Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.12.2016.
17:13
Vestionline A

Upozorenje za ceo svet: Fašizam u Hrvatskoj se ponovo budi

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je na Evropu da osudi, kako je naveo, bujanje fašizma u jednoj članici EU.

Tanjug/AP
Vulin upozorio da pojave fašizma u Hrvatskoj više ne smeju biti zanemarene

On je ocenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama. „

- Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi - rekao je Vulin komentarišući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola "Za dom spremni“.

Kako kaže, to više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.

- Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može bez duboke tuge da vidi takvu vest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina hiljada nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli - rekao je Vulin. Ističe i da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsednica države slika sa ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno

- Onda možete da očekujete da se tako nešto desi i u Jasenovcu, na najvećem stratištu - rekao je Vulin.

Navodeći da to nije više pitanje ni za Srbiju, pa čak ni za Hrvatsku, Vulin je ocenio da je to pitanje za svet i na prvom mestu za EU - dokle će ćutati.

- Kada bi neko postavio tablu sa rečenicom ’Zi hajl‘ u Mathauzenu, da li bi ćutali? Da li bi na stratištu stotine hiljada Jevreja, stratištu stotine hiljada svih onih koje su nacisti pobili mogli da trpe da neko napiše ’Zi hajl‘? Zašto onda mogu da ćute kada se na stratištu stotina hiljada i Srba i Jevreja i Roma pojavi - "Za dom spremni‘“, zapitao se Vulin.

Kako kaže, to je pitanje od koga zavisi ne samo ljudskost, već od koga zavisi i kako ćemo se ponašati u budućnosti, odnosno da li ćemo dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju.

- Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi, ili preti da se ponovi. Zato apelujem na Evropu da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji-članici EU - rekao je Vulin ocenjujući da su svi jako zabrinuti ako su to vrednosti koje treba da se promovišu u EU.


 

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2016. 22:44
- Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može bez duboke tuge da vidi takvu vest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće ........... . Zasto bi bio postidjen i zgadjen zbog tudje nekulture i bolesti. Stid bi jedino mogao da osjetim zbog cinjenice da su hiljade Srba u drugom ratu ratovale za titu i njegove interese i bili ucesnici ( iako nesvijesni) zastite usrasa nakon rata a i u samom ratu. Naravno da su usrase zastitili u prvom redu englezi i posredno Sovjeti od opravdane osvete i kazne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online