Nedelja 04.12.2016.
17:13
Vestionline

Upozorenje za ceo svet: Fašizam u Hrvatskoj se ponovo budi

Tanjug/AP
Vulin upozorio da pojave fašizma u Hrvatskoj više ne smeju biti zanemarene

On je ocenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama. „

- Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi - rekao je Vulin komentarišući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola "Za dom spremni“.

Kako kaže, to više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.

- Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može bez duboke tuge da vidi takvu vest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina hiljada nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli - rekao je Vulin. Ističe i da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsednica države slika sa ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno

- Onda možete da očekujete da se tako nešto desi i u Jasenovcu, na najvećem stratištu - rekao je Vulin.

Navodeći da to nije više pitanje ni za Srbiju, pa čak ni za Hrvatsku, Vulin je ocenio da je to pitanje za svet i na prvom mestu za EU - dokle će ćutati.

- Kada bi neko postavio tablu sa rečenicom ’Zi hajl‘ u Mathauzenu, da li bi ćutali? Da li bi na stratištu stotine hiljada Jevreja, stratištu stotine hiljada svih onih koje su nacisti pobili mogli da trpe da neko napiše ’Zi hajl‘? Zašto onda mogu da ćute kada se na stratištu stotina hiljada i Srba i Jevreja i Roma pojavi - "Za dom spremni‘“, zapitao se Vulin.

Kako kaže, to je pitanje od koga zavisi ne samo ljudskost, već od koga zavisi i kako ćemo se ponašati u budućnosti, odnosno da li ćemo dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju.

- Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi, ili preti da se ponovi. Zato apelujem na Evropu da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji-članici EU - rekao je Vulin ocenjujući da su svi jako zabrinuti ako su to vrednosti koje treba da se promovišu u EU.


 

2020 © - Vesti online