Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.12.2016.
13:15
Srna, Vestionline A

"Za dom spremni" u centru Jasenovca

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni".

Tanjug/AP
Reč je o ponižavanju žrtava i provokaciji

Pre manje od mesec dana u centru Jasenovca je postavljena ustaška krilatica "Za dom spremni".

Ugravirana je na ploči koja je 5. novembra podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, kao znak sećanja na 11 poginulih pripadnika Prve satnije "Ante Paradžik" HOS, koji su poginuli na tom području, pišu zagrebačke "Novosti", list koji izdaje Srpsko narodno veće (SNV). 

Ploču su postavili veterani HOS-a iz Jasenovca i Zagreba. 

Pored imena poginulih saboraca, stoji i grb jedinice s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od službenih obleežja Nezavisne Države Hrvatske.

Reč je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima. 

Među stotinak učesnika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici opština Jasenovac i Popovača. 

Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvanica i organizatora u Mesnom domu.

Čista provokacija

Hrvoje Klasić, istoričar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nema dileme da je u ovom slučaju reč o provokaciji.

- U mestu gde je desetine hiljada ljudi deportovano i ubijeno na osnovu naređenja potpisanih sa "Za dom spremni", gde se nalazio koncentracioni logor u kojem se taj pozdrav svakodnevno koristio, mislim da je isticanje bilo kakvih simbola koji podsećaju na taj period eklatantan primer ne samo revizionizma i negiranja istorije, nego bih se usudio reći i omalovažavanja žrtve - kaže Klasić za zagrebačke "Novosti".

On je pojasnio da postoji lažna dilema da li je reč o ustaškom ili "starom hrvatskom pozdravu".

I ministru treba da je jasno

Klasić podseća da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić pozvao u pomoć istoričare da se izjasne oko ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

- S obzirom da se nijedan istoričar nije javio kako bi predočio bilo kakav dokaz u prilog tezi da je reč o pozdravu koji je detektovan bilo kada izvan ustaškog pokreta i NDH, smatram da je i za njega dilema rešena. Kao predstavnik vlasti, on mora štititi pravni i ustavni poredak Hrvatske, te postupiti u skladu sa zakonom i Ustavom, tako da počne kažnjavati javno isticanje i korištenje ovoga, bez sumnje, ustaškog pozdrava - poručio je Klasić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online