Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.10.2016.
16:44
Vestionline, Sputniknews.com A

Da je Bakir samo poslušao tatu...

Loš rezultat SDA na lokalnim izborima u BiH, gubitak Srebrenice, uzdrmali su Bakira Izetbegovića na njegovom stranačkom prestolu. Optužbe na račun njegove politike pljušte i od poslanika ove partije, ali i od tvrdih sledbenika politike njegovog oca.

A. Čukić
Roditelje treba slušati: Bakir Izetbegović

Alija Izetbegović je pre više od 15 godina lepo savetovao svog sina Bakira da se ne bavi politikom. Nažalost, nije ga poslušao. Da jeste, ne bi se danas našao u situaciji da mu simpatizeri njegove Stranke demokratske akcije iz Krajine pišu pisma u kojima se odriču njegovog - imena i politike.

- Od ovih izbora distanciramo se od bliskosti sa vama, i vašeg imena - vaših pozicija, jer smo vas dugo i puno puta oslovljavali imenom, ali više nećemo. Distanciramo se od vaše inferiorne i podaničke politike, politike ličnih interesa, interesa vaših zamenika i savetnika, prijatelja i rodbine na račun naroda, jer takva SDA postaje privatna stranka, a ne narodna - poručili su Bakiru sledbenici SDA iz Krajine.

Da li je Bošnjacima dosta Bakirove politike?

Rezultati lokalnih izbora održanih u Bosni i Hercegovini, što se stranke Bakira Izetbegovića tiče (SDA), savim sigurno nisu bili dobri. Stranka je u odnosu na izbore 2012. izgubila četiri bitne opštine, uključujući i vlast u Visokom, mestu iz koga potiče "krem" SDA.

Bakir je Visoko izgubio od bivše partijske koleginice Amre Babić, koju je zbog javnog odbijanja poslušnosti lično izbacio iz stranke. U Zenici, takođe uporištu SDA, pobedu je odneo Fuad Kusumović, takođe bivši kadar SDA. Izbori su za Bakira slično prošli i u Kalesiji, Goraždu, Starom gradu Sarajevo, gde su na ovim izborima građani umesto politike SDA, izabrali nezavisne kandidate.

Ni Bihać nije više Bakirov, već izvesnog Suhreta Fazlića, koji je neposredno pred izbore osnovao stranku Građanski savez. Da stvar po Bakira bude gora, bura nezadovoljstva zbog loših izbornih rezultata stranke stigla je i od najbližih saradnika iz same stranke, od članova SDA iz Bošnjačkog veća, poslanika u bosanskom parlamentu kao što su Senad Šepić. On je rekao da ako ljudi koji vode stranku nisu svesni situacije i ne razumeju poruku naroda, može se lako ući u fazu podela.

- Stranka kojoj ja pripadam (SDA) nije ničija privatna stranka i ona ima u ovom momentu najveću odgovornost jer upravlja zemljom… A ako neko postavlja sistem vrednosti, koji je okrenut samo nekim uskim krugovima, poslušnicima koji ispunjavaju samo volju vođa koji vode stranke, i ako se tako uspostavlja odnos unutar političke stranke, naravno da se to preslikava na celo društvo u kome živimo - naveo je on.

Sličnu poruku Bakir je dobio i od bivšeg lidera SDA u Srebrenici, takođe poslanika te stranke u bosanskom parlamentu Sadika Ahmetovića. On je poručio da je ovoga puta neko zakazao u Srebrenici. Kako kaže, izlaznost Srba je bila mala, što je bošnjačkom kandidatu samo moglo da olakša pobedu, te tako ne zna šta se desilo.

-Gubitak Srebrenice je pomalo i podela države. U Srebrenici je stanovala Bosna i Hercegovina - izjavio je on.

Packe nisu izostale ni od pobornika lika i dela njegovog oca Alije. Nedžad Latić, jedan od najodanijih sledbenika politike SDA iz vremena Alije Izetbegovića, posle izbora je rekao:

- Ako ima ikakvo svetlo na kraju ovoga Izetbegovićevog tunela, onda je to narasla samosvest bošnjačkog naroda koji je pokazao da ne veruje Alijinom sinu, čak ni samom Aliji.

Dakle, Bakiru se, po svemu sudeći, ne piše dobro. Studenti su mu na ulicama Sarajeva zbog visoke školarine, pretili protestima kakve je glavni grad BIH već prošao pre dve, tri godine zbog matičnih brojeva. Jedino za šta Bakir trenutno može da se grčeviti drži jesu - Srebrenica i Milorad Dodik, koji nije bez razloga rekao da je "meta Bakira Izetbegovića".

Za Bošnjake, reče neko, Srebrenica je "srce BiH“, gubitak vlasti u Srebrenici stavlja se na dušu - Bakiru. Dakle, ako Izetbegović bude morao da prizna poraz svoje politike u ovom gradu, slobodno se može očekivati da SDA na sledećim stranačkim izborima, moguće i vanrednim, neće za prvog čoveka izabrati - Bakira.

Doduše, ostavku Bakira Izetbegovića na mesto prvog čoveka SDA još niko nije javno zatražio, ali je činjenica da bi nekome to moglo da se uskoro omakne sa usana. Da je samo Bakir poslušao tatu…

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.10.2016. 01:17
Ako ima ikakvo svetlo na kraju ovoga Izetbegovićevog tunela, onda je to narasla samosvest bošnjačkog naroda koji je pokazao da ne veruje Alijinom sinu, čak ni samom Aliji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online