomatske odnose sa Hrvatskom i Hrvatske firme i robu proterao iz Zemlje Srbije i ujedno trazio pravdu pred sudom za ljudska prava . Hrvatskoj se jednom mora stati u kraj i njihovom zlocinackom divljanju , to se vise ne moze tolerisati. Ako je Srbija drzava ona ce tako nesto uciniti i prestati da ponizava svoje Gradjane i njihovu porodicu.. Apelujem na Jevreje na Srbe da se dogovore povodim ovakvih Incidenata i jednom zauvek se obracunaju sa fashistima.. to duguju svom nardu i svojim nastradalim neduznim ljudima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online