Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2016.
09:48
Vestionline A

Evo zašto je najstarija logorašica iz Hrvatske odustala od govora u Jasenovcu

Od službene komemoracije obeležavanja 75 godina od osnivanja logora Jasenovac odustala je i Pava Molnar, jedina preživela logorašica.

printscreen
Molnar: Kad sam videla da se dele, odustala sam

- Da, povukla sam govor i ne želim da ga čitaju u petak na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Učinila sam to zato što nisu svi tamo zajedno. Jako sam tužna što se dele i što je sve tako ispalo - navodi 95-godišnja Pava Molnar za zagrebački portal.

Ona je preživela ustaški logor Gradišku koji je bio deo jasenovačkog logora. 

Prema planu direktorke Spomen područja Jasenovac i organizatorke komemoracije, Nataše Jovičić, njen govor trebalo je da bude i jedini.

Pava Molnar kaže da je učestvovanje u komemoraciji dogovorila sa Natašom Jovičić, kao i da je početkom aprila s njom bila i kod predsednika hrvatskog Sabora Željka Reinera. 

- Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemoracija mora održati tamo gde su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom pristala sam da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Jasenovcu pročita - navodi Molnarova. 

Kada sam videla da se dele, odustala sam

Međutim, kako kaže, "to je bilo pre svih ovih podela". 

- Kada sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam pre nedelju dana obavestila i Natašu Jovičić - navodi ona. 

Ona je pod pritiskom?

Međutim, direktorka Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić kaže da je svime "iznenađena i šokirana". Tvrdi da je Pava Molnar pod pritiskom, da se o njenom odustajanju ne zna ništa i da je prema službenom programu predviđeno da njen govor pročita glumica Branka Cvitković. 

- Taj govor je kod mene, ja ga imam - navodi Jovičićeva. 

Pava po izlasku iz logora prešla u partizane

Pavu Molnar, po nacionalnosti Hrvaticu, ustaše su u februaru 1942. godine kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i odvele u logor Gradiška koji je bio sastavio deo jasenovačkog logora. Tamo je ostala do januara 1944. godine kada je razmenjena. 

- U razmenu su mogli da uđu samo logoraši Hrvati, a Srbi, Jevreji i Romi nisu razmenjivani - navodi Molnarova, koja je po izlasku iz logora otišla u partizane. 

Zvaničnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Miroslav Kirinčić kaže da će govor Pave Molnar umesto na državnoj komemoraciji biti pročitan dva dana kasnije na njihovoj komemoraciji. 

Ona je to potvrdila, rekavši da nema ništa protiv ni da se njen govor pročita i na skupu pod nazivom "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma", koji u petak od 17 časova organizuje Antifašistička liga pod vođstvom Zorana Pusića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online